Nyheter.

2017-01-16 10:10
Foto: Pixabay

LISTA: Här är de åtta som äger lika mycket som hälften av oss andra

Skatteflykt, nedpressade löner och ständigt högre krav på avkastning har gjort att världens åtta rikaste nu äger lika mycket som världens fattigaste hälft. "Obscent", säger Oxfam, organisationen bakom siffrorna, och uppmanar världens mäktigaste att arbeta för en ekonomi för alla.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Den globala hjälporganisationen Oxfam meddelar att världens åtta rikaste personer äger lika mycket – 426 miljarder dollar, motsvarande 3 800 miljarder kronor – som den fattigaste hälften av världens befolkning, det vill säga lika mycket som totalt 3,6 miljarder människor.

– Det är obscent att stor del av tillgångarna kontrolleras av så få när en av tio människor lever på mindre än två dollar per dag. Ojämlikhet försvårar fattigdomsbekämpningen och skapar instabilitet, säger Robert Höglund, kommunikationschef för Oxfam i Sverige.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0Rapporten släpps i samband med att världens mäktigaste beslutsfattare inom politik och ekonomi samlas vid World economic forum (WEF) i Davos, Schweiz.

 

Politik bakom ojämlikheten


Enligt Oxfam är det aggressivt motstånd mot höjda löner, skatteflykt och hårt tryck på fabriker och producenter att hålla nere kostnader och leverera högre vinster som möjliggjort denna ansamling av pengar hos en handfull personer.

World economic forum varnade nyligen för att ökande ojämlikhet samt social polarisering utgör de två största riskerna mot den globala ekonomin 2017 och att dessa variabler kan komma att motarbeta globaliseringen.

Oxfams uppmärksammade detta enorma gap i ägande redan förra året, men då angavs att världens 62 rikaste människor ägde lika mycket som världens fattigaste hälft. Nu har nya uppgifter om inkomster i Kina och Indien visat att det är värre ställt med de fattigaste där än vad som tidigare varit känt, vilket alltså gjort att det räcker med att samla de åtta rikaste för att matcha de 3,6 miljarder fattigaste.

En vädjan inför Davos


Men det är inte bara i Kina, Indien och i den fattigaste delen av världen som ojämlikheten ökar. Enligt World economic forum har medianinkomsten i 26 rika länder fallit med i genomsnitt 2,4 procent mellan 2008 och 2013.

Medan världens rika ökar sin förmögenhet i en takt som gör att världen kan få se sin första dollarbiljonär om 25 år.

Samma organisation har också visat att drygt hälften av 103 länder som man har data för har tappat i ranking i olika utvecklingsindex de senaste fem åren, något som World economic forum själva förklarar med att länderna haft svårt att översätta ekonomisk tillväxt till sociala framsteg.

Oxfam ber nu alla deltagare på Davosmötet "och alla världens miljardärer att fylla sin roll i att skapa en ekonomi för alla".


Här är de åtta som är goda för lika mycket som hälften av oss andra:

Bill Gates (Microsoft)

Foto: Kamil Zihnioglu

 

 

Amancio Ortega (Zara)

Foto: TORRECILLA

 

Warren Buffet (Berkshire Hathaway)

Foto: Mary Altaffer


Carlos Slim Helú (Grupo Carso)

Foto: Salvatore Di Nolfi


Jeff Bezos (Amazon)

Foto: Susan Walsh

Mark Zuckerberg (Facebook)

Foto: Esteban Felix


Larry Ellison (vd, Oracle)

Foto: Eric Risberg


Michael Bloomberg (Bloomberg)

Foto: J. Scott Applewhite

 

Så här vill Oxfam skapa en ekonomi för alla
1.    Företag behöver jobba för majoriteten och inte enbart för aktieägarna
2.    Extrem rikedom måste avskaffas
3.    Ett globalt samarbete om rättvis skatt måste startas
Rapporten visar att hälften av världens dollarmiljardärer har ärvt sin förmögenhet eller erhållit den via "priviligierade relationer med regeringar".

Totalt äger världens dollarmiljardärer lika mycket som 70 procent av världens befolkning.