Ledare. Beatrice Rindevall.

2018-08-04 13:15
”Till hösten har vi en ny chans. Jag hoppas att vi tar den”, skriver Beatrice Rindevall. Bild: Jessica Gow/TT
”Till hösten har vi en ny chans. Jag hoppas att vi tar den”, skriver Beatrice Rindevall.
Puffetikett
Nyhetsmagasinet ETC

Rösta inte på klimatförnekare

”Varför lägger vi ens tid på att diskutera klimatförnekare – de är ändå bara några få tokstollar”. Det är ett påstående som tyvärr blir allt mer fel. Klimatförnekarna får allt mer inflytande och letar sig upp i allt högre positioner. I och med Sverigedemokraternas ökade inflytande blir situationen allt allvarligare.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


”Har de inte dåligt samvete varje kväll de går och lägger sig kan de knappast vara helt friska.” Det skriver den sverigedemokratiska riksdagskandidaten Thoralf Alfsson om de som varnat för klimatförändringar. På sin blogg driver han ett intressant resonemang där han menar att torkan och värmeböljan är ett bevis för att klimatkunniga har helt fel.

Han har förnekat klimatförändringarna i många år, även när han fram tills förra valet satt i riksdagen.

”Har cyklat hem från Kvarnholmen ikväll och jag undrar var är den globala uppvärmningen? Vi kan läsa om den i varje tidning. TV producerar det ena efter det andra inslaget om klimatuppvärmningen, likt förbannat fryser jag som tusan när jag går ut i mitten av maj. Det är bara en dryg månad till midsommar och sedan vänder det och blir mörkare igen! Ändå fryser jag! Alla dessa besserwissrar inom miljörörelsen var är ni nu någonstans?”, skrev han förra året.

Nu lär han komma in i riksdagen igen. Thoralf Alfsson är ingen enskild tokstolle i sitt parti. 2016 avslöjade Expressen att klimatförnekare och lobbyister dikterat Sverigedemokraternas klimatpolitik. Partiet vill skära ner miljöbudgeten med miljardbelopp och minska SMHI:s anslag för att de pratar om klimatförändringar. I valet spås Sverigedemokraterna hamna på runt 20 procent, vilket är ett duktigt hopp från valresultatet 12,9 procent år 2014.

Tyvärr är inte de som öppet förnekar klimatförändringarna de enda problemen. Dagens politik är otillräcklig, och kanske förstår man varför när även de legitima partierna visar total brist på klimatförstånd. Riksdagsledamoten Edward Riedl (M) lanserade nyligen valaffischer där det står att miljöpartiet är det värsta som hänt Norrland sedan ryssen. Samma dag kom rapporter om nya värme­vågor och att temperaturen i Norrland gått över 30 grader. Bönder går på knäna, människor och djur dör i värmen.

Torkan har inneburit att Sverige har behövt införa grillförbud, vilket riksdagsledamoten Jörgen Andersson (M) kommenterade så här:

”Kommer vi medborgare att finna oss i detta och låta någon annan i allt större utsträckning tala om vad vi ska och inte ska göra? Dessutom utan minsta protest, en glidning och en långsam indoktrinering mot ett övervakningssamhälle, en planekonomisk konspiration.”

Samtidigt som Sverige brinner ser Andersson ett grillförbud som en planekonomisk konspiration. Om han ser en sådan självklar åtgärd på det sättet – hur villig är han då att göra det som behövs i ett nytt klimat? Hur villig är han att inverka i folks liv för att minska samhällets klimatpåverkan? Kommer han se till att vi har resurser och beredskap för förändringarna som redan sker, som bränder, översvämningar och ekonomiska kriser för bönder? Vilken politik har han drivit i riksdagen i de här frågorna?

Klimatförändringarna kräver hårda politiska beslut. Vi behöver storsatsa för att minska våra utsläpp och anpassa oss till ett förändrat klimat, och dagens politik är redan otillräcklig. Om vi skulle löst det själva – som individer och företag, utan politisk inblandning – skulle vi redan ha gjort det vid det här laget.

Folk funderar på varför ”allt klimatsnack” inte leder någon vart. Varför vi fortsätter att lägga en grund för nya bränder och översvämningar när vi vetat om det här i decennier. Det är för att vi inte röstar in politiker som gör det som behövs. Till hösten har vi en ny chans. Jag hoppas att vi tar den.

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från nyhetsmagasinet ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 63 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom nyhetsmagasinet ETC till din mejl varje fredag. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Beatrice Rindevall
Beatrice Rindevall 

Hårt arbetande miljöredaktör för Supermiljöbloggen. Ägnar sin tid åt att göra världen bättre och kommunicerar gärna med memes.

Skriver krönikor i ETC:s lokaltidningar en gång per månad.