Hoppa till innehållet

Ledare

Max V Karlsson: SD:s slasktratt Riks kör uppviglande hets mot politikens kvinnor

Bild: TT, Faksimil

Dagens ETC

SD har ägnat flera dagar åt att producera klipp om hur värdelös de tycker att Annika Strandhäll är. Ibland som politiker, alltid som människa.
Det här är en ledare från Dagens ETC.
Ledarsidan är oberoende med röd och grön politisk färg.

En av Sverigedemokraternas anställda programledare har lagt ut ett klipp filmat med drönare som visar statsråd Annika Strandhälls (S) bostad. SD-kommunikatören säger att det är en engagerad tittare som spelat in klippet och sedan skickat det vidare. Om det är sant eller inte spelar ingen roll, och i den här frågan är kontexten särskilt viktig. 

Att filma och besöka meningsmotståndares hem är en taktik som den svenska extremhögerns nätmedier använder allt oftare.

Tidigt på fredagsmorgonen raderas klippet och ersätts av en ursäkt, att programledaren nu har insett att det var över gränsen. Klippet hann få tiotusentals visningar och hejarrop från "engagerade tittare".

Sverigedemokraterna har ägnat flera dagar åt att producerat och lägga ut klipp om hur värdelös de tycker att Strandhäll är. Ibland som politiker, alltid som människa. 

I ett klipp säger den SD-anställda kommunikatören att obetalda räkningar betyder att Strandhäll tror att hon står över alla andra, och att hon borde ställas till svars för "varför hon tycker att du inte ska få betalt för utfört jobb".

Enligt Sverigedemokraterna handlar allt om att Strandhäll "lever ett liv i överflöd", "vill utmåla sig som ett offer" och "flytta fokus från annat". 

Samma propagandakanal kommer aldrig att prata om den SD-politiker som i dagarna greps misstänkt för ett uppmärksammat styckmord.

”Ur pressetisk hänsyn är det tillåtet, och jag godkände publiceringen. Samma information går att hitta lätt via Google Maps. Jag trodde att det skulle användas för ett inslag men nu blev det ett inlägg på Twitter istället.”

Dick Erixon är ansvarig utgivare för Riks. Han vet inte vem som filmade klippet eller hur det skickades till Riks, och ser det som ett vanligt läsartips. Erixon säger till Dagens ETC att det var programledarens val att radera och be om ursäkt, och att han i rollen som ansvarig utgivare inte har några synpunkter på publiceringen i sig.

Kampanjen är koordinerad och helt i linje med den kavalkad av klipp som riksdagspartiet producerat om kvinnliga politiker som Märta Stenevi (MP), Ann Linde (S), Linda Snecker (V), Annie Lööf (C), Amanda Lind (MP) och Magdalena Andersson (S).

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch var snabbt ute och visade sitt stöd för Annika Strandhäll. Men högerprofilernas avståndstagande på Twitter är bara hetluft så länge borgerliga politiker står på rad för att vara med i SD:s propagandakanal. 

I skrivande stund har över 15 politiker från Kristdemokraterna och Moderaterna medverkat i Riks, vissa flera gånger.

Det är också en kanal som redan publicerat grova övertramp, rasistiska sketcher, vinklade rubriker och tvivelaktigt innehåll i över ett år. I botten handlar det om samma innehåll som på 90-talet. Det som stod på hemmagjorda affischer då görs i en flådig tv-studio idag.

Och visst har SD alltid räknat med sina "engagerade tittare" villiga att ta några extra steg. När partiet pratade om flyktingboenden 2015-2016 stod samma boenden snabbt i lågor. Strandhäll lever under en ständig hotbild från högerextremister. I sitt svar till SD-publiceringen med drönarfilmen säger Strandhäll att den tolvåriga dottern var ensam hemma vid inspelningstillfället.

Det är lätt att förstå hur de riktade trakasserierna från Sverigedemokraternas kommunikationsenhet spär på en redan djup oroskänsla, och hur det kan påverka vardagen. 

Vem är upphovsmannen bakom drönarklippet – och kommer han komma tillbaka, stärkt av SD:s godkännande?

SD har länge och med rätta lyft det hat och hot som partiets företrädare har utsatts för. Med sann kognitiv dissonans är de samtidigt det enda politiska partiet som satt i system att spotta ut hårda klipp om meningsmotståndare och journalister, ofta kvinnor.

Riks är partiets slasktratt för det som inte kan sägas i officiella kanaler, och man har redan trappat upp rasismen. I takt med valårets upptrappning och kanalens allt mer uppmärksamhetssökande programledare väntar nästa övertramp runt hörnet.