Ledare. Linnéa Bruno.

2017-12-04 05:00

Vi behöver fler flyktingvänliga partier i riksdagen

Jag ser fram emot den dag då Fatemeh Khavari blir statsminister, skriver Linnéa Bruno.

Sverige står inte inför regeringskris och vi har fått ett första förslag på länge som inte innebär ytterligare försämring av möjligheten till skydd. Efter att den första lättnaden lagt sig över att regeringspartierna är överens, och att det mer flyktingvänliga Miljöpartiet verkar nöjdast, är det nu dags för nästa steg. Alla berörda unga och deras nätverk, familjehem, lärare, vänner och volontärer som egentligen inte orkar mer måste nu orka lite till. För än är vi inte där.

Förslaget är välkommet, men på många sätt otillräckligt och förvirrande. Att det sprids så mycket desinformation och vilseledande argument, underlättar inte diskussionen. Ingen har fått amnesti, tvärtemot vad vissa påstår. Snarare är förslaget, som den miljöpartistiske kommunpolitikern Nils Karlsson i Malmö träffande uttryckte det, ”arbetslinjen på steroider”. Det är nämligen ditt omedelbara bidrag till samhällsekonomin som avgör ditt skyddsvärde. Inte att du är en människa som vi andra.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


De ensamkommande unga som var under 18 innan den tillfälliga lagen infördes hösten 2015, och som klarar gymnasiet och får arbete inom sex månader efter avslutad gymnasieutbildning, kan få stanna. De som inte klarar skolan i tid eller inte genast får jobb omfattas inte.

När det gäller de unga ensamkommande generellt hade det enda rimliga varit att ge amnesti till alla som väntat mer än ett år på beslut, precis som rörelserna Vi står inte ut, Ung i Sverige och många organisationer kräver. De oacceptabelt långa handläggningstiderna, den dokumenterade rättsosäkerheten generellt i migrationsbesluten och i synnerhet när det gäller åldersbestämningarna, talar för en amnesti för denna grupp. Dina tänder ger intryck av att du är 16, men dina knän kan vara en 18-årings. En del läkare vägrar utföra dessa ovetenskapliga tester, andra säger upp sig i protest. Flera rapporter och avhandlingar visar att rättsosäkerheten är systematisk. En kort intervju kan avgöra ditt liv. Traumatiserade människor som möts av ifrågasättanden kan tystna. Hur ska de orka?

Vad gäller Afghanistan är det enligt FN nu ett land i aktiv konflikt, allt mer osäkert och världens andra farligaste land att vara i. Oavsett om du är 16, 19 eller 35. Därför bör vi precis som Norge inte utvisa en enda person dit mer.

Rättsosäkerheten är inte enstaka undantag. Att angripa uppgörelsen mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet med argumentet att förslaget hotar rättssäkerheten är således i bästa fall okunnigt och i sämsta fall medveten spridande av desinformation. Tobias Billström (M) och Johan Forssell (M) påstår att uppgörelsen hotar asylrätten, fastän Moderaterna själva nyligen antagit en än hårdare politik än tidigare, och aviserat att man vill avveckla rätten att söka asyl och bara acceptera kvotflyktingar. Det är rent hyckleri.

Föreställ er att Sverige skulle argumentera och agera i klimatpolitiken som vi gör i flyktingpolitiken. Klimatpolitiken behöver också den bli mer ambitiös, men här har vi åtminstone inte en situation där klimatförnekare är tongivande, ovetenskaplighet sprids och statsministern menar att vi ska tävla om att vara sämst i EU. Genom att vi från och med nu gör minst ska de andra tvingas att göra mer, förklarade Stefan Löfven (S) medan Åsa Romson (MP) grät.

Uppgörelsen är bara en mildring för en avgränsad grupp inom den stora grupp som drabbas av den så kallade tillfälliga skärpningen av migrationspolitiken. Den tillfälliga lagen, som kallades ”andrum” av Stefan Löfven och bland annat försvårar familjeåterförening, förlängs.

Jag ser fram emot den dag då ledaren för Ung i Sverige, Fatemeh Khavari blir statsminister. Ungefär som vi idag skakar på huvudet och skrattar åt Staffan Heimersons oro över att jämställdhet hotar den sexuella glädjen, föreställer jag mig att vi då kommer att reagera när en 80-årig Jan Björklund framhärdar i att kvinnor med hijab alla är förtryckta och inte inser sitt eget bästa.

Till dess behöver vi fler flyktingvänliga partier i riksdagen och en rörelse för människovärde som inte ger upp utan orkar hela vägen.