Ledare. Birger Schlaug.

2019-01-12 10:13
Foto: TT
Puffetikett
Dagens ETC

Sluta leka marknad med vår överlevnad

Civilsamhällets grundläggande funktioner krackelerar, skriver Birger Schlaug i sin ledare.

Det finns skäl att bli förbannad. Ägarna av ett av Sveriges största elnät tänker minska sina basinvesteringar med 40 procent eftersom de inte anser sig få tillräckligt stor vinst. "Nödvändiga investeringar i elnätet uteblir, vi har inte tillräckligt stort investeringsincitament", meddelar Johan Lindhag, som är VD på Ellevio i Ekonomiekot. Ellevfio äger elnät där 950 000 hushåll och företag är uppbundna. Ellevio ägs till 50 procent av det kanadensiska jättebolaget Omers Infrastructure (f.d Borealis Infrastructure management). Bolaget äger och kontrollerar infrastruktur på flera kontinenter. Säkra och stadiga pengar. Elnät är ju monopol.

Ska det inte vara nog snart? Vad i helvete har jättebolag på andra sidan Atlanten att göra med svenska elnät som de facto är monopol? Vad är det för politiker vi har i det här landet som låter grundläggande infrastruktur ägas av kommersiella vinstgivande internationella bolag vars syfte är att dra ut så stor vinst som möjligt ur verksamheten? Det är sjukt. Det är marknadsfundamentalism som är grotesk.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Den globaliserade sentida marknadsliberalismen borde hållas från grundläggande infrastruktur som människor är totalt beroende av. Vi vet att det kommer att bli fler stormar när klimatförändringarna ökar, vi vet att elnäten är utsatta, vi vet att el är nödvändigt för människor. Så varför finns det inte en enda ledande politiker som står upp och säger att nu får det vara nog med detta fundamentalistiska marknadsgyckel? Bolagisering med vinstuttag som mål har inte i vissa verksamheter att göra - vissa verksamheter skall bara ha ett enda mål: bäst för medborgarna. Är det så svårt att fatta? Att de socialliberaler som gått ner sig i det marknadsekonomiska träsket så här i den globaliserade senkapitalismen tidevarv är kanske inte så konstigt. Men de andra? När blev det socialdemokratisk, grön eller för den delen konservativ ideologi att sälja ut grundläggande infrastruktur på den globala marknaden som vore det tillverkning av sega råttor?

Vi får höra hur den ena politikerna efter den andra lovar ut ytterligare miljarder till försvarsmakten - målet är att åtta procent av statens utgifter skall gå till militären! Samtidigt som vi har krackelerande avloppssystem i landet vars upprustning skulle påbörjats för länge sedan och som kostar många tiotals miljarder - men istället har man beställt fler JAS-plan. Vi har en sårbarhet när det gäller penningförsörjning som är extrem - men det ska vi inte låtsas om. Vi har sjukvård som går på knäna på många ställen, skolor som behöver rustas upp, tågbanor som är erbarmliga, saknar flyg för bekämpning av bränder, vi har myndigheter som snart sagt vem som helst med lite lust kan hacka sig in i på grund av eftersläpande datasäkerhet, vi har en sårbarhet vad gäller livsmedelsförsörjning som är grotesk - men vad är det man pratar om? Hot från Ryssland! Hotet mot vår säkerhet och vår demokrati finns här inne i vårt eget land, de ekonomiska och social klyftorna ökar, landsbygdsbefolkning blir allt mer frustrerad över löften som aldrig infrias – senaste finess är att till och med in på pengar till viltstängsel dras in trots att det pratas som att ge landsbygden växtkraft och förståelsen för varg skall öka.

Vi har problem här och nu som sopas under matten. Elnäten behöver säkras – medan JAS-planen flyger omkring kan vi inte ens se till att el fungerar i Roslagen på kanske ytterligare en dryg vecka!

Ursäkta mig, men civilsamhällets grundläggande funktioner krackelerar. Sårbarheten blir större var vartenda år. Det räcker med en tredagars utbildning för att skaffa sig tillräcklig kompetens för att slå ut elnät, datakommunikation, penningförmedling, mobilnät och förgifta dricksvatten för miljoner människor. Det är där hoten finns, det är där sårbarheten är så enorm när komplexiteten ständigt ökar. Ta tag i det, skit i ryssen, satsa pengarna där de säkrar vår demokrati. Och ta tillbaka makten över infrastrukturen, sluta leka marknad med vår överlevnad. Och be hövligt ägarna av Omers Infrastructure att dra åt fanders.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter