Ledare. Johan Ehrenberg.

2020-06-19 03:00
Puffetikett
Dagens ETC

Nu startar vi Stiftelsen ETC

ETC som media får inte riskeras av sjukdom hos mig eller mina arvtagare, inte förlamas av interna konflikter och inte förstöras av politiska lappkast.

Därför ska jag föra över mitt ägande av ETC Media till Stiftelsen ETC.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Jag har sedan 80-talet ägt ETC företagen. Det har haft enkla orsaker. ETC är i grunden ett politiskt projekt som i mycket handlar om att använda media för att öka motmakten i samhället. ETC-tidningarna, liksom vår webb och andra medier, har samma enkla mål med det vi gör. Jämlikhet, feminism, antirasism, rädda klimatet, öka friheten genom att öka tryggheten. Vi är demokratiska socialister och vi tror att gemensam trygghet också befriar individen och ökar allas möjlighet att leva et rikare liv.

Oberoende om vi diskuterar näringslivet, ekonomi, politiken eller hur vi lever våra liv, hur vi tar hand om varandra så finns de där tankarna med.

Att vi finns beror samtidigt på att hundratusentals människor genom åren stöttat projektet. Som prenumeranter, som långivare, som stödjare vid akuta situationer eller som läsare. Alla de som bidragit har gjort att vi som jobbar på ETC haft möjlighet att försöka göra tankarna till verklighet dag för dag. Vi är idag cirka 200 personer inklusive nära frilansare som jobbar med alla ETC:s verksamheter.

Som ägare har jag kunnat se till att tre viktiga saker sköts så att vi kan komma närmare detta med att ”leva som man lär”.

• För det första kan ägaren se till så att inga vinster plockas ut ur verksamheten för att göda någon eller några individer. I praktiken betyder det att företagen drivs så att de blir icke vinstdrivande, de ska självklart gå runt, de ska självklart kunna skapa överskott, de kan stödja varandra men poängen är att detta överskott går tillbaka till att utveckla verksamheten ännu mer.

• För det andra kan ägaren garantera att ingen annan tar över så att den makt som ett mediebolag faktiskt är, används till andra mål. Vid kris och problem kan inte någon köpa ETC, alla de värden som finns och det stora förtroende som många ger oss kan inte användas av andra för andra syften. (ETC kan alltså inte gå samma väg som S-tidningarna som köpts upp och vars rester nu ägs av stora borgerliga koncerner. ETC:s unika databaser och register kan inte bli en del i Bonniers eller en ny Stenbecks mediemakt.)

• För det tredje kan ägaren garantera alla som deltar i crowdfunding eller ger direkta stöd, att pengarna går dit vi lovat och ingen annanstans. Solcellslån blir solceller. ETC Bygg bygger hyreshusen. Stöd för odling blir växthustomater. Men framför allt, alla stöd till ETC:s medier har gått till att skapa det vi lovat oberoende om det är en tidning, en digital plattform eller böcker. På senare tid allt mer digitala sådana.

Att äga ger makt men målet med makten är det viktiga. Det man gör som ägare är att välja de som sedan leder och skapar verksamheten ihop med andra. Redaktörer, ekonomer, talespersoner, uppfinnare, avslöjare. Även om jag är en aktiv person så är det nog ingen som tror att jag själv sköter all verksamhet. Jag älskar verkligen det vi lyckats skapa men jag är ständigt missnöjd med att vi inte gjort mer. Jag har alltid brått och det gör mig till en illa vald person att leda ett arbete i vardagen.

Och nej, det har inte blivit bättre med åren.

Ja, åren går. Jag är snart 63 år och om det är något covid-19 lärt oss är det hur skört livet samtidigt är. Att jag dessutom sedan tolv år tillbaka har en cancersjukdom (KLL, kronisk lymfatisk leukemi) gör att jag har en ständig mental närhet till döden. Sjukdomen kan vara extremt långsam, man kan leva med den i decennier, men den kan också bryta ut snabbt och ingen vet varför.

Att ständigt fundera på dödens skugga är tråkigt, men jag har samtidigt lärt mig att leva mera medvetet.

Döden sätter fart på livet, brukar jag säga och skoja med vänner som frågar.

Jag är övertygad om att utan sjukdomen hade jag aldrig orkat ta steget att starta en dagstidning tillsammans med er. Jag hade aldrig orkat göra klimatkrisen till akuta insatser med nya ren energi, tråhusbyggen och ett annat odlande. Aldrig orkat ta debatten med de som säger att ”det går inte”. Jag hade altid haft ordet ”sedan” som ursäkt men plötsligt var detta ”sedan” borta.

Mina vänner och medarbetare ursäktar därför min brådska även om den inte måste vara deras.

Att själv äga för att garantera verksamhetens inriktning har dock blivit mindre tryggt. Speciellt viktigt är det med media eftersom solcellerna står där de står och gör nytta i 30 år till och hyreshusen kommer stå där 100 år och bli de boendes ansvar. Men ETC som media får inte riskeras av sjukdom hos mig eller mina arvtagare, inte förlamas av interna konflikter (såsom projektet Folket i Bild en gång krossades på 70-talet) och inte förstöras av politiska lappkast (såsom Presstödsnämnden försökte göra 2018).

Därför ska jag föra över mitt ägande av ETC Media till Stiftelsen ETC.

En stiftelse är en märklig juridisk konstruktion men den innebär i praktiken att det stiftelsen kan göra är väldigt begränsat. Det styrs av en stiftelseurkund och i detta fall handlar den om att äga och stödja ETC med samma politiska plattform. (Du hittar stadgarna här.) Stiftelsen får gärna ta in fler som är med och stöder verksamheten men måste alltid själv äga en majoritet. Det innebär att stiftelsens verkliga verksamhet är att utse styrelser, välja chefredaktörer och ständigt granska verksamheten utifrån målen. Stiftelsen kommer också äga de utgivningsbevis ETC har för sina olika titlar.

Stiftelsen består av en styrelse som sedan väljer in nya styrelsemedlemmar vid behov. I början sitter jag själv i styrelsen, liksom mina barn Joakim Ehrenberg och Edda Ehrenberg, men även Nils Claesson, en av grundarna av ETC på 70-talet. Anna Varvouzos som är ekonomichef på ETC Media har också påtagit sig uppgiften att sköta ekonomin till att börja med.

Jag är djupt tacksam till dessa personer för att de hjälper mig genomföra denna överföring.

För personal på ETC blir det här ingen skillnad i praktiken, verksamheten fortsätter som den är idag.

Men givetvis syftar stiftelsen till att bygga allt mediamotstånd mycket större.

Det här är inte slutet utan början på en nödvändig politisk motmakt.

En stiftelse kan samla in pengar. Nyligen fick ETC ett fantastiskt stöd i form av ett hus i Göteborg av en äldre man, det här är en gåva för att hjälpa oss göra än mer nytta framöver. Jag tror det här kommer öka. Vi är många som blev politiskt medvetna på 60-talet, som sett den borgerliga offensiven mot jämlikhet och trygghet och miljön, vi är många som vill hjälpa till att göra motståndet starkare framöver.

Men självklart kan alla stödja Stiftelsen med en enkel gåva.

Vad är då nästa stora satsning?

Ja, du anar det säkert.

Vi går mot en politisk situation där nästa val kan avgöra om Sverige blir ett nationalistiskt, mörkt, inskränkt samhälle eller ett solidaritetens och jämlikhetens land. I solidariteten utgår vi självklart från klimatpolitiken, vår tids viktigaste politiska, sociala  och ekonomiska fråga.

Jag vet inte om du såg det men i helgen presenterade Moderaterna sin ”nya politik” för Storstockholm efter pandemin. Det var nya motorvägar, nya flygbanor, nya storsatsningar på en förstörande ekonomi. Helt absurt. men gissa vad de kommer göra utöver det när Sverigedemokraterna är med och styr.

Låt mig gissa att presstöd till ”icke nationalistiska medier” kommer försvinna fort.

I det här hotet kan vi givetvis fortsätta göra det ETC gör med ren energi, byggen och odling, ja, även utbildning. Men det absolut grundläggande är att skapa en mycket starkare medial motmakt. En annan berättelse som inte bara når de 200 000 vi når varje vecka idag, utan någon miljon aktiva.

Vårt mål är att fördubbla upplagan på Dagens ETC genom att göra stora satsningar på mer avslöjande, mer journalistik, mer olika speciella återkommande sidor och bilagor. Vi kommer göra en tjockare tidning med betydligt fler frilansare och anställda och vi kommer göra allt vi orkar för att den tokiga återgången till förstörelse som politiken idag planerar genomföra, inte ska bli av.

Idag styrs våra medier av stora monopol som politiskt alla står nära den politik som ägarmakten över landets företag också har. Vi tänker skapa en bred kil i den likformigheten.

Vi kommer presentera de här satsningarna bit för bit, målet är att via stiftelsen samla in tio miljoner på ett år och introducera nyheter kvartal för kvartal.

Det finns inget eget liv efter döden, men det måste finnas ett liv för andra.

Att göra det möjligt, att göra det fritt och rikt och vackert, är vår uppgift så länge vi får leva.

Tack för allt stöd vi fått genom dessa 44 år.

Jag hoppas du är med oss lika mycket framöver.

God midsommar!

Vill du ge ett bidrag?

• Valfritt belopp till:

Swish 1234018768

Bankgiro 817-8923

• Kortbetalning, där du väljer mellan 500, 1000, 5000 och 10000 kronor, klicka här

Johan Ehrenberg
Johan Ehrenberg 

Grundade ETC 1976. Svarar gärna på frågor och skriver mest om ekonomi och politik. Och solceller. Men det är ju politik det med.

Mejl johan@etc.se

Twitter @JohanEhrenberg