Nyheter.

2020-01-11 14:44
Med rödlök hemma kommer man långt, menar Karolina Sparring. Foto: Norstedts/Shutterstock
Med rödlök hemma kommer man långt, menar Karolina Sparring.
Puffetikett
Dagens ETC

Billig mat för en pank januari

När det är alldeles för långt kvar till löning och snabbnudlarna ekar ensamma i skafferiet. Då bjuder kocken Karolina Sparring på massor av tips för enkla och goda maträtter som inte kostar skjortan.

– Billig mat behöver inte alls vara tråkig, säger hon, som skrivit kokboken ”Veckan före löning”.

Januari är årets fattigaste månad och för många känns väntan på lönen den 25:e orimligt lång. Att då ha fantasi och ork att laga god och hälsosam mat kan kännas övermäktigt. Men det finns räddning!

I den nya kokboken ”Veckan före löning: God mat för liten peng” ger kocken, matkreatören och kokboksförfattaren Karolina Sparring 75 tips på maträtter som är både billiga och enkla att laga.

– Man måste inte laga mat på lyxiga råvaror, det måste inte vara jättedyrt. Med enkla medel kan det ändå bli gott, säger hon.

Mycket handlar om att ta tillvara på det man redan har hemma.
– Man ska lära sig att använda det som finns i frys och kyl, att inte slänga rester utan ta hand om det vi redan har. Och att tänka mat efter säsong. Det är mycket vegetariskt, eftersom det är gott och billigare. Kött är dyrt och ska vara dyrt. Och mycket kryddor, det ska smaka mycket, säger hon.

Alla recepten är gjorda på råvaror som finns tillgängliga i en vanlig mataffär.

– Du ska inte behöva ränna runt och leta.

Många förknippar nog billig mat med tråkiga snabbnudlar och blekgrå linssoppa. Är det en myt?

– Ja, snabbnudlar är kanske inte det roligaste, men det går också att piffa till. Koka lite kokosmjölk och lägg i lite finhackad rödlök och chiliflakes till exempel. Och en linssoppa är inte på något sätt tråkig om man gör den god.

Hur är det med hälsoaspekten då, går det att laga billig mat som också är nyttig?

– Ja, helt klart. Det tycker jag inte hör ihop överhuvudtaget. Man kanske tänker att billig mat är snabbmat som hamburgare och sånt. Men att dränka det i vispgrädde eller smör är ju inte superbilligt.

Vilka råvaror ska man prioritera när det är som allra tommast i plånboken?

– Ägg, rödkål och majonäs, då klarar du det mesta.

Har du någon magisk krydda eller ingrediens som piffar upp även den tråkigaste rätt?

– Citron! Det piffar upp allt. Om du till exempel har pasta över som du inte vad du ska göra med kan du alltid fräsa den och ha citron på så blir det gott. Chiliflakes är också en bra och billig sak som alltid funkar.

Läs vidare på nästa sida: Fem enkla och billiga favoritrecept ur boken!

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

FAKTA: Karolina Sparring är kock, kokboksförfattare och matkreatör som tidigare drivit salladskafé på Söder i Stockholm.

I dag arbetar hon med företaget Linas matkasse och driver Mosebacke Matstudio där hon håller matlagningskurser för både barn och vuxna.

Boken ”Veckan före löning: God mat för liten peng” är utgiven på Norstedts förlag.