Ledare. Göran Greider.

2019-05-16 09:44
Puffetikett
Dagens ETC

Malin Björk (V) verkar vara oskyldig till moraliskt haveri

Huvudproblemet i den här historien tycks vara att Malin Björk hört till de EU-parlamentariker som valt att öppet redovisa allt, och därför blir lättare att granska.

Plötsligt kändes ett litet skalv av i den annars rätt stillastående EU-valrörelsen. Jag hade inte hängt med under någon dag, eftersom jag med mina bröder stått i min mors lägenhet som skulle tömmas. Men nu hördes Malin Björks (V) namn uttalas lite här och var med ilska i rösten.

Har hon tagit ut dagtraktamente för arbete i Bryssel fast hon bor där? Någon som kryssat för henne på valsedeln undrade hur man skulle kunna ändra det. Jag själv blev ledsen – Malin Björks röst är en av de viktiga i EU-parlamentet.

Sedan kom nya fakta: Det visar sig att alla får det traktamentet, oavsett var de bor. EU-parlamentet är dessutom en kringresande cirkus som rör sig mellan Strasbourg och Bryssel. Och traktamentet ska hon ha använt för resor och uppehälle i Sverige. 
Inget fel där alltså. 
Dessutom betalar Malin Björk en stor del av sin lön till det egna partiet. Hon tycks inte ha gjort något som tyder på personlig snikenhet.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 


Varför väljer hon då att återbetala en del av traktamentet till EU? Är det inte ett tecken på att hon själv anser att något är fuffens? Nja, troligen inte.

Huvudproblemet i den här historien tycks vara att Malin Björk hört till de EU-parlamentariker som valt att öppet redovisa allt, och därför blir lättare att granska.
Något moraliskt haveri verkar det inte vara frågan om. Jag skriver ”verkar”, för det kan komma fram annat framöver. Det stora moraliska haveriet är väl helt enkelt att EU betalar sådana fantasilöner till sina parlamentariker: En svensk EU-parlamentariker får 94 500 kronor i månaden plus dagtraktamente. Malin Björk nöjer sig med 29 000 kronor

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter