Nyheter.

2020-05-28 11:35
Strömstad tappar stora intäkter när gränsen mot Norge är stängd. Foto: Erik Johansen/TT/NTB
Strömstad tappar stora intäkter när gränsen mot Norge är stängd.
Puffetikett
Dagens ETC

Kommunens plan: Hämta pengar ur havet

Coronakrisen har gjort det tydligt att Strömstad måste bredda sin ekonomi. Det menar Mats Brocker, kommundirektör, som redan har en strategi klar för kommunens framtida näring: marinforskning och musselodling.

– Vår affärsidé är att sälja varor till norrmän, när norrmännen inte kommer så säger det sig själv hur det går, säger Ståle Lövheim, centrumchef på Nordby shoppingcentrum vid norska gränsen, i ett kortfattat svar när Dagens ETC når honom på telefon för att prata om hur coronakrisen slagit mot handeln.

Han sammanfattar inte bara Nordbys problem. Han förklarar också varför Strömstad är särskilt sårbar inför den kris som coronapandemin orsakat: kommunens ekonomi bygger i stort sett på handel och turism från Norge.

Mats Brocker, kommundirektör, är medveten om problemet.

– Absolut, det är ett problem. Det är en politisk fråga som man skulle ha tagit tag i för många år sedan. Men man har levt så gott att man har kunnat bygga kring det och inte arbetat systematiskt med att stå på fler ben, säger han.

Sedan han tillträdde sin tjänst som kommundirektör för 1,5 år sedan har en stor del av hans arbete gått ut på att ta fram en ny näringsgren för kommunen vid Kosterhavet.

– En del av vår framtid stavas det marina näringslivet! Göteborgs universitet har redan en forskningsstation här och det finns utrymme att skapa företag runt musselodlingar och alg- och fiskodlingar. Vi har ett unikt läge för den typen av industri, säger Mats Brocker.

Tror du att coronakrisen kan leda till att den här omställningen nu kommer att gå snabbare?

– Ja, jag tror att det finns en större lyhördhet från beslutsfattare nu. Och näringslivet och kommunen har kommit närmare varandra och jobbar tillsammans mer än innan krisen – det handlar om att överleva.