Hoppa till innehållet

Ledare

Kajsa Ekis Ekman: Israel glömmer bort att sorg blir till motstånd

Bild: Bild: Khalil Hamra/TT/AP

Dagens ETC.

Israel kan fortsätta ockupera, blockera, bomba och fördriva därför att palestinierna inte har någon mäktig vän.

Det här är en ledare från Dagens ETC.
Ledarsidan är oberoende med röd och grön politisk färg.

Varför gör Israel så här?

För att de kan.

Därför att de har lärt sig att våld lönar sig. Därför att landet de tagit av palestinierna har tagits, steg för steg, på det här sättet, och ingen har stoppat dem.

De har USA, världens största militärmakt bakom sig, som med ett enda telefonsamtal kunde stoppa dödandet. Men det telefonsamtalet ringer inte Joe Biden.

De har ett Europa som sedan länge beslutat sig för att Israel är en del av den europeiska gemenskapen, i både fotboll och melodifestival. Ett Europa som kan straffa ett land i tredje världen med sanktioner för att det nationaliserar oljan eller för att det röstar på fel parti, men som inte anser att dödandet av civila och etnisk rensning väger lika tungt, och där flera länder till och med antagit lagar emot att bojkotta Israel.
 
Israel har steg för steg lyckats få över grannländer – diktaturer och korrupta USA-marionetter – på sin sida.

De räknar kallt med ett världssamfund som inte kommer att göra allvar av sina ord. Som trots att det fortsätter att fördöma Israels agerande – 17 gånger bara under förra året – kommer att gå vidare till nästa punkt i dagordningen medan nästa bosättning byggs.
De räknar med medier som kommer att beskriva det hela som en konflikt, oavsett vad som sker. Och så rensar de ett område, fördriver dess invånare och bygger en bosättning som kommer att skapa rubriker under några veckor för att sedan falla i glömska och bli ännu ett av de områden som på kartan heter Israel.
 
Varför gör inte Kina och Ryssland något? En gång i tiden kunde koloniserade länder räkna med militärt och ekonomiskt stöd från dessa nationer, men den tiden är förbi. Kina och Ryssland kan visserligen gripa in för att stötta länder och regeringar som USA hotar att invadera, vilket ger dem fördelen att ha en existerande infrastruktur med stat och armé på sin sida, men de invaderar inte själva, bortsett från i närområdet. Och i Palestina har de ingen naturresurs att hämta som de inte kan få från Israel. Det enda de kan skaffa sig där är största möjliga problem till minsta möjliga nytta. Putin och Xi Jinping kunde hjälpa till, åtminstone sätta stopp för dödandet som pågår nu, men det gör de inte.
 
Sanningen är att staten Israel kan fortsätta ockupera, blockera, bomba och fördriva därför att palestinierna inte har någon mäktig vän. 

De kommer att fortsätta tills dess att Palestina blir allt mindre och allt mer fragmenterat och det inte kommer att finnas någon plats där man kan upprätta en stat eller ens en kommun och sedan kommer man att säga: ”Jaha, det var det."

Men de har glömt att människor finns, och människor glömmer inte. Vad händer med all sorg? Vad händer med de syskon som ser sin mamma skjutas, och som tar hennes skor innan de flyr, och tar på sig varsin för att rädda något av henne? Vad händer med den man som ser sin gravida fru och sin sexåriga dotter dödas av en granat? Den åttaåring som ser sin treåriga lillasyster dödas? Som växer upp med att se familjen förnedras i checkpoints?

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Betala per vecka

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser