Hoppa till innehållet

Ledare

Ulrika Lindahl: Sabuni vinner SM – i ovärdiga skolutspel

Ulrika Lindahl
Bild: Bild: Dagens ETC / Henrik Montgomery/TT

Dagens ETC

Liberalernas utspel om skolanär bara ett i raden från den allt mer mörkblå och brunskiftande koalition som håller på att formera sig på högerkanten den senaste tiden.
Det här är en ledare från Dagens ETC.
Ledarsidan är oberoende med röd och grön politisk färg.

Tävlingar i samhällskunskap, matte och svenska. Där de briljanta eleverna ska få briljera och belönas med medalj, får man förmoda. För att det är för mycket jante i svensk skola. Det är ett av Liberalernas förslag för att lösa krisen i svensk skola. 
Det hade varit ett roligt skämt på första april, konstaterar Linnea Lindquist, rektor på Hammarkullsskolan i Göteborg och skoldebattör, lakoniskt på Twitter. Och fortsätter: "Tyvärr visar sig Liberalerna tappa skolfrågan helt och hållet”. Nu är det inte alls roligt, bara tragiskt. Som rektor på en skola i ett av Sveriges mest utsatta områden vet Linnea Lindquist att skolans kris inte handlar om att briljanta elever inte får glänsa, utan om att allt för många elever slås ut på vägen.

I sin kamp för att hålla sig kvar i riksdagen vevar Liberalerna vilt och populistiskt. Men det gamla skolpartiet verkar inte ha någon koll på vad som är skolans riktiga problem idag. Jante är ord som varken marknadsskolans ägare eller kunder har i sin vokabulär. Här slår man sig fram med haussade betyg och sortering av elever efter utbildningsbakgrund. Om någon förlorar på vägen är det som det ska. På en marknad kan inte alla vinna.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Hela sommaren till superpris: 3 mån för 99 kr. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser