ANALYS. Johan Ehrenberg.

2014-12-05 09:28

"SD spred rasistiska lögner i SVT"

I direktsändning i SVT fick Sverigedemokraterna oemotsagda sprida lögner och hat mot invandrare. Här är några av de grövsta lögnerna, skriver Johan Ehrenberg.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

LÖGN: Invandringen till Sverige ökade till 116 000 år 2013.

SANNING: Samma år utvandrade 50 000 (många f.d. immigranter) ur Sverige. Av de som kom var 19 000 sådana som har arbetstillstånd, alltså forskare, ingenjörer och företagsrekryterade. 20 000 var EU-medborgare som flyttar inom EU och Norden. 8 000 var studenter. Kvar blir ca 19 000. Det finns ingen massinvandring!

LÖGN: Invandrare är överrepresenterade mot infödda vad gäller brott.

SANNING: 93 procent av invandrade begår aldrig brott. 96 procent av infödda. Bland invandrare begår norrmän, finländare och danskar flest brott i Sverige. 

På samma sätt ingår turister i utlandsfödda brottslingar. Det finns ingen förhöjd brottslighet bland invandrade, däremot existerar förhöjd brottslighet bland människor som inte får stöd och social omsorg oberoende av ursprung, enligt Brå.

LÖGN: Brottslighet bland invandrare hotar tryggheten.

SANNING: Den enda brottslighet som allvarligt försämrar trygghet och ekonomiska resurser är skattebrottsligheten som sker i första hand av inrikes födda rika personer och av svenska företag som skattesmiter via räntesnurror i länder som Luxemburg. Enligt Skatteverket kostar skattefusket 133 miljarder per år. Av den summan är internationella svenskars brottslighet genom skatteparadis minst 46 miljarder.

LÖGN: Flyktingmottagandet kommer att kosta 17 miljarder extra 2015.

SANNING: Enligt Migrationsverket var den totala kostnaden 14 miljarder 2013. Då tog Sverige emot 54 000 asylsökande. En ökning till 90 000 kan inte mer än fördubbla kostnaden. Dessutom sjönk antalet asylsökande kraftigt i september till november från 8000 per månad till 5500. Flyktingkris kostar men mycket mindre än de skatteintäkter som de arbetande fd flyktingarna bidrar med.

LÖGN: Sverige har en extrem invandringspolitik.

SANNING: Sverige har i snitt 18 000 flyktingar och anhöriga som får invandra per år. Det är mycket lite i ett land på 9,5 miljoner invånare.

LÖGN: SD är ansvarstagande parti.

SANNING: SD är ett rasistiskt parti som ljuger och sprider fördomar om invandrare och flyktingar.

SVT har fortfarande inte rättat SDs påståenden eller förklarat varför de fick sändas utan kommentar och faktakritik.