Ledare. Johan Ehrenberg.

2019-04-26 03:00
Puffetikett
Dagens ETC

Så enkelt att förstöra – men lika enkelt att rädda

”Förstörelsens tid är slut.

Nu slutar vi vara barn och tar vårt ansvar.” Dagens ledare av Johan Ehrenberg.

Nu är det 621 dagar kvar att vända utvecklingen (vi började på 800 dagar). Dagens ETC:s klimatbevakning är unik för att vi inte kompromissar om vare sig metoder eller budskap. Klimathotet är vår ödesfråga och allt vi gör måste leda till att det avvärjs.

Och det är lätt.

All teknik finns, alla pengar finns, det enda som saknas är att tillräckligt många struntar i lögner, förseningar, ursäkter och falska budskap och faktiskt börjar göra det.

Leva som vi lär. Var och en och tillsammans.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Men nu kommer myterna och lögnerna bara öka.

Här är en snabbguide i klimatpolitikens återvändsgränder – och lösningar.

Nej, det går inte rädda klimatet med kärnkraft. Den är tokdyr, den klarar inte ens att klå geoenergi eller vind ekonomiskt. (Solel på eget tak är redan mycket billigare.) Den är dessutom omöjlig att bygga i tid eftersom vi inte har 20 år på oss att rädda klimatet. VI har max tio, enligt IPCC. Den är inte koldioxidneutral, den har fem till sju gånger större utsläpp än sol och vind och den är dessutom farlig. De som pratar om kärnkraft som en räddning säger egentligen bara att staten ska betala kärnkraftsverk med skattebetalarnas pengar. Ingen annan kommer göra det. Försök crowdfunda ett kärnkraftverk så får ni se…

Nej, det går inte rädda med bioenergi. Om man bränner skog i fjärrvärmen eller gör bränsle av den släpper man ut lika mycket som om man kör på bensin. Det räcker inte att skog växer upp, det tar minst 40 år att ersätta utsläppen man skapar med ny skog och vi har inte 40 år på oss. Vi har som sagt tio. Den här tidsaxeln försöker alla bioenergiföretag strunta i. Men det går inte att lura klockan som tickar.  Sveriges fixering vid ”förnybara bränslen” är en tragisk återvändsgränd av historiska mått. Den handlar om att behålla en gammal förbränningsteknik som vi inte längre behöver.

Nej, det går inte att rädda klimatet genom att samla in koldioxid från luften med stora ”dammsugare”. Den tekniken – som oljebolagen nu stöttar – handlar bara om att få förlänga fossil energi. Själva insamlandet av växthusgasen kräver dessutom så mycket energi att den blir klimatförstörande. Man släpper ut mer av att göra energi till infångandet än det ger. Det här är bara ännu en bluff som får miljardstöd.

Nej, det går inte att flyga rent på ”biobränsle”, det går inte att tanka naturgas i båtar och få dem rena, det går inte att tanka gas i bilen och köra rent. Trafiksystemet kan bara överleva om det elektrifieras fullt ut. Den dyrare vätgasen reserveras för klimatsmart industriproduktion.

Nej, det går inte att käka världen klimatren. Oberoende av vilken mat man väljer måste den produceras rent och idag förstör köttindustrin naturen och djur precis som växtindustrin förstör matjorden. Det går dock att odla klimatrent och det går att återställa matjorden. Men då måste det industriella jordbrukskomplexet bekämpas, inte understödjas.

Ja, du kan producera ren solel på eget tak eller hyreshus billigare än all el du kan köpa. Billigast idag är 15 öre per kWh jämfört med de 150 öre du betalar till storbolagens el inklusive skatt. Det är den renaste nya elproduktionen och den växer mest av alla energislag på jorden. Där finns hoppet. På tio år – med dagens ökningstakt – kan jorden globalt ha 50 procent av all energi från solen och därmed behöver vi bara balansera med vind, vatten och lagringskraft.

Ja, vi kan återställa den vilda skogen och plantera en biljon träd. Då lagrar vi det vi och våra föräldrar skapat i utsläpp. Yta finns och träd växer snabbt med stöd av klimatpositiv näring och biokol. Det enda fungerande sättet att lagra koldioxid storskaligt idag är just biokol och fler träd.

Ja, vi kan värma våra hus med geoenergi. Borrar du 1,5 kilometer ner i marken är det varmt nog året runt och du kan dessutom göra el av värmen. Vi måste inte elda för värme, vi har solen och jordens egen värme alldeles gratis.

Ja, du kommer få uppleva att dina barn kan resa rent runt Europa med tåg, du kommer se elflyg inom några år, du kommer åka självkörande, gemensamt ägda elbilar framöver (och cykla) och du kommer uppleva att den fossila energin krackelerar ekonomiskt precis som den förstörande matproduktionen.

Allt teknik finns, alla pengar finns (kolla du det vansinniga offentliga stödet till fossil energi så baxnar du)  och vi har fortfarande tid. Några år då klockan tickar. Men det sker inte av sig självt.

Världens näst starkaste krafter kommer nämligen göra allt för att det inte ska ske, de stora pengarna är idag fossila och smutsiga, de stora ägarna lever på förstörelse och de konservativa politikerna gör allt för att inget ska hända eftersom de inte vill tro att förändring är möjlig.

Ja, de ansvariga är rädda för den kris de skapat, så rädda att de förnekar den. Och de är livrädda för förändring eftersom varje förändring minskar deras makt.

Näst starkaste…

Vem är starkare?

Ja, det är du. Och miljoner du. Många miljoner som du.

Du har fått se klimatrörelsen födas, det är en historisk vändpunkt för mänskligheten, och du kommer få se hur civil olydnad gör den ständigt aktuell och du kommer få se oroliga kommunledningar och parlament som inte längre vågar blunda.

Förstörelsens tid är slut.

Nu slutar vi vara barn och tar vårt ansvar.

Vilket barnen redan visat oss är fullt möjligt.

800dagar

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Johan Ehrenberg
Johan Ehrenberg 

Grundade ETC 1976. Svarar gärna på frågor och skriver mest om ekonomi och politik. Och solceller. Men det är ju politik det med.

Mejl johan@etc.se

Twitter @JohanEhrenberg