Ledare. Andreas Gustavsson.

2016-12-08 03:00

Pizzagate visar hur falska nyheter orsakar verkligt våld

Det här är ett gift. Som fräter demokratin inifrån. Som fungerar likt ett lockrop.

På söndagen klev en 28-årig man in på pizzerian Comet Ping Pong i Washington. Med sig hade han flera vapen och övertygelsen att Hillary Clinton använder en oansenlig restaurang som bas för ett hemligt pedofilnätverk. Han förklarade att han skulle ”undersöka” dessa anklagelser. Sedan ska han ha skjutit flera skott i lokalen, där många familjer befann sig, men som tur var kom ingen till skada. Det här kunde givetvis ha slutat betydligt värre.

Nu befinner sig gärningsmannen i häkte.

Hotbilden mot Comet Ping Pong kvarstår.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


28-åringen har inte själv konstruerat den bisarra konspirationsteorin, att Hillary Clinton – parallellt med sin valkampanj – skulle trafficka barn bakom en pizzaugn. Den har senaste månaderna spridits av miljoner människor, inklusive Mike Flynn, generalen som Donald Trump vill ska rådgiva honom i frågor gällande nationens säkerhet.

En planterad lögn fick vingar.

För att till sist dupera en potentiell massmördare.

Buzzfeed identifierar källan och följer, steg för steg, hur påståendet fortplantar sig – expanderar som en tumör – via sociala medier, bloggar, högerpopulistiska opinionsbildare, Donald Trumps sympatisörer, användare på 4chan och Reddit, diverse galningar och systematiskt fabricerade nyheter.

Förloppet är snabbt.

30 oktober twittrar ett rasistiskt konto att ett rykte florerar inom New Yorks polismyndighet att Hillary Clinton är inblandad i en ”internationell liga som förslavar barn”. Tusentals nappar och delar vidare. En plattform för konspirationsteorier plockar upp och hänvisar till ”insiderkällor” när beskyllningen vidgas från Hillary Clinton till kongressledamöter och chefer för federala myndigheter. Dagarna därpå börjar det likna kampanj, med hundratusentals som sprider och kommenterar, som godtyckligt klipper och klistrar bland läckta mejl och icke-relevanta uppgifter.

Lögnen utvecklas med falska källor, falska citat och bedräglig bildsättning. Det dröjer inte länge innan Comet Ping Pong pekas ut som pedofilernas marknad, en plats för ockulta riter där liberaler beställer barn med hjälp av kodord (”pizza” ska betyda flicka och ”korv” ska betyda pojke). Restaurangen drabbas av både hatstorm och dödshot. Lögnen attraherar miljontals, både i och utanför USA. Mycket tack vare budbärare som Facebook och Twitter.

Fenomenet kallas Pizzagate.

”Det här är djupt oroande”, säger Vita huset efter att polisen lyckats gripa den tungt beväpnade mannen.

”Jag hoppas att alla som deltar i att underblåsa denna eld tar en sekund för att tänka på vad som skett”, säger pizzerians skakade ägare.

Läge att reflektera över sitt ansvar för den som – på grund av agenda och/eller okunskap om grundläggande källkritik – vidarebefordrat desinformation. Men icke. Tvärtom, nu spinns en ny konspirationsteori utifrån den första. Polisen är med på mörkläggningen! Hillary Clinton ska skyddas till varje pris.

En falsk nyhet genererar en verklig händelse som genererar en falsk nyhet.

Som genererar ännu en verklig händelse?

Det är positivt att aktörer som Facebook och Google lovar att börja filtrera bort fabricerat innehåll. (Även om den insikten är plågsamt sen.) Kommer det att vara tillräckligt? Just nu formulerar alldeles, alldeles för många människor sin verklighetsuppfattning främst utifrån en aggressiv produktion av falska nyheter, och denna produktion är heller inte bara politiskt motiverad utan även ekonomiskt – den som lockar klick belönas med annonsintäkter. Det handlar alltså om en industri som kommer att göra allt för att slingra sig ur begränsningar. Det är riktigt lönsamt att hata feminister, muslimer, medier, homosexuella, meningsmotståndare, minoriteter, miljörörelsen.

Som i fallet med pizzerian i Washington.

Som i fallet med en kapad julgran i Hörby.

Som i fallet med snöröjningen i Stockholm.

Som i fallet med Lucia-bilden från Åhléns.

”Konsekvenser? Inte mitt problem.”

28-åringen drog sina slutsatser och körde från North Carolina, redo att konfrontera pizzerians anställda. En ensam gärningsman. Men vi vet exakt vad en gärningsman är kapabel till, och vi vet vem som kan komma ur avgrunden där lögn blir sanning och sanning blir lögn. Anders Behring Breivik, Anton Lundin Pettersson, Thomas Mair. Gränsen mellan suggererad galenskap och ideologisk terrorism är flytande.

Det här är ett gift.

Som fräter demokratin inifrån.

Som fungerar likt ett lockrop.