Ledare. Andreas Gustavsson.

2017-08-31 03:00
Bild: TT

Lööf har tappat sin gröna mask

”Det är bedrägeri. Det är skamlös greenwashing”.

Det är inte bara Moderaternas nästa partiledare som kommer att känna Annie Lööfs andedräkt mot nacken. Miljöpartiet lever redan konstant i det tillståndet, ansatt av Centerpartiets löfte till väljarna om att vara ”ledande kraft för att ställa om till hållbar utveckling”.

Därför har meningsutbytet mellan de två partiernas representanter förvandlat framför allt sociala medier till ett slags Krim, där miljöpartister spänner varje muskel för att avslöja hur centerpartister inte bara annekterar det gröna området, utan dessutom använder ohederliga metoder för att hävda sin rätt. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Frustrationen är tilltagande. Något som korresponderar med att Annie Lööfs stämpling av Centerpartiet som miljö- och klimatvänligt har fångats upp av många. 

Tidigare under året kom Institutet för samhälle, opinion och media vid Göteborgs Universitet (Som) med sin årliga rapport. Vilket parti har svenskar förtroende för i miljöfrågan? 

En slutsats är att tre procent inte är riktigt kloka eftersom de besvarar den frågan med Sverigedemokraterna, ett parti som inte ens erkänner att den globala uppvärmningen existerar, och som – i sin oförmåga att tänka över nationsgränsen – helt saknar förutsättning att hantera problemet som avgör mänsklighetens framtid.

Men även det har sin lockelse. Just nu pågår diskussioner i rasistiska trådar om att översvämningarna i Texas orsakats av att muslimer med migration stör jordaxelns lutning. Samma hjärnor har kommit underfund med att sjunkande grundvatten beror på att muslimer tvagar sig inför bönestunden. Här finns tre virriga, vetenskapsfientliga procent. 

En annan slutsats är att Annie Lööf faktiskt lyckats med skamlös greenwashing. Miljöpartiet åtnjuter fortsatt mest förtroende (23 procent) men strax där bakom tornar Centerpartiet upp sig (16 procent). 

Undersökningen visar att klimatförändringarna är den fråga som oroar allra flest väljare. Att då hundratusentals svenskar hoppas att Centerpartiet ska trygga tillvaron för kommande generationer… 

Det är bedrägeri. Annie Lööf laddar sitt parti med grön attraktionskraft fast det i allt väsentligt saknar grön politik. Miljöpartiet kan – och måste – rasa men är knappast utan skuld. Turerna kring Vattenfall är ovärdiga ett parti vars existensberättigande är att aldrig svika sina gröna ideal. Det har definitivt skadat Miljöpartiet, öppnat upp för Annie Lööf att hävda tolkningsföreträde. Men det är inte Miljöpartiet som lurar väljarna. 

Den här ledarsidan har ofta kritiserat partiet. För att kapitulera om kolet, för att missa solrevolutionen, för att inte driva på tillräckligt gällande fossilfria transporter. Men alltid mot bakgrund att Miljöpartiet är ett grönt parti – på riktigt, bortom retorik – som är ovärderligt i en regering där det bärande partiet fortfarande tenderar att blicka mer mot basindustrins IF Metall än klimatkunskapens IPCC. 

Miljöpartiet skapar grön politik. Senast med en storsatsning på att sanera Östersjön. Klimatlag, bonus/malus-system, höjda bensinskatter, uppdatering av regeringsförklaringen med krav på 100 procent förnybar energi… Det finns fler exempel.

Centerpartiet?

Annie Lööf förstör grön politik.

Hon var beredd att rikta misstroendeförklaring mot en minister – ja, fälla en regering – för att stoppa en flygskatt som skulle det göra 80 kronor dyrare att flyga inrikes. Hon vek sig först när förslaget förhandlades ner avsevärt (60 kronor). 

Möjlighetens finns förstås att en betydande andel av svenskarna älskar miljöpolitisk maskerad. Vissa förtroendemätningar tyder på att Centerpartiet ligger mycket nära Miljöpartiet. Men det här borde markera vändningen, förutsatt att övriga 97 procent av väljarna har det minsta intresse av att rädda planeten.

Dels för det så uppenbart ur led med tiden att vägra flygskatt.

Dels för att Centerpartiet har bedrivit sin kampanj på ett sätt som till och med Donald Trump skulle bli imponerad av.

Fakta är att Sverige även med en liten flygskatt är ett av de billigaste länderna i världen att flyga i. Fakta är att flygskatt kan minska utsläppen med 180 000 ton koldioxidekvivalenter per år, vilket motsvarar utsläppen från runt 100 000 bensinbilar. Fakta är att antalet internationella flygresor från Sverige har 1990–2014 ökat med 130 procent, och dessa utsläpp riskerar att bli högre än hela Sveriges övriga ­utsläpp år 2040. Fakta är att antalet flygresor ökar också på en sträcka som Göteborg–Stockholm.

Centerpartiet har aktivt försökt att vilseleda genom att underminera just fakta, genom att sprida flyglobbyisternas argument. Det heter bland annat att flygskatt är ”tom på klimatnytta” och ”inte kommer sänka utsläppen”. Riktigt absurt blir det när partiets talesperson i infrastrukturfrågor menar – utifrån gravt tendentiös statistikläsning – att effekten av flygskatt ”motsvarar ungefär ett års utsläpp från rökning och fyrverkerier i Sverige”. Vita huset skulle inte kunna överträffa den dragningen.

Centerpartiet vill jämfört med regeringen satsa flera miljarder kronor mindre på miljö- och klimatåtgärder (och då är inte heller regeringens budget tillräcklig). Ändå har partiet lyckas vinna gröna hjärtan.

Men detta med flygskatten…

En stor seger”, säger Annie Lööf om den diminutiva flygskatt som till sist blev – och lovar att den ska rivas upp om Alliansen vinner valet. 

Hon har brutit sig en alldeles egen kolbit.

Inte alls grön.

Precis som Centerpartiets politik.

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter