Ledare. Johan Ehrenberg.

2019-03-01 03:00
Puffetikett
Dagens ETC

Svenska banker – rutten, ruttnare, ruttnast

Det går inte att hitta överord för den moraliska bankrutt som Swedbanks ledning uppvisar. Och det är bara en tidsfråga innan fler banker avslöjas

Swedbanks hela ledning bör givetvis avskedas men ingen av dem att kommer åtalas.

Hela banksystemet skyddas nämligen av rädslan för bankkris. Det är det som gör att banktjänstemän och chefer beter sig som de gör.

Denna arrogans!

Dessa lögner?

Dessa låtsaspåståenden om okunskap och sen avslöjande på avslöjande om motsatsen.

Och cheferna rycker på axlarna och tillsätter en ”utredning” som ska göras av närstående företag som samtidigt är anklagade för samma skumraskeri. Medhjälp till penningtvätt är ju bara en ”affär”, inte sant?

Swedbank till och med avskedade den regelefterlevnadschef som larmade.

Att det här kan pågå, penningtvätt och därmed stöd till kriminella (om de har tillräckligt många miljarder) beror på att de privata bankernas enda mål är maximal vinst. Cheferna har betalt för att öka aktiekurserna, den enda gång cheferna kritiseras är när de får aktierna att falla på börsen.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Men det mest absurda i dessa avslöjanden är att inget skulle hända om inte USA:s myndigheter agerade. Det är USA som stämmer EU:s banker, det är de som driver på och ger miljardböter (vilket får kurserna att krascha). USA kan göra det eftersom de svenska bankernas skumma affärer sker i dollar och alla dollar är amerikansk nationell egendom.

USA kan därmed tvinga på världen den bankpolitik man själv slår fast, i detta fall begränsningar för ryska oligarker.

Det är inte svenska myndigheter, inte Finansinspektionen eller ekobrottsmyndigheten som agerar, de kommer springande efteråt. Det är privata aktörer som väcker amerikanska myndigheter och bara det är ju avslöjande i sig själv. 

Svenska banksystemet har två ben. Finansspekulation är det största. Det andra är lån till bostäder. Kartellen som styr marknaden (fyra storbanker) kan sen ta ut det de vågar från allmänhet och företag i form av avgifter, räntor och ännu fler avgifter. Varje kortdragning ger klirr i bankernas kassa. Varje köp, varje lön, varje affär.

De privata bankerna har rätt att skapa pengar och de behöver bara ha en liten, liten summa i botten för att hålla detta ekorrhjul igång.

Det finns i praktiken ingen reserv av pengar som kan klara bankernas fall. Varje fondering är på låtsas, ”resolutionsreserven” räcker inte till ens en småbankskris.

Alla kostnader ligger hos skattebetalarna och det är den säkerheten – pappa staten betalar – som gör att bankspekulanterna kan fortsätta som de gör. Ja de får faktiskt miljarder i lägre lånekostnad varje år, genom denna säkerhet.

De vet att ingen kan ställa dem till ansvar.

Eftersom alla gör på samma sätt.

För en socialist är kraven på banksystemet enkelt.

Förstatliga det.

Det här är en makt över ekonomi, jobb och trygghet som inte kan lämnas i händerna på giriga privata bankägare. De har gång på gång visat att de inte kan ta detta ansvar.

Men hur gör man?

Politiskt finns det inga riktiga förslag, den reglering som exempelvis Vänsterpartiet vill genomföra är för otillräcklig. (Man vill dela banker i en affärsdel och en sparbanksdel. Men under finanskapitalismen betyder det där ingenting, affärsbankernas makt blir densamma som idag.)

Men visst kan bankerna nationaliseras (ett annat ord för förstatligas) det har skett gång på gång genom historien, vid varje storkris. Enda problemet är att politiken sen skänkt tillbaka bankmakten till de privata ägarna när det har lugnat ner sig.

Så hur gör man för att skapa ett bättre kreditsystem?

Först bör riksbanken införa en e-krona. En digital valuta som gör att människor kan handla och spara direkt i varsitt konto på riksbanken och därmed tar staten ifrån de privata bankerna den där utpressningsmakten de har över medborgarna genom att det bara är de som får ge lån, skapa pengar och dessutom ge insättningsgaranti för småsparare (som givetvis staten betalar i slutändan).

Sen bör statens bank SBAB snabbt få agera som riktig bank och därmed kunna ge krediter till företag och nybyggnationer. Eftersom SBAB inte måste gå med tokvinst blir den snabbt överlägsen bankkartellen.

Samtidigt bör de enda spar- och lånekassor som tillåts vara kooperativa icke vinstdrivande lokala organisationer. Då kan städer och byar utvecklas genom sparande och lån utifrån den verkliga ekonomin.

Men medborgare bör även kunna få spara i sin kommun som därmed får resurser att investera lokalt i staden. Vi talar infrastruktur, lokaler för vård, omsorg och liknande.

Slutligen ska givetvis staten återigen börja låta medborgarna spara i staten direkt. (Idag lånar staten på marknaden). Obligationer i staten med ränta är det tryggaste för de som kan spara själva. Och statens sparande ska givetvis gå till offentliga investeringar.

Det är inte system för att hantera lån och sparande som är svårt att skapa.

Det är makten över pengarna som politiken vägrar ifrågasätta.

Det finns inget hållbart med dagens banker, de är kortspelande miljardmaskiner som dessutom agerar som alla brottslingar. Ljuger, hotar eller tiger.

Det moraliska haveriet upprepas med en regelbundenhet som är hisnande.

Det är faktiskt bara tio år sen Swedbank höll på att sätta hela det svenska banksystemet i krasch genom sina spekulationsaffärer i Baltikum.

Staten (och IMF) fick rädda systemet då.

Bankerna kommer aldrig lära sig eftersom de tjänar mer på att strunta i det. Varje ägare, varje chef. Ja även när ägaren heter Folksam.

Det går inte reglera bort girighet. Det går däremot att skapa moral genom att ta ifrån dem makten över våra pengar.

Förstatliga Swedbank är ett nödvändigt första steg.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Johan Ehrenberg
Johan Ehrenberg 

Grundade ETC 1976. Svarar gärna på frågor och skriver mest om ekonomi och politik. Och solceller. Men det är ju politik det med.

Mejl johan@etc.se

Twitter @JohanEhrenberg