Ledare. Johan Ehrenberg.

2019-06-07 03:00
Puffetikett
Dagens ETC

Varning för desinformation

När man vet att det finns en anledning till alla dessa fake news och myter så är det lättare att lägga sin kraft på att driva på för förändring.

Denna ständiga desinformation. Miljoner arbetstimmar jorden runt används till att tillbakavisa rena lögner, låtsaskritik, falska fakta och påståenden som vid granskning visar sig vara rena påhitt.

Desinformationen syftar till att skapa osäkerhet, den har som uppgift att skjuta upp nödvändiga förändringar och få allt att rulla på som förut ett tag till.

Den här är mest vanligt inom ekonomi och klimatpolitik och det är inte så konstigt, det är enorma intressen som förlorar enorma pengar om inte desinformationen lyckas.

Vi vet idag att de stora oljebolagen hade forskarrapporter redan 1982 som beräknade klimatutsläppen vi har idag (över 415 ppm i senaste mätningen på Hawaii). Exxon har hela tiden vetat vad fossil energi kommer skapa för problem och man har varje år, tillsammans med andra bolag, lagt miljarder på desinformation i frågan.

De som förnekar klimathotet är inte dårfinkar i Twittervärlden, det är köpta desinformatörer i tankesmedjor, politiska organ och universitet. Att 97 procent av forskare sedan lång tid är eniga om människans klimatpåverkan, har ingen betydelse, de stora pengarna har gått till desinformation som i decennier gett energikoncernerna fortsatt makt och vinster. Hela klimathotet är faktiskt skapat av företag som betalat för lögner och stoppad klimatpolitik.

På samma sätt är det de stora bilföretagen som ljög i decennier kring diesel och försenade omställningen. Ja, man ljög om utsläpp, hela ”dieselgate” var ett medvetet desinformationsprojekt som gjorde att man kunde fortsätta förstöra och skapa vinster i 20 år till. Och förstöra klimatet genom att med lögnen bromsa en ren trafikpolitik. (Vi minns ju hur våra politiker faktiskt stödde mer diesel som en ”lösning” på klimatfrågan för bara några år sedan.)

Det här är ju ett brottsligt agerande från de stora bolagen. Men när en lögn är tillräckligt stor finns det ingen domstol som dömer.

Desinformation behöver inte vara rena lögner. Just nu pågår en förvirring i rapporter och media där budskapet egentligen handlar om att smutsigt flyg ska räddas. Man gör jämförelser där maten skapar större utsläpp än flyget, där kläder är en större klimatbov än flyget, där mobiler släpper ut mer än flyg, där internet skapar mer förstörelse än flyg och så vidare.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Genom att dela upp klimathotet i många små delar så blir det absurt nog ett försvar för varje dels utsläpp. För varför ska just flyget motarbetas när cementindustrin är så smutsig?

De här låtsasjämförelserna faller ju på en enda enkel sanning.

Alla utsläpp måste ju bort. Det är det som är klimatpolitiken. Ska vi klara 1,5 grad är noll i utsläpp nödvändigt. Ändå fortsätter jämförelserna.

Det här påminner om de återkommande myterna om elbilar som stormedia älskar att köra fram varje halvår. Med usla och gamla uträkningar försöker man få elbilen ”lika smutsig” som diesel, men sanningen är att en elbil alltid är renare, även vid smutsig elproduktion. (Detta då elbilen är så extremt mycket mer effektiv än fossilbilen.) Batteriproduktionen blir bara renare och effektivare (nu är man nere i 65 gram koldioxid/kWh och inte de 200 som gällde för några år sedan) men myterna sprids vidare så att den fallande marknaden för fossilt kan dras ut några år till.

Men det är inte bara klimatpolitiken som styrs av desinformation. Lika vanligt är ekonomisk politik. Det klassiska exemplet är när Margaret Thatcher i Storbritannien halverade arbetslösheten genom att ändra statistiken så att alla som varit arbetslösa mer än ett halvt år inte längre räknades som arbetslösa.

På samma sätt har svenska politiker minskat sjuktal genom att sjuka inte längre är sjuka eftersom de inte sjukskrivs.

Att annat klassiskt exempel är hur svenska regeringar motiverade minskad sjukskrivning med att vi inte hade råd med de sjuka. Men sanningen var att svenska löntagare betalade in mer i sjukförsäkringsavgift än vad löntagarna fick ut i sjukersättning. Tillslut fanns ett överskott på 135 miljarder kronor (som givetvis staten hade använt till annat, det vill säga skattesänkningar).

Ett alldeles nytt exempel tog fackombudsmannen Thomas Lundberg fram i en egen rapport. När Anders Borg (M) var finansminister minskade han arbetsgivaravgiftens andel som gick till sjukförsäkring, pension med mera med drygt sex procent. Samtidigt ökade han löneavgiften, som är en ren skatt, med samma procent. Det betydde att staten fick inkomster som inte gick till pension och sjuka utan kunde användas till sänkt skatt. Löntagarna betalade alltså själva delar av sina ”jobbskatteavdrag” och har sedan 2007 fått totalt 314 miljarder mindre till trygghet. Socialdemokraterna har inte ändrat systemet.

Och ja, alla såna här ekonomiändringar motiveras med desinformation.

Vi lever i ett desinformationssamhälle, inte ett informationssamhälle.

Det är bra att inse. När man vet att det finns en anledning till alla dessa fake news och myter så är det lättare att lägga sin kraft på att driva på för förändring istället för att hamna i tröttande debatter med intressen som aldrig velat diskutera eller informera.

Du har inte tid med dem.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Johan Ehrenberg
Johan Ehrenberg 

Grundade ETC 1976. Svarar gärna på frågor och skriver mest om ekonomi och politik. Och solceller. Men det är ju politik det med.

Mejl johan@etc.se

Twitter @JohanEhrenberg