Ledare. Andreas Gustavsson.

2016-02-01 04:00
Montage: Karl Skagerberg

Ledarsidan växer med fler skribenter och söndagsutgivning

Inom en snar framtid blir Dagens ETC en sjudagarstidning. Det har hela tiden varit målsättningen, skriver Andreas Gustavsson.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Läs också: Ledarbloggen: Kampanjen för ny kärnkraft börjar bli parodisk

Det händer fortfarande att jag får frågan: Varför behövs er ledarsida? Den ställs aldrig av er som faktiskt prenumererar på Dagens ETC. Ni förstår hur dominant borgerligheten är vad gäller mediala plattformar. Dagens Industri, Expressen, Göteborgs-Posten, Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter, Sydsvenskan. Med flera, med flera. Lokalt saknar sådana tidningar, stämplade som konservativa eller liberala, ofta dessutom ideologiska motstånd. Från deras ledarsidor förkunnas borgerliga tankar som möts av största möjliga tystnad.

Därför.

Därför behövs Dagens ETC (och övriga ETC-titlar).

Vi startade vår dagstidning för att vi fått nog. Inte minst av hur borgerligheten jämrar sig över en inbillad åsiktskorridor, hur den odlar självbilden att vara marginaliserad, ”Det råder inga tvivel om att det främst är högern som missgynnas av det rådande debattklimatet”, hävdade Svenska Dagbladet bara häromveckan. Det är ett ganska häpnadsväckande påstående.

Borgerligheten har sedan länge en tendens att bagatellisera vad det egentligen får för konsekvenser att den stora majoriteten av alla ledarsidor försvarar borgerlighetens grundläggande intressen. Annars vore det omöjligt att ens insinuera att debattklimatet bestäms utanför borgerlighetens kontroll.

Dagens ETC ska vara det ideologiska motstånd som tidigare saknats. En rikstäckande nyhetstidning som från första till sista sidan, varje dag, erbjuder den som prenumererar ett alternativ. Tidningen är socialistisk, miljöfokuserad, feministisk och antirasistisk, oberoende från partier och organisationer. Dagens ETC ska politiskt vara raka motsatsen till, säg, Dagens Industri.

Det projektet drivs från ledarsidan. Jag vet att de allra flesta prenumeranter alltid läser den, ofta före andra artiklar, och att dess innehåll redan är uppskattat. Men det betyder inte att vi kommer att fortsätta exakt som vi gjort sedan starten för drygt två år sedan.

Att vi strävar efter att bli ännu mer aktuella är en självklarhet. En annan sak som jag vill utveckla under 2016 är att ledarsidan ska hitta andra former att lyfta ett ämne, exempelvis närma sig nyhetsreportagets uppsökande närvaro för att pröva sina teser. Pod? Gärna. Mer rörlig bild? Ja, tack. Det känns prioriterat att i ännu högre utsträckning ge utrymme för repliker. Argument ska tåla motargument. Att inte redovisa dem är ohederligt. Många ledarsidor är synnerligen mediokra just när det kommer till att vara generösa med att tillåta kritik.

Det ni kommer att märka direkt är att fler skribenter tillkommer. Minsta gemensamma nämnare? Den hittas inte i ålder, inte i var de bor, inte i om de tidigare är kända debattörer för en bredare allmänhet. Det är avsikten. Ledarsidan ska växa med fler röster, med olika erfarenheter. Alla behöver heller inte kommentera allt. Vad läser ni helst, en borgerlig ledarsida med auktoritärt omnipotenta gissningar, eller Dagens ETC som bjuder in experter – som delar tidningens värdegrund – att analysera utifrån sin kunskap?

Många namn är redan klara. Vi kommer att presentera dem vartefter här i tidningen. Jag är övertygad om att detta gör Dagens ETC mer läsvärd. Av samma orsak kommer vi under våren att ingå i samarbetet kring Aftonbladets ledarskribentutbildning. Vi tar emot praktikanter därifrån. Ännu fler röster.

Vi bygger om, men på en grund ni känner igen. De skribenter som ni redan bekantat er med finns kvar. Jag på måndag, Roya Hakimnia och Lina Hjorth delar på tisdag, Göran Greider på onsdag, Johan Ehrenberg på torsdag, Jenny Bengtsson på fredag. (Kajsa Ekis Ekman finns även hon kvar, men kommer att skriva ungefär en gång per månad.) Sedan är det lördag. Och, äntligen: söndag!

Ja, inom en snar framtid blir Dagens ETC en sjudagarstidning. Det har hela tiden varit målsättningen. Det blir en annan tidning när vi slipper förlora kontinuitet. Planen är att måndag–fredag blir papperstidning och lördag–söndag blir digital som du enkelt läser via ETC.se. (Det här kommer vi att berätta mer om, givetvis.) Allt sammantaget ger en ledarsida som utvecklas, till både omfattning och innehåll.

Idag upptäcker varje vecka tusentals personer Dagens ETC genom att deras vänner sprider våra artiklar i sociala medier. Ofta handlar det om just ledarsidans artiklar, som ända sedan starten varit bland de mest lästa. Inte sällan gillade/delade 10 000 eller 20 000 gånger. Det ger effekt.

Dagens ETC tar plats. Dagens ETC följs inte bara av borgerliga ledarsidor, utan även av borgerliga och rödgröna politiker. Jag hoppas att vi verkligen kan påverka debattklimatet så att Svenska Dagbladets falska klagan åtminstone kan värderas som skarp framtidsblick. Fler dagar, fler skribenter. Mer motstånd. Det är nödvändiga steg.

• Förra veckan ­Twitter-varnade Hannes Hervieu, pressansvarig för Centerpartiet i ­Bryssel, för att skattehöjningen i Stockholm ger en ”sämre stad” samt ”mer makt för politiker och mindre för dig”. Jag frågade honom om 22 öre verkligen är så farligt. Absolut, svarade han. Det handlar ju om ”tusentals kronor” på helåret. Ja, svarade jag, men bara om du tjänar nästan 80 000 kronor/månad. Kanske har den med sådan fläskig inkomst faktiskt råd att bidra till det gemensamma? Han svarade aldrig på det.