Kommentar. Signe Lidén.

2014-10-08 18:00
Kolonialismen, som krävde över tio miljoner liv bara i Kongo, vill Ulf Nilson ha tillbaka.
Kolonialismen, som krävde över tio miljoner liv bara i Kongo, vill Ulf Nilson ha tillbaka.

Ulf Nilson bara en av Expressens klick-hetsare

Det är knappast en slump att det är i Expressen det ropas på en comeback för kolonialismen. Galna kolumnister har blivit en del av tidningens jakt på klick.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast söndag 24 okt så får du en hel månad för bara 39 kr.

Betala per år

Från

1500 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per år. Avsluta när du vill.

Att återuppliva de döda var en usel idé när det gjordes i Stephen Kings Jurtjyrkogården och det är en lika usel idé nu. Ändå vill Expressens Ulf Nilson återinföra kolonialismen, Europas storhetsvansinne som skördade miljontals människoliv.

Som Politism slår fast är Ulf Nilsons inställning som att tycka att förintelsen var ”bra på många sätt”.

Det är tyvärr långt ifrån första gången Ulf Nilson tycker rent barocka saker. Hans minst sagt islamofoba texter och gubbiga kvinnosyn verkar få fritt spelrum i Expressen.

Men varför upplåter chefredaktören Thomas Mattsson plats åt sån dynga?

Jag tror att det handlar om en hetsig klickjakt och det som så fyndigt har döpts till raseri-delningar, alltså att vi delar texten på Twitter eller Facebook med en formulering av typen ”HUR I HELA FRIDEN KAN …”

Och det verkar vara en alldeles gångbar affärsidé.

Politikreportern Karl-Johan Karlsson fick motta en (välförtjänt) skitstorm när han skrev om om kvinnoideal i stället för politiker:

”Frågan är för vem de bantar. Inte kan det vara för männens skull. Jag behöver ingen stor undersökning för att slå fast att nästan inga killar vill ha flickor på 1,80 som knappt passerar 40-strecket på vågen. Forskning har visat att män snarare gillar smala midjor kombinerat med breda höfter, med andra ord kurviga tjejer.”

Åtminstone två härskartekniker (och minst en svepande, källbefriad hänvisning till ”forskningen”) hann jag pricka av i hans text.

Julia Skott, kvinnan bakom Kroppspanik svarade snabbt:

”Visst, det kanske är fint tänkt, men mitt existensberättigande, eller någon annans, ligger inte i att någon finner mig knullbar.”

Sedan var det Britta Svensson, som blev rädd och ledsen av en av de största svenska manifestationerna mot nazism och rasism någonsin. ”Var vi ens på samma demonstration?” undrade tusentals Facebookanvändare när de läste – och delade – texten.

Och vem kan glömma Marcus Birro, som ett tag verkade göra bort sig varje gång han fattade pennan eller öppnade munnen. Han retade upp många feminister när han bad dem att ”komma upp ur skyttegravarna” och ”sluta se strukturer överallt”. Ett klassiskt ”inte alla män”-inlägg. Som för övrigt fick ett välläst, briljant svar från Genusfolkets My Vingren.

Kolumnister som dessa blir kvar, medan kultur- och ledarredaktionerna skärs bort på Expressen-ägda GT och Kvällsposten. Kan det månne vara för att de inte klickas och delas tillräckligt mycket?

Hjalmar Söderberg skrev: "Man vill bli älskad, i brist därpå beundrad, i brist därpå fruktad, i brist därpå avskydd och föraktad. Man vill ingiva människorna något slags känsla. Själen ryser för tomrummet och vill kontakt till vad pris som helst."

Byt ”själen” mot ”Expressen” så får du ett hum om hur tidningens klickjakt ser ut.

För visst verkar det som om Expressen helt enkelt har hoppat över stadiet där man skriver saker som folk vill dela för att de håller med? I stället har tidningen gått rakt på ”vem skriver sådana här idiotier?”-delningarna.

Raseri-delningar.

Eller som vi säger: Söderberg style.