Ledare. .

2016-12-06 03:00

Trolltidningarna gör demokrati till rysk roulette

En människa som får sin samhällsinformation genom trolltidningar och sedan en valsedel i handen, det blir som att ge en treåring ett skarpladdat vapen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

I grundskolan fanns det ofta någon som skvallrade för en stund i rampljuset, för att skapa grupperingar och kanske för att själv slippa bli utanför. Halvsanningar som blev stora, gjorde att många somnade med ont i magen och vissa åkte på stryk. Ungefär på samma sätt fungerar trollnättidningar, utan pressetik, utan granskningsnämnder och i stort sett helt laglöst. De sprider uppenbara lögner, allt från små till stora, som ger ”vanligt folk”, som de påstår sig företräda, en massa huvudbry och ont i magen.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Att kalla sig för folket, fotfolket mot eliten, och samtidigt proppa oss fulla med lögner är sorgligt, som Michael Moore sa. Det känns bra på valdagen: ”Nu fick dom jävlarna!” Sedan när välfärden monteras ner och du inser att du faktiskt inte tillhörde eliten, att du i stället är en av dem som behöver stöd från de gemensamma skattepengarna, då inser du att det inte är lika kul längre. 

Om det är något dessa nättidningar och missnöjespartier har gemensamt så är det fascismen, och fascismen har idag och tillbaka i historien alltid visat avsaknad av sympati med oss människor när vi blir ”svaga”. I deras värld kan vi bara hoppas att vi inte blir sjuka, gamla, alkoholiserade eller får psykisk ohälsa, för då kommer vi inte få nån hjälp i Avpixlats samhälle, hur svensk man än är. Kvinnorna behöver vi inte ens prata om. De har självklart ingen plats inom fascismen annat än som mödrar, horor och några blonda språkrör, som tror att de är med när de för grabbarnas talan.  

Det finns någon slags allmän sanning om att nätet inte går att styra. Varför inte då? Vi lagstadgade om innehav av barnpornografiska bilder och det gav resultat. Varför skulle vi inte kunna införa lagar för nättidningar som ställer samma krav som för papperstidningar? Varför kan nättidningarna inte få böter eller konsekvenser och bli tvungna att införa rättelser? Jag förstår att det är snårigt och komplicerat, men omöjligt kan det inte vara. Situationen som den är nu är i alla fall ohållbar. Även bloggar som sprider ”sanningar” i samhällsdebatten står helt laglösa, man kan inte ens få information om vilken fysisk person som står bakom en webbsida, eftersom nätplatsleverantören inte har nån skyldighet att lämna ut det.

Jag gick in och läste i en nättrolltidning om ett sammanhang där jag själv hade varit vid det tillfället. Det stod att hatvänstern spottat uteliggare i ansiktet. Jag tänker att folk fattar väl att det inte är sant, men sedan slår det mig att det kanske sitter nån släkting i Kirunagruvan och läser det här på kafferasten. Jag kan inte döma honom för att han sedan tycker vänsteranhängare verkar galna utifrån vad han läser. 

Det är heller inte konstigt att han blir förbannad när han läser att ”de svenska åldringarna körts på porten från ålderdomshemmet Vintertullen för att ge plats åt muslimska migranter”. Informationen man kunde läsa i PK-media var något helt annat – att byggnaden måste renoveras för att det läckte från taket, och att de därför tillfälligt låter flyktingar bo där, och att alla pensionärer hade fått annat boende med bättre standard. 

Fascisterna säger att de är på folkets sida, den lilla människan utan utbildning – när det är precis tvärtom! Det är den människan de fyller med sina lögner, gör hatisk och desillusionerad. Om det är fritt att totalt vinkla, ljuga, utelämna fakta i artiklar och blogginlägg på nätet, utan att få någon konsekvens, så blir demokratin som rysk roulette. 

En människa som får sin samhällsinformation genom trolltidningar och sedan en valsedel i handen, det blir som att ge en treåring ett skarpladdat vapen. Det är självklart att den individen inte kan ta beslut för samhällets bästa. Demokrati kräver en viss ribba för hur lågt man kan gå i form av vinklingar, förvrängda sanningar och uppviglingar. 

När fascisterna själva har nått makten är det slut på yttrandefriheten, men innan de är där kommer de att bita sig fast vid rätten att säga precis vilka lögner som helst och hävda att det är just yttrandefrihet. 

Fascisterna sitter garanterat och skrattar åt oss PK-människor för att vi är så naiva som låter dem härja fritt. De anmäler public service på löpande band men vet samtidigt att vi som vill anmäla deras forum inte har något annat val än att själva samla pengar och göra en egen anmälan till tingsrätten, eftersom deras förtal inte går under allmänt åtal, och att de inte heller har några skyldigheter att hålla sig till journalistetik eftersom dom inte är anslutna till Pressombudsmannen eller omfattas av Granskningsnämnden. När det gäller grövre hot eller lögner kan vi såklart gå till polisen, vilket ytterst sällan leder någonstans. 

Varför ska det vara lagligt att föra samhällsdebatt anonymt på nätet? Vad tjänar vi på det? Det är ungefär som om samhällsdebatten flyttat in i 80-talets heta linje, och när man pratar om hur akutsjukvården ska finansieras sitter någon och runkar. Jag vägrar tro att ”nätet” skulle vara något som inte går att lagstadga runt. På Facebook dröjer det max en timme innan en bröstvårta eller ett pubishår tas bort. Så det är klart att det går. Det handlar om vad vi vill. 

Det är inte något litet samhällsproblem om vi låter dem fylla våra släktingar och vänner med lögner som gör att de sedan röstar fullständigt masochistiskt. SD kommer inte hjälpa dig, ”svenska” arbetare. Det är du som kommer stå där utan välfärd och tillslut utan demokrati.