Hoppa till innehållet

Dambergs kök

Bönan är den nya svampen

Jenny Damberg ger recept på den svenska åkerbönan.

Jenny Damberg ger recept på den svenska åkerbönan.

Bild: Jenny Damberg (montage Dagens ETC)

Dagens ETC

För hundratals år sedan vägrade svältande svenskar ändå äta svamp. Och nu går den stackars åkerbönan till djuren istället för till våra matbord. Det är riktigt synd.

Jenny Damberg

Text och bild

Kommentera

”Den första och senaste bönan”, kallar Marcus Nordgren åkerböna. Han är en av få som förädlar svenskodlade åkerbönor och säljer dem som mat – inte foder. 

Vill du fortsätta?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Gör som över 24 000 andra – registrera ett konto på etc.se. Ingen bindningstid – avsluta när du vill.

POPULÄRT VAL: Läs ända till i sommar

Från
99 kr för 3 mån
Beställ här

Vill du läsa ända till sommaren till superpris? Prova 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser
Jenny Damberg

Text och bild

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.