Ledare. Johan Ehrenberg.

2014-03-09 14:58

Nazister på gatan och Säpo blundar

Det är politiskt våld vars enda syfte är att skrämma och tysta andra. Polisens prioritet måste vara att stoppa deras aktivitet.

Ingen kan vara omedveten om de nya små nazistsekternas strategi i Sverige. Först Kärrtorp, nu Malmö. Det är en organisation vars deltagare sitter anhållna och snart döms. Ett litet gäng som gärna vill se mord, våld och gatubråk för att motivera sin existens.

Det är politiskt våld vars enda syfte är att skrämma och tysta andra.

Det här vet Säpo, det här vet polisen. Man vet också att Svenskarnas parti åker till Ukraina för att träffa sina politiska likar.

Fascister och nazister försöker organisera sig, försöker få en roll som skrämseltrupper för att mota antirasism och feminism. Att då ignorera detta och – som polisens gjort – ta fram en kålsuparteori kring extremism är att ge nazisterna stöd.

Sverige måste ha nolltolreans mot nazism och fascism.

Det är sorgligt att behöva skriva det 2014.

Säpos analys av politiken är en högeranalys som fortfarande lever kvar i kalla krigets idéer. Vi har nazister som angriper demonstranter och Säpo tittar åt andra hållet.

Polisens analys av nynazisterna måste ändras. Att stoppa deras aktivitet måste vara en prioritering.

Alternativet är ett Sverige 2014 där människor mördas av fascistiska gäng.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter