Ledare. Annie Hellquist.

2019-10-05 13:00
Puffetikett
Nyhetsmagasinet ETC

Labours radikala offensiv ger hopp

Förslagen i partiets nya agenda är hämtade från gräsrötterna. Fönstret för vilken politik som anses möjlig går att flytta – och vi kan alla hjälpa till.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Nyhetsmagasinet ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

11 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Nyhetsmagasinet ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Nyhetsmagasinet ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Labour har just lagt fram en ny radikal agenda som vi inte har sett maken till bland Europas socialdemokratiska partier på mycket, mycket länge. Den har dock drunknat i rapporteringen om Brexit och inte nått fram till svensk press. Eller hur ska man tolka tystnaden?

När Labour förra helgen höll partikonferens klubbas en rad radikala förslag. Bland annat vill man införa en fyra dagars arbetsvecka, med bibehållen lön, inom ett decennium.

”Vi ska arbeta för att leva, inte leva för att arbeta. I takt med att samhället har blivit rikare, skulle vi kunna jobba mindre”, sa John McDonnel, Labours ekonomisk-politiska talesperson. Han fortsatte: ”sedan 80-talet har länken mellan ökad produktivitet och ökad fritid brutits. Det är dags att rätta till det.”

Vidare omfamnar den nya agendan en green new deal, vilket är ett enormt framsteg och en triumf för klimatrörelsen, att ett så stort parti i ett land som Storbritannien backar det som många i klimatrörelsen kräver. Den gröna nya given skulle innebära ett statligt investeringsprogram för att år 2030 vara på en nettoutsläppsnivå på noll, och samtidigt skapa nya gröna jobb.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Andra nya policies från partikonferensen är:

• Att montera ner systemet med privatskolor och inkorporera dem i det statliga skolsystemet och sprida dess tillgångar demokratiskt.

• Att utöka den fria rörligheten för EU-medborgare och motarbeta all migrationspolitik som bygger på migranters inkomster, deras nytta för företag eller tak för flyktingmottagande.

• Planer på ett statligt ägt läkemedelsföretag för att få fram mediciner till rimliga priser, var något som Jeremy Corbyn lyfte i sitt konferenstal.

• Satsningar på gratis hemtjänst till äldre och stöd till lokala myndigheter att själva tillhandahålla vård- och omsorg, istället för att lägga ut det på entreprenad.

Förslagen i Labours nya radikala agenda är hämtade från gräsrötterna. Laurie Macfarlane skriver på sajten opendemocracy.net att vågen av radikala politiska förslag på Labourkonferensen inte kommer från lobbyister eller rådgivare.

”Istället kommer de från blodet, svetten och tårarna hos tusentals tänkare, görare och aktivister över hela landet och bortom det.”

Fyra dagars arbetsvecka är något som flera gräsrotsorganisationer har kampanjat för, kravet på en green new deal har växt fram inom klimatrörelsen och inom Labour har gräsrotsaktivister drivit frågan inom gruppen Labour for a Green New Deal. Även i frågan om att bryta upp privatskolorna har frågan fört växt på gräsrotsnivå inom partiet genom Labour Against Private Schools.

Samtidigt i Sverige: En socialdemokratisk ledd regering lägger fram en budget som ökar de ekonomiska klyftorna. En borgerlig smocka som sänker skatten för de redan rika och gör mycket lite för att åtgärda de problem kommunerna har med att finansiera den välfärd vi alla behöver, i någon del av våra liv.

Att Labour tar ytterligare ett kliv åt vänster har potential att förändra diskussionen. Kanske kommer fler socialdemokratiska partier runt om i Europa att vakna upp ur sin tredje vägens mittendvala. Trycket för detta måste komma underifrån och just nu har vi draghjälp av brittiska Labour. Fönstret för vilken politik som anses möjlig går att flytta och vi kan alla hjälpa till.

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.