Nyheter.

2017-06-23 07:00
  • Kent Ekeroth. Fidesz ungdomsförbund Fidelitas har i en kampanj avbildat Soros som hjärnan bakom socialdemokratiska oppositionens kandidat László Botka.  Bild: Björn Lindgren/TT, Joakim Medin
    Kent Ekeroth. Fidesz ungdomsförbund Fidelitas har i en kampanj avbildat Soros som hjärnan bakom socialdemokratiska oppositionens kandidat László Botka. 
  • Premiärminister Viktor Orbán.   Bild: Ap
    Premiärminister Viktor Orbán. 

I SD-topparnas drömland kallas judar ”statsfiender”

I Ungern varnas det för eskalerad antisemitism, efter att en regeringskampanj pekat ut den judiske filantropen George Soros som fiende till staten. Samtidigt har bröderna Kent och Ted Ekeroth, samt andra SD-profiler, funnit en fristad i det ungerska politiska klimatet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

I onsdags inleddes rättegången mot den sverigedemokratiske riksdagsledamoten Kent Ekeroth, som står åtalad för ringa misshandel i Stockholm. Brottsmisstankarna har fått Kent Ekeroth att ta en paus från sina politiska uppdrag. Dagens ETC kunde i maj avslöja att Kents tvillingbror Ted Ekeroth köpt lägenhet i Budapest och planerar att flytta dit. Enligt uppgift har även brodern Kent Ekeroth en lägenhet i staden och kanske är det dit han flyttar, om åtalet sätter stopp för riksdagskarriären. Men hur ser det politiska klimat som bröderna föredrar i Ungern, egentligen ut idag?

Orbán i ständigt krig

Den ungerska premiärministern Viktor Orbán måste alltid ha en motståndare att ligga i krig med. Syftet är alltid det samma: att peka på hotbilder och anspela på nationalistiska känslor för att avleda ungrarnas uppmärksamhet från alla problem kring regeringens eget styre. 

Så vill både människorättsorganisationer och oppositionspolitiker som Dagens ETC talat med på plats i Ungern, förklara regeringens politik. 

Viktor Orbáns nya fiende heter George Soros. Han är en 86-årig Ungernfödd jude som överlevde Förintelsen, för att så småningom bli amerikansk medborgare och en av världens mest framgångsrika investerare. George Soros har även donerat flera miljarder dollar till olika progressiva ändamål, genom sin stiftelse Open Society Foundation. 

I Ungern får ett antal välkända, internationella organisationer bidrag. Samma organisationer granskar och kritiserar regeringen för omfattande maktmissbruk och korruption.

Sedan några månader tillbaka bedriver Viktor Orbán och hans parti Fidesz en intensiv kampanj, som i både TV, radio, tidningar och på anslagstavlor pekar ut den USA-baserade George Soros som en av Ungerns värsta fiender. Den statliga kampanjen har byggt på en grov demonisering som är främmande i många demo-kratier, men den anspelar också på antisemitism, menar kritiker.

– De kunde ha valt andra personer, men de valde George Soros. En av anledningarna till det är nog att han är judisk. Han är redan en internationell symbol och den perfekta fienden, säger Adam Schönberger, ordförande i det ungersk-judiska ungdoms-förbundet Marom.

Konspirationsteorier

Viktor Orbán har talat om George Soros som hjärnan bakom ett ”maffialiknande” internationellt nätverk av organisationer, som alla följer George Soros hemliga politiska agenda. Enligt Viktor Orbán vill George Soros destabilisera Ungern och konspirerar för att årligen importera en miljon (muslimska) migranter till -Europa, vilket sägs hota den kristna identiteten.

Regeringskampanjen nämner ingenting om George Soros judiska identitet, men den bakgrunden är redan välkänd. Ungern har länge haft en djupt rotad antisemitism, vilket innebär att framställningen av George Soros ändå får många ungrare att dra en koppling till den klassiska föreställningen om en världskonspiration av rika judar. Och i Budapest säger Adam Schönberger att hans förbund direkt träffats av konsekvenserna. 

– Kampanjen i sig är inte antisemitisk. Men det finns höger-extrema grupper som tidigare känt att de varit outsiders, och nu när mainstreampolitiken radikaliseras så får de vatten på kvarnen. De känner att de kan göra vad som helst. Så den här kampanjen har varit som att hälla bensin på eld.

Sprejade slagord

I Budapest äger Marom sedan 2014 en byggnad där de driver det judiska samhällscentret Aurora. En söndagsmorgon i maj dök sju män från den nazistiska, paramilitära rörelsen HVIM upp och satte upp affischer på byggnaden om att ”Stoppa Operation Soros!”, samt sprejade samma slagord på trottoaren. ”Vi kommer att säga hej igen”, meddelade HVIM sedan på sin webbsida. Enligt det nu nedlagda Athena Institute, som dokumenterat Ungerns extremhöger, har HVIM bland annat deltagit i flera attacker mot ungerska romer, samt medverkat i nazistiska arran-gemang för att hylla Tredje rikets kamp mot Sovjetunionen under andra världskriget. 

– Det högerextrema fenomenet har idag framgångsrikt marg-inaliserats i Ungern, på så sätt att inga av grupperna har någon meningsfull politisk påverkan, säger Athenas förre direktör Kristóf Domina. 

Oro över utvecklingen

Kritikerna säger att det enbart beror på att regeringen själv berövat extremhögern delar av deras politiska program. Mazsihisz, en paraplygrupp av ungersk-judiska föreningar, har uttryckt oro över kampanjens utveckling och fördömt att den statliga TV-kanalen MTVA i slutet av maj okritiskt visade ett inslag med Irans högste ayatollah Sayyid Ali Hosseini Khamenei. Där kallades George Soros för ”en ondskefull sionistisk-amerikansk mångmiljardär”, ansvarig för destabilisering av Iran. 

Oro för eskalering 

Även Adam Schönberger säger att folk i hans kretsar börjat känna oro för en eskalering. I förra veckan antog regeringen en speciell NGO-lag med udden riktad mot ”Soros-organisationerna”, som tvingar dem att nu publicera sig själva som ”utländskt finansierade”. Samtidigt finns det ingen speciell lag mot de högerextrema, paramilitära grupperna, säger Adam Schönberger.

– Så jag ser inte någon stor skillnad i slutmålet, varken hos de grupperna eller hos regeringen. Ingen av dem vill stoppa den växande främlingsfientligheten och rasismen i det här landet.

Under de senaste åren har den europeiska yttre högern allt mer framhävt Fidesz politik som ett föredöme. Ett flertal radikala högerprofiler har redan flyttat till Budapest. Erik Almqvist, som var riksdagsledamot för SD tills ”järnrörsskandalen” fick honom att avsäga sig alla uppdrag, flyttade till Budapest redan 2013. Från Budapest fortsatte Erik Almqvist sedan arbeta som konsult åt SD. Även Erik Almqvist sympatiserar med Fidesz politik och har idag en affisch från regeringskampanjen mot Soros, som -bakgrundsbild på sin Facebooksida.

Uppseendeväckande

Den svenske författaren Gellert Tamas, som skrivit om SD och själv har ungerska rötter, instämmer i att många i SD ser Fidesz som förebild. Men stödet från tvillingarna Ekeroth är uppseendeväckande, eftersom bröderna själva har judisk bakgrund.

– Kampanjen mot Soros flirtar mer eller mindre öppet med antisemitiska föreställningar. Att Ted Ekeroth, som är mån om att framhäva sin judiskhet och har reagerat skarpt mot antisemitism, framhäver [Fidesz] och tänker sig att flytta till ett sådant land, är problematiskt. Det visar också att även om många av de här högerrörelserna har hittat islam och muslimer som en ny huvudfiende, så började de likt SD med att vara uttalade antisemiter, och det är svårt att lämna. På något sätt så blir även antisemitismen kvar och det är Orbánregeringen ett bra exempel på.

Kampanj mot George Soros

-Den ungerska regeringens kampanj pekar ut George Soros som ledare för ett nätverk som vill underminera Ungers stabilitet, samt vill föra in utomeuropeiska migranter till EU och pressar Ungern till att acceptera detta.

Premiärminister Orbán har kallat flyktingar och asylsökare för ”ett gift” och sagt att muslimer som anländer är ett hot mot den europeiska, kristna kulturen. Regeringen har låtit bygga Europas längsta gränsstaket för att stoppa asylsökare.

- Kampanjen mot Soros ingår i ett större sammanhang där regeringen Orbán under de senaste åren starkt kritiserats för att vilja vitmåla Ungerns roll i andra världskriget. Regeringen utropade 2014 till ett officiellt minnesår för Förintelsen, ett monument som restes och ett museum som byggdes kritiserades för historieförfalskning, av åtskilliga judiska föreningar.

Samtidigt har Fidesz tillåtit att statyer rests och nya parker namngetts efter Miklós Horthy, Ungerns ledare 1920–1944, vars regim var den första i världen som introducerade antisemitiska lagar och även samarbetade med Adolf Hitler.