Ledare. Ulrika Lindahl.

2020-09-18 03:00
Bild: Dagens ETC / TT
Puffetikett
Dagens ETC

Statlig förföljelse av invandrare – det är vad Ulf Kristersson föreslår

Det ska bli brottsligt att vara med i kriminella organisationer. Vad som är en kriminell organisation? Ja, det ser Åkesson fram emot att få avgöra när han blir justitieminister.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Jimmie Åkesson vill bli justitieminister och Moderaterna gör allt de kan för att kratta vägen för honom. Partiets migrationspolitiske talesperson Maria Malmer Stenergard står med armarna i kors på en bild med texten ”Moderaterna vill ha minskad invandring – det vill inte S”. Vi känner igen det från Ulf Kristerssons jaktklädda stärk gränsen-pose på bilden från i mars. Då innan coronapandemin slog till.

Under några månader verkade det som att vi faktiskt skulle få prata om andra saker i den svenska politiken. Men nu är de tillbaka, moderaterna med de korslagda armarna, och med ett budskap som gör att Åkesson lugnt kan luta sig tillbaka i fåtöljen med sin förkylning och låta andra göra jobbet.

”Det är uppenbart att Ulf Kristersson och Ebba Busch har närmat sig mig i väldigt hög grad, i väldigt många frågor, kopplat till både integration, migration och rättspolitiken. Det är ett steg i rätt riktning.”

Det säger SD-ledaren till Expressen.

Han aspirerar inte direkt på statsministerposten. Han vet att det skulle vara att gå för långt. Reaktionerna skulle bli för stora. Men som justitieminister, där vet han att han skulle få ansvar för alla de frågor som ändå spelar roll för honom. Migrationen och rättspolitiken. Han vill bli den nya Morgan Johansson. Och även om Kristersson säger att M inte ska samarbeta med SD så spelar det mindre roll när de redan gör det i praktiken. I fråga efter fråga har Moderaterna kopierat SD:s politik. Busch bryr sig inte ens längre om att förneka att ett samarbete skulle vara på gång.

Åkesson vill bli justitieminister. Han ser att det ligger inom räckhåll. Han pratar med både Kristersson och Busch regelbundet. Ibland på telefon, ibland på M-ledarens rum. Tillsammans lägger de upp planen för vilket samhälle de vill skapa. Ett där det framför allt är din hudfärg och vilket land du själv eller dina föräldrar är födda i som avgör om du ska betraktas som kriminell eller inte.

Moderaterna presenterar ett tiopunktsprogram mot gängkriminalitet som är en gåva rakt ner i knät på Åkesson. Det ska bli möjligt att utvisa personer som kan knytas till gäng även utan att personen har dömts till brott. Rättssäkerheten är därmed helt satt ur spel.

”Det skulle markant öka risken för människor som inte är svenska medborgare att kastas ut ur landet när man begår brott eller befinner sig i miljöer där det begås mycket brott”, säger Kristersson som om det vore något bra.

Vem ska bestämma vem som befinner sig i miljöer där det begås mycket brott om det inte först prövas av en domstol? Det här skulle bli en statligt sanktionerad förföljelse av dem som råkar bo på fel plats. Av dem som har gått i vissa skolor, fötts i vissa familjer. Det räcker alltså inte att själv avstå från att begå brått, du måste också se till att du inte hamnar i närheten av människor som begår brott. I alla fall om du inte är svensk medborgare.

M vill ha mer avlyssning, visitationszoner och särskilda utlänningskontroller. Vi vet alla att de visitationerna och den extra avlyssningen inte kommer att äga rum i Djursholm och Täby. Här är det andra människor som ska stoppas och undersökas. Och på vilken grund det kommer att ske är också uppenbart. Ditt utländska utseende. I och med att M-ledaren nu också vill göra det lättare att omhänderta barn till familjer med kriminella kopplingar så är det tydligt att du är misstänkt från den dag du föds.

Åkesson tackar och tar emot. Det är ju det jag alltid har sagt, kan han självbelåtet konstatera. Och så kan hans SD ta ytterligare ett steg längre. För nu är ju allt okej att säga, i det här jävla landet. Mycket riktigt. SD aviserar direkt att de ska väcka ett förslag i justitieutskottet om att begränsa den grundlagsskyddade föreningsfriheten. Det ska bli brottsligt att vara med i kriminella organisationer. Vad som är en kriminell organisation? Ja, det ser Åkesson fram emot att få avgöra när han blir justitieminister.

Det här händer nu. Det är bara nu vi har möjlighet att stoppa det. Och vi gör det inte genom att tävla om vem som kan skrika högre än Åkesson själv. Om Stefan Löfven vill att hans parti ska få behålla justitieministerposten efter nästa val så ska han inte sväva på målet och mumla att ”med en stor migration där vi inte klarar av integrationen, då följer också större risk för den typen av problem som vi ser”. Han måste måste se både Åkesson och Kristersson i ögonen och svara att i mitt Sverige där föds ingen som kriminell.