Ledare. Kajsa Ekis Ekman.

2018-11-26 03:00
Puffetikett
Dagens ETC

Jemen svälter – men för Sverige är det business as usual

Det som pågår i Jemen är ett angreppskrig och svältkrig som förs av Saudiarabien och USA.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Den som försöker skicka pengar till någon i Jemen idag blir uppringd av Western Union kort därefter.

"Vi vill informera om att det finns en risk att du blir uppsatt på en lista över suspekta individer och kan få svårigheter att resa utomlands. Varför skickar du pengar? Vem ska ha pengarna? Varför skickar du pengar just nu? Vet du att du kan få svårt att resa in till USA?"

Det betraktas alltså som ett brott att skicka pengar till landet där världens största svältkatastrof råder. 

85 000 barn beräknas ha dött av svält.

Går det ens att räkna till 85 000?

Vem kan tänka sig något värre än att se sitt barn långsamt märgla bort? Hellre då drabbas av en ögonblicklig död. 

Jemen brukar få komplimanger för sitt kök, där nationalrätten saltah består av kött, bockhornsklöver och en chiliblandning. Idag äter människorna löv. Jord. Vad som helst. 

Det är dags att tala klarspråk om det som händer i Jemen. 

Det är ingen naturkatastrof som orsakar svälten. Det är inte ett inbördeskrig, även om det startade så. Det är inte ett proxykrig mellan Iran och Saudiarabien. 

Det är ett angreppskrig och svältkrig som förs av Saudiarabien och USA. USA lufttankar de saudiska planen som bombar Jemen, och det är amerikanska bomber som fälls över Sanaa, för övrigt en av världens vackraste städer. Sverige bidrar med vapen till detta krig. Sverige bidrar med Erieye, Global Eye och pansarvärnsroboten Bill. Andra länder har stoppat leveranserna. Inte vi. Vi "hoppas" att vapnen inte används i krig. 

Det här kriget har stöttats från början av det internationella samfundet.

Det var 2014 som houthierna, en motståndsgrupp från Norra Jemen, fördrev den saudistödda presidenten och tog kontroll över delar av landet. Detta var ett hot mot Saudiarabiens dominans i regionen, och dessutom vill de bygga en oljeledning genom Jemen, för att kunna exportera olja direkt genom Arabiska havet. Mohammed bin Salman, en känd psykopat, var på väg mot makten och vissa bedömare menar att tanken var att han skulle få fria händer i Jemen för att sedan avsättas.

2015 samlade Saudiarabien en koalition mot Jemen, stödd av FN:s säkerhetsråd. Resolution 2216, som rättfärdigar kriget, stöddes av alla länder i FN:s säkerhetsråd utom Ryssland. Storbritannien, Frankrike, Spanien, Kina, Nya Zeeland, Malaysia, Chile - till och med Venezuela röstade för invasionen. Nästa månad åkte venezolanska politiker till Saudiarabien för att diskutera en höjning av oljepriset. Man kan förstå att de är i kris och desperata efter det enda som kan få ut landet ur krisen - men till priset av hundratusentals döda och miljoner svältande jemeniter.

Internationella och svenska medier har hela tiden spridit bilden att det som pågår är ett proxykrig mellan Iran och Saudiarabien. Tanja Holm, Sveriges främsta expert på Jemen, har länge försökt förklara att det inte stämmer. Hon är författare till boken "Jemen är bra" och har bott i landet i fem år. Men trots att ingen svensk journalist kommer i närheten av den kunskapen, har våra stora medier valt att hellre ge plats åt okunniga tyckare som sitter i Sverige och upprepar saudiernas version. Enligt Holm låtsas Iran vara mer inblandade än de är.

Varför bilden ändå sprids, beror på att det är ett narrativ som passar samtliga parter. Saudiarabien kan framställa sig som "attackerade" av iranska agenter, och Iran kan verka mäktigare än vad de är. I själva verket är Irans stöd till houthierna inte vidare stort. Man ger sitt moraliska stöd, finansierar houthiernas tv-kanal och tycks även ha tillhandahållit dem med vapen och teknologi i en begränsad omfattning. Men houthierna är en inhemsk rörelse som styrs av de egna ledarna inne Jemen och inte utanför. Houthierna är inte betalda av Iran.

Varför de har lyckats hålla huvudstaden så länge? Militär utrustning från USA till ett värde på 500 miljoner dollar försvann under denna tid i Jemen, enligt Pentagon. Vapnen var tänkta att användas i "kriget mot terrorn" - nu har de fallit i houthiernas händer. Så ingen av parterna i kriget skulle kunnat fortsätta om det inte vore för de amerikanska vapnen.

Om två veckor ska några av parterna i kriget mötas i Stockholm för fredssamtal. Det går att anmärka på deltagarlistan: ingen från södra Jemens befrielserörelse är exempelvis inbjuden. Men en sak är klar. Saudiarabien är en gangsterstat. De senaste åren har svenska företag, politiker, myndigheter gjort allt för att få saudiska investeringar. Business Sweden har ordnat seminarier där vår ambassadör framställt landet som missförstått och Mohamed bin Salman som en ung och trevlig prins.

Mikael Damberg har initierat särskilda satsningar för ökad handel. Det är ju dessa pengar som stöder terrorism - inte våra bidrag till svältande i Jemen. Vi bör kräva att Sverige avbryter alla handelsavtal med landet. Inga vapen. Inga hälsosamarbeten som det mellan AstraZeneca, Skåne Care, Läkemedelsverket och den saudiska regimen. Och definitivt ingen Preem-anläggning i Lysekil.