Nyheter.

2018-02-01 04:59
LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och statsminister Stefan Löfven under presentationen av LO:s valplattform. Foto: TT
LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och statsminister Stefan Löfven under presentationen av LO:s valplattform.

LO vill pressa S om jämlikhet och välfärd

Trygghet blir temat för arbetarrörelsen i valet, men i synen på den ekonomiska ojämlikheten skiljer S och LO sig åt. Banden mellan fackföreningsrörelsen och partiet verkade ändå starkare än någonsin när LO:s höll valupptakt i Stockholm på onsdagen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Både Socialdemokraterna och LO har nu presenterat sina valplattformar, trots att det bara är en av organisationerna som ställer upp i valet i september. Banden mellan de två är starka, kanske starkare än någonsin när vi har en statsminister med facklig bakgrund, men det finns också frågor där de inte är överens.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


När LO hade valupptakt på Folkets Hus i centrala Stockholm fanns idel ädel arbetarrörelseadel på första parkett. Stefan Löfven var på plats och höll ett ideologiskt tal med mycket fokus på det fackliga arbetet som grund för den svenska modellen, och han lät mer avslappnad och engagerad än på länge.

– Om du tar på dig ett fackligt förtroendeuppdrag så gör du en otroligt viktig insats för vårt samhälle. Då ska du ha tack och respekt för det – inte en sämre a-kassa, sa Stefan Löfven och hänvisade tillförlaget att även fackligt arbete ska bli grund för a-kassa.

Statsministerns tal mottogs med stående ovationer och hyllades också av LO-ordföranden.

– När han talar så här så vinner vi val, sa en påtagligt nöjd Karl-Petter Thorwaldsson.

”Stort genomslag”

Även om LO-ledningen är djupt engagerad i en valvinst för S så finns det frågor där de båda systerorganisationerna vill olika. Välfärdsfrågorna kommer att vara viktiga för dem båda, men medan Socialdemokraterna har satt lag och ordning och snabbare integration högt upp på dagordningen så fokuserar LO på ekonomisk och social jämlikhet.

Att S inte prioriterar frågan, varken i retorik eller konkreta förslag, ser inte Karl-Petter Thorwaldsson som något stort problem. Han känner förtroende för att LO-medlemmar har stort inflytande över vilka frågor som partiet kommer att driva.

– Vi finns i varje kommun och har tusentals förtroendevalda för Socialdemokraterna ute i distrikten, så vi brukar ha rätt stort genomslag för våra idéer, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Flera frågor på LO:s önskelista är saker som den S-ledda regeringen inte har drivit under de snart fyra åren vid makten, bland annat när det gäller skatter. A-kassetaket har höjts, men LO vill gå längre än så och låta det följa med i löneutvecklingen automatiskt, så kallad indexering.

30 miljoner till S

Det så kallade facklig-politiska samarbetet, där LO och S är djupt involverade i varandras affärer, både genom förtroendeuppdrag i varandras organisationer men också genom ekonomiska bidrag, brukar ofta kritiseras såväl från borgerligt håll som från vänstern. När nu SD är en stor politisk spelare blir frågan än mer känslig eftersom det är det näst största partiet bland LO-medlemmar.

Men Karl-Petter Thorwaldsson lovar att alla medlemmar – oavsett politisk tillhörighet – får samma hjälp av LO-facken.

– Vi ge samma stöd och hjälp till alla oavsett om de är sverigedemokrater, sossar eller centerpartister. Men vi investerar också 30 miljoner kronor i valrörelsen för att få fler av LO-medlemmarna att höra nyheter om valet från vår utgångspunkt, säger han.

LO:s valplattform:

- Huvudbudskap: trygghet genom en stark välfärd, fler jobb och mer jämlikhet.

- Satsningar på 70 miljarder för välfärden, anställ fler i skola, vård och omsorg.

- Utbildningsinsatser för vuxna och jämlikare skola för barn med ”lär-fritids”.

- Ett mål för investeringar i infrastruktur på 1 procent av BNP.

- Motverka otrygga anställningar och förbättra a-kassan. Låt taket följa löneutvecklingen (en indexering).

- Rättvisare skatter, reformera skattesystemet för att öka jämlikheten.

 

 

Socialdemokraternas valstrategi:

Huvudbudskapet: Sverige ska bli tryggare med hårdare tag mot brottslighet och bättre välfärd.
Politiska prioriteringar: Bättre välfärd, lag och ordning, snabbare integration.

- S ska vinnare väljare genom att dra till sig blockbytare och de som lockas av SD.

M och SD är huvudmotståndare med deras politik för sänkta skatter, marknadshyror och sänkta löner.
”Den svenska modellen ska utvecklas, inte avvecklas.”