Nyheter.

2017-11-13 11:04
Bild: Berit Roald/NTB scanpix/TT
Puffetikett
Dagens ETC

5 tips: Så handlar du kläder schysst och rättvist

Experten: Så kan du påverka. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Förra veckan blev det en världsnyhet när kunder hittade hemliga lappar i Zaras kläder. Meddelanden med rop på hjälp från arbetare som sytt kläderna under usla villkor. 

Så hur konsumera schysstare? Här är fem tips från Johanna Nilsson, en av författarna bakom boken ”Slow Fashion: din guide till smart och hållbart mode” och bloggare på slowfashion.nu.

1. Våga fråga i butik.

När avslöjanden som det om Zara uppdagas är det väldigt bra att fråga personalen om arbetarnas arbetsvillkor, löner, kemikalier med mera när du handlar kläder. Om många ställer frågor som personalen inte riktigt kan svara på måste frågorna gå högre upp i kedjan i företaget. Det kan i slutändan påverka dem så att de måste börja tänka om.

2. Ändra ditt sätt att konsumera kläder.

Handla bara kläder du verkligen tycker om och tänk efter om du behöver plagget innan du köper det. Köp endast en tröja istället för fem om du måste handla fast fashion på grund av dålig ekonomi. Eller bestäm dig för att helt sluta köpa fast fashion. Vi måste börja konsumera mindre.

3. Köp kvalitet och förläng användningen på de plagg du har.

Tänk på hur du tvättar dina plagg, lämna skor till skomakaren och kläder till skräddaren.

4. Läs på och fråga vänner.

Det finns flera företag som har ett hållbart och rättvist tänk i sin produktion. Läs på om vilka märken som är bra eller fråga vänner som vet eller sök på internet.

5. Tänk på att arbetare inte blir av med jobbet.

Att textilarbetare skulle bli arbetslösa om alla slutade att konsumera fast fashion stämmer inte. Industrin måste förändras och schysstare arbetsvillkor med kortare dagar och högre lön behöver inte innebära att arbetstillfällen försvinner.

800dagar