Ledare. Johan Ehrenberg.

2019-11-01 03:00
Bild: Ulf Lundkvist
Puffetikett
Dagens ETC

Plastbanta politiken – och dig själv

Den enkla lösningen på plastproblemet är alltså att för det första förbjuda råvaran råolja, för det andra tvinga fram riktig återvinning och för det tredje att samtidigt kraftigt minska användningen av plast.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det är nästintill omöjligt att föra en vettig diskussion om det vi behöver göra för att stoppa klimat- och miljökriser i en tid där varje problem möts av en lobbyism från industrier som gör allt för att hindra nya lagar och regler. Ännu värre blir det när politiken lägger fega förslag som retar människor och allra värst blir det när borgerliga medier i vanlig populism går ut för att försvara rätten att ha plastpåse eller sugrör av plast och sedan gärna kör lite fejkvetenskap som argument.

Om vi tar plastfrågan så är den dock väldigt enkel.

Alla vet att plast förstör hav och matar oss och alla varelser med mikroplaster som vi måste stoppa.

Alla vet att plast är fossil energi och att ta fram det skapar enorma koldioxidutsläpp.

Alla vet att det finns alternativ till plasten som är mijösnälla, cirkulära och inte skapar sopberg.

Ändå kan en ledarsida som Dagens Nyheter babbla om att plastpåsarna är ett måste för tyg och papp är värre medan det självklara svaret givetvis är att inte sälja påsar i butiken utan att ledarskribenten får skärpa sig och köpa en vanlig väska där hen kan ta hem varorna utan problem.

Man måste inte komplicera frågan.

När EU stoppar plastsugrör blir det en hö-hö-debatt där de greenwashande hamburgerkedjorna försöker få poäng genom att uppmana folk att inte använda sugrör frivilligt. I själva verket är det bara snålhet som gör att man inte har glas som diskas i restaurangen och om man nu måste suga i sig dryck finns det både plåtrör, glasrör och helt vanlig vass som gör jobbet lika bra. Vi behöver inte plasten till det.

Men låtsasdebatter, som den om en skatte­höjning på plastpåsar, döljer den egentliga orsaken till att vi har ett plastproblem.

Plast är billigt att producera och för fossilindustrin är det framtiden när man nu ser ren energi börja ta för sig alltmer på den marknaden. Transporter, produktion och slösaktig tramskonsumtion är helt plastfixerad då man slipper ansvaret för kostnaden när förpackningen och varan är använd.

Det är smitsamhället som är problemet, att man får tjäna pengar på att producera en produkt som förstör för alla men är lönsam då den förenklar medan den förstör. Gå in i en butik och försök plastbanta, det är snudd på omöjligt.

Än mer absurt blir detta då den största nedskräpningsplasten är en produkt som varit fejk från start, det är tobakslobbyns ”filter” som togs fram för att lura folk att rökning gick att få ofarligt. Man ljög, visste att man ljög och fortsatte ljuga efter det. Ja man ljuger än i dag när miljarder och åter miljarder fimpar förstört vår miljö. Återigen var det lobbying från en industri som fick fram en falsk lösning som bara gjorde problemet större.

På exakt samma sätt är hela återvinningsindustrin en fejklösning i dag, de åtta procent av plasten som ”återvinns” gör bara en vända innan det är oanvändbart och sedan bränns det som all annan plast.

Vi bränner olja i vår fjärrvärme i form av plast och kallar det klimatsmart.

Ja, det kallas ”energiåtervinning” men det finns ingen energiåtervinning i våra kraftvärmeverk.

Det är nämligen inte återvinning att elda upp fossil massa. I så fall är all kol och gas som eldas också ”energiåtervinning”. Att företagens betalda propagandister som Ulf Wikström, hållbarhetschef på Stockholm Exergi, i debatter använder ordet är genant, men det fungerar för de flesta tror nog att det inte finns något alternativ till att bränna skiten.

Men det gör det.

Vill vi kan vi återvinna den mesta plasten, det handlar om att göra det kemiskt med mycket energi som återvinner plastens kolinnehåll. Då kan ny plast göras med samma kvalitet som när olja används. Problemet med det är att det kostar energi och i dagens kortsiktiga ekonomi är det billigare för kemiindustrin att använda ny råolja.

Men det är ett val man gör och ett politiskt val vi gör om vi låter det pågå.

Den enkla lösningen på plastproblemet är alltså att för det första förbjuda råvaran råolja, för det andra tvinga fram riktig återvinning och för det tredje att samtidigt kraftigt minska användningen av plast.

Plast som inte går att återvinna kan man bränna, men inte med dagens förstörande metod utan med pyrolys (inget syre i ugnen). Man får då ett kol som lagrar koldioxid och kan användas som byggmaterial, under vägar till exempel, utan att få mikroplaster.

Det är inte lösningar på plastproblemet som världen saknar.

Utan det är denna eviga låtsasdebatt som ständigt ger de ansvariga möjlighet att smita från de utsläpp och den förstörelse de skapar.

Javisst har jag själv plastbantat privat. Alla kan skippa sugrör, alla kan sluta ha mat­lådor i plast, alla kan kräva att få köpa varan utan förpackning och alla gör då en vettig insats i sitt vardagsliv. När miljoner gör rätt förändrar det även politiken.

Eller också är du borgerlig ledarskribent och använder din tid till att försvara din rätt till en matkasse som blir soppåse av plast.

Plasten är i dag bara nödvändigt för Ica och Coop eftersom hela vår konsumtion bygger på den färgglada förpackningshysterin som skriker på hyllorna till oss. Ja, det blir gråare butiker när handlaren häller upp direkt i din medhavda burk eller kasse.

Men du slipper använda din kreativa tid till att låtsassortera åt kraftvärmeföretag som bränner det du sorterat.

Och har du plastpåseångest, köp en sådan där väska som du hade när du gick i skolan.

Johan Ehrenberg
Johan Ehrenberg 

Grundade ETC 1976. Svarar gärna på frågor och skriver mest om ekonomi och politik. Och solceller. Men det är ju politik det med.

Mejl johan@etc.se

Twitter @JohanEhrenberg