Ledare. Johan Ehrenberg.

2019-01-25 03:00
Blocköverskridande samarbete pågår. Bild: Ulf Lundkvist
Blocköverskridande samarbete pågår.
Puffetikett
Dagens ETC

Våga värna värnskatten

Det är bara i en låtsasvärld det är rättvist att den som har mindre ska betala lika mycket i procent som den som har mycket, skriver Johan Ehrenberg i dagens ledare.

Värnskatt är ett rätt töntigt propagandaord för den förändring av inkomstskatten som Göran Persson gjorde på 90-talet. Orsaken var att de skattehöjningar och nedskärningar som S-ledaren genomförde innebar en kraftig försämring för de som hade minst, och en synnerligen snäll ”åtstramning” för de som hade det bäst.

Av väl kända skäl är ju bidrag och stöd som minskas något som inte drabbar höginkomsttagarna särskilt mycket. Inte heller är skatte­höjningar särskilt smärtsamma eftersom den rika alltid har kvar en mycket högre andel av sin inkomst – utöver de nödvändiga baskostnaderna – jämfört med en av LO:s låginkomsttagare som med hela sin inkomst knappt kan betala hyra, mat och andra nödvändiga kostnader.

Skattehöjningar slår då direkt och hårt för den som har små marginaler.

När man räknade på vem som betalade Perssons krispaket så blev det också just LO-medlemmarna. Utredningar räknade fram att de förlorade 25–40 000 kronor per hushåll i direkta pengar. Det här var ju inte så väldigt bra för en S-ledare. Något måste riktas direkt mot de rika.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Svaret blev en ”värnskatt” som alla som tjänade riktigt bra skulle betala in. Den vanliga statliga skatten på 20 procent (som bara några få betalar eftersom de flesta tjänar mindre än det), höjdes till 25 procent i de allra högsta inkomsterna.

För att betala värnskatt idag måste man tjäna över 662 300 kronor per år. Det är alltså en liten minoritet vi talar om men det är samtidigt en högljudd sådan som har en samlad borgerlighet bakom sig.

Värnskatten ska bort och dämed basta.

Det här betyder att borgerliga ledare slåss för att rika män ska få lägre skatt, att rika kommuners bästa inkomsttagare ska få lägre skatt och att inkomstskillnaderna realt ska öka mellan fattiga och rika, mellan man och kvinna därför att… ja, därför att… DÄRFÖR!

Mer intelligenta är inte argumenten.

Jodå, det finns försök att motivera.

Som påståendet att det är orättvist mot de rika att de betalar högre procent än de fattiga.

I den verkliga världen är det ju ett icke-argument, det är bara i en låtsasvärld det är rättvist att den som har mindre ska betala lika mycket i procent som den som har mycket.

Ett annat påstående är att värnskatten gör att marginalskatten blir för hög, men det finns inget som heter marginalskatt, det är bara ett ekonomiskt propagandaord.

Ingen betalar skatt på marginalen i Sverige. Alla betalar skatt på sin totala inkomst och att skatten blir högre vid högre inkomst är ett sätt att skapa mer progressivitet i systemet. Det ska teoretiskt kunna innebära att inkomstskillnaderna utjämnas litegrann.

Ett sista påstående är att högre skatt betyder att de välbetalda inte jobbar ”de där sista timmarna” för att tjäna lite mer, men hela det argumentet är nys. Det finns inga som helst bevis för att den som har ett jobb och tjänar mycket faktiskt skulle sluta jobba vid en viss skattenivå. Det är bara ett påstående utan bevis.

Och det finns heller inget problem i Sverige med att höginkomsttagarna jobbar för lite. (Vårt stora problem är fortfarande att vanliga låginkomsttagare är arbetslösa alltför mycket).

Men nu ska alltså denna värnskatt bort genom den nya politiken ”över blockgränserna”. Det betyder ett rejält stöd till en liten grupp rika inkomsttagare. Och det viktiga är att detta bara kan genomföras genom att S accepterar det.

Det beror på att det här är en meningslös och impopulär skattesänkning. Det är därför Anders Borg aldrig genomförde den. Han insåg att det var att bjuda S på en gratis propagandakaramell. Men nu, ”över blockgränserna” kan det alltså göras

Ekonomiskt är det här ingen jättesak. Av de totala skatterna står värnskatten för några promille. Beroende på inkomstförändring i år så kanske runt 4,5 miljarder.

Men det märkliga är att när de rikas skatter ska tas bort – som när S, V och MP avskaffade arvs- och gåvoskatt och halva förmögenhetsskatten – så motiverades det ofta med att ”den gav ju så lite”.

Men när man sänker bidrag med någon miljard så är det plötsligt väldigt viktiga pengar. Eller om förmåner för anställda ska begränsas.

Den grupp som både har råd och inte drabbas alls av åtstramningspolitiken ska däremot slippa denna skatt trots att den ger det lilla den ger.

Det är rätt avslöjande.

Så vad handlar det om?

Det här är borgerligt klassförakt uttryckt i en skattefråga. Ingen jävel ska få lägga sig i de rikas överinkomster.

Därför är det motsatsen som bör gälla. Behåll skatten. Inte för att skattesystemet är bra (vi borde tvärtom höja kapitalskatterna rejält och sänka inkomstskatterna för alla). Men för att så länge inte skatterna gjorts om så de blir mer utjämnande och skyddar de svaga i samhället bättre, så ska inte denna giriga rika grupp få det där lilla extra.

Våga värna värnskatten.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Johan Ehrenberg
Johan Ehrenberg 

Grundade ETC 1976. Svarar gärna på frågor och skriver mest om ekonomi och politik. Och solceller. Men det är ju politik det med.

Mejl johan@etc.se

Twitter @JohanEhrenberg