Hoppa till innehållet

Ledare

Hanin Shakrah: Vi är de vita hjälmarna

Hanin Shakrah
"Deras vita hjälmar har blivit symboler för människor långt utanför Syriens gränser och som en del av Syriens civilförsvar symboliserar de mänskligt hopp i en öken av tröstlöshet."
"Deras vita hjälmar har blivit symboler för människor långt utanför Syriens gränser och som en del av Syriens civilförsvar symboliserar de mänskligt hopp i en öken av tröstlöshet." Bild: Bild: Netflix

ETC Malmö.

De är hjältarna på en plats som finns kvar långt efter att kamerorna har flyttats och rört sig vidare.

Det här är en ledare från ETC Malmö.
Ledarsidan är oberoende med röd och grön politisk färg.

I förra veckan var jag på väg till en föreläsning i Kristianstad men stannade upp just som jag skulle åka ner till plattformen på nedre plan. Jag befann mig i den inglasade delen av Malmö Centralstation där jag tyst tittade mig omkring. För mitt inre såg jag de unga killarna som för precis ett år sedan spred ut sina jackor och använde som liggunderlag för en stunds vila, som laddade telefoners och sina egna batterier efter att  utmattade ha tagit sig upp för rulltrapporna från perrongerna. Jag såg de oroliga papporna som hade kommit till stationen för att otåligt invänta sina familjers ankomst med Öresundstågen och de små barnen i olika åldrar som satt på stengolvet med ett ritblock och färgpennor samtidigt som förvånade resenärer rusade förbi. Jag kan fortfarande se de fantastiska volontärer som lånade ut sina mobiltelefoner, logistiktalanger och språkkunskaper för ett större gemensamt syfte. Hur de jobbade dag och natt, avlöste varandra, tog hand om varandra och satt i möten runt en person med dator och instruktioner. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Malmö!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka

Från

Provläs alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Avsluta när du vill.

Betala per månad – halva priset

Från

Du får halva priset första månaden. Avsluta när du vill.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser