Ledare. Andreas Gustavsson.

2019-05-15 15:25
Bild: Gustav Gelin / Dagens ETC
Puffetikett
Dagens ETC

SD:s kampanj i tunnelbanan är rakt av en trollning

Det finns bara ett svenskt parti som lever med nazismen idag.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Ja, det finns förstås Nordiska motståndsrörelsen. Men om vi fokuserar på riksdagen – och utelämnar några hundra nazistiska revolutionärer kapabla till terrorism och att stoppa in sina slipsar i skjortorna – finns bara ett svensk parti som lever med nazismen.

Nej, då handlar det inte om att ha varit eftergivna mot Adolf Hitlers regim under 1930- och 40-talen. En skam, föranledd av övertygelsen att Sverige skulle hållas utanför ett katastrofalt krig, men ändå en skam. Den ska bäras av Socialdemokraterna och övriga partier som fattade besluten. 

För snart 80 år sedan. 

Men idag – nutid, inte historia – finns bara ett svenskt parti som tycks ha en ständig dialog med den organiserade nazismen och dess perversa föreställningar. 

Det är inte Socialdemokraterna. 

Sverigedemokraternas kampanj i tunnelbanan är rakt av en trollning. Syftet är att väcka upprördhet hos motståndare och maximera medial exponering, inte att vinna över väljare med något som ens liknar saklig debatt.

Därför bär det mig emot att ens ge den utrymme. Men jag måste. Sverigedemokraternas kampanj definierar dem nämligen som rörelse, som projekt.

”Socialdemokraterna hjälper återigen Europas stormakter, med Tyskland i spetsen, att bygga ett imperium”, skriver Sverigedemokraterna i sina sociala kanaler.

Det är ett lögnens parti. 

Något som om inte annat blev uppenbart när man i fjol släppte en två timmar lång ”dokumentär” om socialdemokratins ”vidriga rötter”, producerad av tidningen Samtiden, ägd av Sverigedemokraterna.

Högerpopulismen är enfaldens ideologi.

Det gör den inte mindre farlig.

Sanningen blir flytande, argumenten blir propaganda.

Men:

Det finns bara ett svenskt parti som grundats ur nazismens spillror.

• Bosse Schön har i Dagens ETC berättat hur det gick till. På ett möte i Malmö 1988 lade en skinnskalle, en ökänd nazist och en SS-veteran grunden för Sverigedemokraterna. Några år senare brände Jan Bengtsson judiska böcker på bål iklädd nazistuniform. 2013 valdes han in i partiets styrelse i skånska Höör.

Det finns inga klippta band.

Det finns ingen uppgörelse med det nära förflutna.

Det finns bara ett svenskt parti som lever med nazismen.

Det finns bara ett svenskt parti som lever med internaliserat judehat.

Just nu.

Idag.

• 2014 var Björn Söder fortfarande Sverigedemokraternas partisekreterare. Han intervjuades då av Niklas Orrenius i Dagens Nyheter, bland annat om hur judar visst kan leva i Sverige, men att de aldrig kan bli upptagna i Sveriges gemenskap, förutsatt att de vägrar lämna sin ”judiska identitet”.

• 2016 avslöjade Inte rasist men en video från 2012 där Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjösted frustande drar ett skämt – han tycker att det är roligt, de som lyssnar tycker att det är roligt – om hur hans tyska kollegor på ett isländskt slakteri brukade heila, sparka på fårkadaver och kalla dem judar. ”Die Juden!” minns Sjöstedt. Sverigedemokratiskt trivselskapande, ett populärt partytrick.

• 2016 motionerade riksdagsledamoten Anna Hagwall (som senare blev vilde och kandiderade för Alternativ för Sverige) om att avveckla presstödet för att minska Bonniers dominans som medieföretag – trots att Bonniers tidningar inte tilldelas en enda krona av den halva miljard som fördelas. Simpel antisemitism. En konspirationsteori som vandrat genom historien, med övertygelsen att judiska intressen bildar en ekonomisk, politisk och medial maktsfär som förskjuter samhällsdebatten.

• 2017 och 2018 granskade Dagens ETC hur Sverigedemokraternas politiker har särskild fallenhet för att handla i nätbutiker knutna till Nordiska motståndsrörelsen. Där köpte de böcker som ”Nationalsocialismen – den biologiska världsåskådningen”. En valde att teckna stödmedlemskap. Det handlade om totalt 16 politiker från Sverigedemokraterna. Att jämföra med att vi samtidigt hittade tre politiker från Alliansen och en vänsterpartist.  ”Detta ska vi ta på största allvar. Jag kan se flera likheter med det som händer idag med Sverigedemokraterna och det som jag en gång upplevde”, sa Emerich Roth som överlevde Förintelsen. Bara tre av de avslöjade tvingades lämna Sverigedemokraterna.

• 2018 avslöjade Dagens ETC att flera ledande politiker från Sverigedemokraterna engagerat sig i det sällskapet Nätverket, en nazistisk sekt vars uttalade målsättning är att infiltrera Sverigedemokraterna. ”Så länge det inte kommer ut i offentligheten väljer Jimmie Åkesson att se mellan fingrarna”, sa en källa till Dagens ETC.

• 2019 gick Björn Söder i ett möte med utrikesutskottet till attack mot finansmannen George Soros, vilken han hävdar ”drar i trådarna” i europeisk politik.

Det är sanningens fasta form.

Det är den skamliga kampanjens avsändare.

Så ser Sverigedemokraterna ut bakom masken.

Undrar just hur de själva hade agerat under andra världskriget?

Med sina fantasier om auktoritärt ledarskap.

Med sina drömmar om seger eller död.

Till här artikeln fogas ett antal texter, för den som vill få en klar bild av hur djupt den värsta högerextremismen sitter hos Sverigedemokraterna, oavsett vad partiet väljer att kommunicera. Det här borde alla veta. Det ger motståndskraft mot populismen. Dela gärna artiklarna gärna med så många du kan.