Kommentar. Eigil Söderin.

2015-05-11 14:08
I augusti förra året höll Svenskarnas parti möte i centrala Stockholm. I mitten syns partiledaren Stefan Jacobsson. Bild: Maja Suslin/TT
I augusti förra året höll Svenskarnas parti möte i centrala Stockholm. I mitten syns partiledaren Stefan Jacobsson.

SvP-nazisterna kommer tillbaka – i ny kostym

Svenskarnas parti må vara upplöst men hotet från den svenska nazismen finns kvar.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Efter valfiasko och interna slitningar upplöses nu nazistiska Svenskarnas parti. Partiledaren Stefan Jacobsson, en centralfigur i svensk högerextremism, står utan organisation. Men som de skriver på hemsidan är målet detsamma: ”ett etniskt svenskt Sverige kommer att kunna återupprättas.” Med största sannolikhet kommer han och den hårda kärnan av aktivister tillbaka.

Den svenska extremhögern är till sin natur föränderlig. När en organisation försvinner tar en annan dess plats. Gränserna mellan grupperna är suddiga och samma individer kan dyka upp under ny flagg.

Alla grupper från SD och högerut bör ses som olika skepnader sprungna ur en och samma politiska rörelse. SvP har bytt namn två gånger och Stefan Jacobsson var själv aktiv i den militanta nazistorganisationen Svenska motståndsrörelsen under tidigt 2000-tal. Kanske är det dit en del av SvP:s hemlösa aktivister kommer söka sig nu när SMR kuppat till sig ett mandat i Ludvika kommun. En bedrift som Svenskarnas parti misslyckades med trots att de ställde upp i 34 kommuner.

Av Stefan Jacobssons egna politiska historia att döma kommer han igen – i ny skepnad. Den 33-åriga byggnadsarbetaren har rört sig fritt mellan olika grupperingar på den yttersta högerkanten. Han var med och arrangerade den högerextrema Salemmarschen som var en samlande kraft innan den dog ut. Han var också initiativtagare till projektet ”Free the order” som hyllar högerextrema terrorister i USA. 2008 var Stefan Jacobsson aktiv i nätverket Fria nationalister och deltog i de våldsamma upploppen den 30 november i Lund. I militärliknande utstyrsel sprang Stefan Jacobson runt och var hotfull. Två veckor före riksdagsvalet i höstas dök han upp i finkostym. Som partiledare för SvP höll han ett torgmöte framför Kungliga operan, mitt i centrala Stockholm.

Men valet blev som sagt ett fiasko och knappt 4 000 svenskar röstade på SvP. Det visar att den organiserade svenska nazismens revolution lyckligtvis är långt borta.

Men vi får aldrig glömma attacken i Kärrtorp eller mordförsöket den 8 mars i Malmö förra året, där en av de misstänkta gärningsmännen har kopplingar till Svenskarnas parti. Händelserna visar vad som händer när hbtq-personer, feminister, alla som inte ser etniskt svenska ut, vänsteraktivister eller liberaler står upp mot nazisterna.

Svenskarnas parti må vara upplöst men hotet från den svenska nazismen finns kvar. Och de rider på SD:s framgångar.