Nyheter.

2021-07-21 14:19
Viktor Orbán. Bild: TT/AP/Darko Vojinovic
Viktor Orbán.
Puffetikett
Dagens ETC

Efter kritiken: Orbán utlovar folkomröstning om hbtqi-lagen

EU har ökat pressen på Ungern angående den så kallade "barnskyddslagen". Premiärministern Viktor Orbán utlovar nu en folkomröstning om lagen, som tidigare röstats igenom i parlamentet.   

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

– Under de senaste veckorna har Bryssel tydligt attackerat Ungern över vår barnskyddslag. Ungerska lagar tillåter inte sexuell propaganda i förskolor, skolor, på tv och i annonser, säger Orbán i en Facebookvideo.

Efter att EU sagt att de ska vidta rättsliga åtgärder mot Ungern och Polen för ländernas kränkningar av hbtqi-personers grundläggande rättigheter, så svarar nu Victor Orbán med att utlova en folkomröstning om "barnskyddsfrågor", rapporterar AFP.

Anledningen är att han vill visa att det finns ett stöd bland folket för den kritiserade lag, som enligt landets regering är till för att skydda minderåriga.

Lagen innebär bland annat att det är förbjudet med information om homosexualitet i skolan. "Barnskyddslagen" är även menad att se till att personer under 18 år inte kommer i kontakt med reklam och annan massmedia som visar ”avvikelser från någons biologiska kön och könsbyten och sprider eller porträtterar homosexualitet”.

– Den här lagstiftningen använder skydd av barn som förevändning för att diskriminera. Den är skamlig, sade Ursula von der Leyen, EU-kommissionens ordförande, tidigare i juli.