Ledare. Johan Ehrenberg.

2015-02-03 10:42

SVT gör SD-propaganda igen

Det är, enligt SVT, inte rasism att stoppa asylmottagandet – utan realism. SVT har fel.

Igår satte sig SVT:s politiska reporter Kerstin Holm i Gomorron Sverige-studion och hävdade att det nu var dags att diskutera migrationen. Hon hade nämligen träffat ett socialdemokratiskt kommunalråd som tycket det var viktigt att tala om ”volymer och kostnader”, men att kommunalrådet sagt att ”ingen sosse vågar röra sig i frågan” eftersom regeringen är ett samarbete med Miljöpartiet och om man tar upp frågan är man ”rökt i sin karriär”.

Denne anonyma socialdemokrat ger sedan Kerstin Holm möjlighet att påstå att orsaken till att det är ”känsligt” att tala om migration är för att om någon tar upp frågan kommer de anklagas för att vara rasister, ”men jag skulle snarare vilja säga att det är att vara realist”.

Jaha, det tycker ju Sverigedemokraterna också, men varför tycker Gomorron Sverige det?

Enligt Kerstin Holm tar Sverige emot för många flyktingar. Mest i Europa och det kommer enligt Migrationsverkets prognos gälla kommande år också. 90 000 asylsökande räknar verket med 2015. Kerstin Holm påpekar att det bara var 21 000 år 2011. Och fortsätter säga att man i kommunerna är överens om ”den här stora utmaningen” över partigränserna och menar alltså att det är ett argument för att begränsa mottagandet. Eftersom ”det är kommunerna som får ta hand om de här”.

”Ja, just det”, säger programledaren.

Kerstin Holm får sedan förklara att den stora frågan är ”vad säger regeringen”, det är ju ”trots allt regeringen som ska åtgärda den här akuta frågan”. Vidare: ”Det är en enorm belastning” och Sverige har ”aldrig varit i situationen att ta emot så många”.

Programledaren konstaterar att man nu väntar på att Socialdemokraterna och Moderaterna ”ska sätta ner foten” och frågar om det går att göra blocköverskridande överenskommelser?

Jodå, förklarar Kerstin Holm, regeringen hoppas på det och det kan man säkert göra när det gäller att kompensera kommunerna men man är inte ense om hur man ska ”skaffa jobb” till alla dessa.

Programledaren avrundar med att det är en ”het fråga” detta med ”flyktingströmmarna”.

Nästa inslag…

Det här skedde klockan 07.27 på morgonen och de flesta svenskar sysslade säkert med annat än att lyssna på detta. Annars hade de fått se hur SD:s politiska plattform presenterades av en anställd på public service utan den minsta kritiska reflektion.

SVT agerar helt enkelt draglok åt SD här.

Påståendet att vi ”aldrig” tagit emot så många är nu inte riktigt sant, Sverige hade en topp på 84 000 asylsökande under brinnande Balkankrig 1992 och sedan sjönk antalet asylsökande till 18 000 två år senare när kriget avtog.

Men det allvarligaste problemet med Kerstin Holms och Gomorron-redaktionens inslag är att man undvek att berätta att Sverige inte kan sätta en siffra på ”hur många” som ska få söka asyl i Sverige. Det här regleras nämligen i artikel 14 i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna och i EU-stadgan om mänskliga rättigheter. 

Om en människa kommer till ett land och söker asyl måste landet undersöka om flyktingen har rätt till det.

Det går inte att förhandla om FN:s mänskliga rättigheter, det är därför inget seriöst parti sätter någon siffra som gräns, det vore nämligen ett brott mot den konvention vi skrivit på. Men för Kerstin Holm är det ”realism” som ska gälla och antalet som får söka asyl ska därmed regleras.

Hur då? kan man undra.

Ska vi skrämma bort asylsökande?

Ska vi som nation försöka stoppa flyktingar från Syrien att ta sig hit?

Vad är det egentligen för ”realism” som Kerstin Holm föreslår?

Det är klart man kan tala om antal. Låt oss se, Libanon har tagit emot 1,1 miljoner flyktingar år 2014, enligt UNHCR. Turkiet 824 000. Sverige 81 000.

Tänk dig om världens mindre rika stater tänkte som SVT:s Kerstin Holm.

Eller tänk om hennes realism fick gälla fullt ut.

Säg att kriget i Ukraina förvärras. Människor flyr, några hundratusen kommer över Östersjön till Sverige. Ska vi tala om siffror då också? Och glömma artikel 14 om de mänskliga rättigheterna? Kanske rentav skicka tillbaka dem?

Det är, enligt SVT, inte rasism att stoppa asylmottagandet – utan realism.

SVT har fel.

Kerstin Holm har givetvis rätt till vilken reaktionär åsikt hon vill privat, men SVT ska skilja på sina reportrars åsikter även om de göms bakom påstådda anonyma kommunalråds ”sanningar”. Man bör helt enkelt låta bli att ge ensidigt stöd till SD:s propaganda.

Att man inte klarar det är rakt upp och ner pinsamt.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Johan Ehrenberg
Johan Ehrenberg 

Grundade ETC 1976. Svarar gärna på frågor och skriver mest om ekonomi och politik. Och solceller. Men det är ju politik det med.

Mejl johan@etc.se

Twitter @JohanEhrenberg