Nyheter.

2021-04-26 12:56
Dagens ETC:s Eigil Söderin nomineras för sin granskning av Apotea. Bild: Press, Dagens ETC
Dagens ETC:s Eigil Söderin nomineras för sin granskning av Apotea.
Puffetikett
Dagens ETC

Dagens ETC:s reporter kan vinna Guldspaden

Eigil Söderin, grävande reporter på Dagens ETC, blev på måndagen nominerad till priset Guldspaden för sin artikelserie om näthandlaren Apotea.

Hur känns det?

– Det är så klart mycket hedrande att bli nominerad. Förhoppningsvis leder det till att fler läser artiklarna om Apotea som beskriver en oroväckande tendens med bedrövliga villkor för arbetarna på de nya nätbolagen. Jag kunde dessutom visa hur Apoteas vd kameraövervakade sin personal och straffade de som inte arbetade tillräckligt snabbt.

Dagens ETC satsar på granskande journalistik. Vad betyder Guldspaden i det sammanhanget?

– Det är kul att vår satsning uppmärksammas inte bara av läsare och nya prenumeranter, utan också av kollegor i mediebranschen. Det är bekräftelse på att vi är på rätt spår. Men det är naturligtvis för läsarna vi skriver och vårt grävande har fått fler att upptäcka Dagens ETC. Det är fantastiskt.

Vad har din granskning fått för konsekvenser?

– Integritetsskyddsmyndigheten har inlett en granskning av Apoteas kameraövervakning och fackförbundet Unionen har förhandlat med arbetsgivaren om förbättrade villkor. Men för Apoteas lagerarbetare har dessvärre inte mycket hänt. Mina källor berättar att situationen är oförändrad.