Ledare. Andreas Gustavsson.

2019-02-14 03:00
Puffetikett
Dagens ETC

Ingen vill stoppa högerhuliganerna

Moderaterna har hög svansföring vad gäller etik och etikett i det offentliga samtalet. Men sedan radar de ändå upp sig. Huliganerna. Om någon blåser i Trumpeten är det tveklöst denna växande skara – och av allt att döma accepteras deras beteende av Ulf Kristersson.

Har ni ens någon gräns som inte får passeras? frågar jag Moderaterna på Twitter och ger exempel från riksdagsledamöterna Lars Beckman och Jan Ericson. Båda extremt aktiva i sociala medier, båda populistiska och konspiratoriska.

Ericson skrev 9/2 om Greta Thunberg, om ”PR-kuppen Greta”, om att ”media spelar med” när ”väldigt många blir rika på klimatfrågan”.

Beckman skrev 10/2 om att Forbes rangordnat världens mäktigaste personer. Tio namn. Kinas, Rysslands och USA:s ledare högst upp. ”Var tog den stora ledaren i Sverige vägen som statsmedia återkommande hänvisar till?”

Det här är inte det värsta som Ericson och Beckman begått. Men jag fick nog, där och då blev det kväljande, deras systematiska trollande.

Ligger det här i linje med er klimat- och mediedebatt? frågar jag Moderaterna.

Ericson och Beckman representerar ett parti vars ytterst ansvarige uppmanar det politiska fältet att hålla god ton, samtidigt som andra företrädare – Carl Bildt – anklagar Anders Lindberg på Aftonbladet för att ha ”anammat Trumps teknik” och ”sänka sig ner till den gyttjenivån”. 


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Moderaterna har hög svansföring vad gäller etik och etikett i det offentliga samtalet. Men sedan radar de upp sig. Högerhuliganerna. Ericson, Beckman, Ann Heberlein, Jonathan Bessou, naturligtvis tamburmajor Hanif Bali.

Om någon blåser i Trumpeten är det tveklöst denna växande skara moderater. Och av allt att döma accepteras deras beteende – samt åsikter – av Ulf Kristersson.

Ericson är inte bara besatt av Greta Thunberg, alltid redo att förminska och misstänkliggöra henne och annan klimataktivism. Han vill förminska själva klimathotet. För ett år sedan deltog han på en konferens för så kallade klimatskeptiker – läs: förnekare – i Mölndal.

”Det jag tycker vägde tyngst är att klimatet bevisligen förändrats många gånger tidigare och att temperaturen haft liknande uppgångar som idag under långa perioder”, sammanfattade han sin upplevelse.

Ericson är även besatt av media, liksom sin kollega Beckman. Public service är statsmedia, ett vänsterideologiskt näste som indoktrinerar befolkningen med rödgrön agenda, som lagom till valet valde att lyfta klimatförändringarna för att rädda Miljöpartiet kvar i riksdagen.

”Förra året var det blött och kallt. Miljöpartiet med statsmedia i ryggen försökte då skrämma upp svenska folket. I år är det varmt och – surprise surprise – Miljöpartiet med statsmedia i ryggen försöker skrämma upp svenska folket. Vad tror du att det beror på?” twittrade Beckman lagom insinuant 14/7 2018.

Han var inte ensam om denna konspirationsteori. Fler moderater anslöt sig. Till sist tvingades Kristersson komma med ett uttalande:

”Så ska man inte säga.”

En hejdlöst tam reaktion givet att Beckman och andra vilt vevande högerpopulister gång på gång förfäktar idén att all klimatrapportering är politiserad och sker i maskopi med Miljöpartiet.

De beter sig som troll.

2016 twittrade Ericson att ”dussinvis med reportrar i SVT och SR torgför vänsterpolitik regelbundet”. Jag bad honom exemplifiera. Upp till bevis. Borde inte vara komplicerat, med tanke på att det sker ständigt och med sådan omfattning. Ericson:

”Svårt eftersom mycket sker dolt – i nyhetstelegram, redigering av material, formuleringar på text-tv med mera.” 

Ja, precis som troll.

Jag hade i veckan något slags dialog med Beckman. Han svarade på min fråga, kopplad till hans tirader kring statsmedia, om Moderaternas eventuella gränsdragning.

”Hur mycket presstöd får ETC-tidningarna 2019?” skrev Beckman.

En aning off topic, men vänta bara, här är vad som följde.

Det är offentlig handling, avgörs av Myndigheten för press, radio och tv efter oberoende revision. Säg till om du vill ha hjälp att tolka beslut.

”Vad blir den sammanlagda årliga summan till er som tas från äldreomsorgen, sjukvården och skolan?”

Är det din bild av mediemångfald… Att det är oviktigt för att statsbudgeten har andra poster. Med den logiken måste du i så fall välja antingen skola eller vård. Både och är omöjligt. Rimligt argument?

”Vad är den totala summan som tas från vård, skola och omsorg som ges till ETC?”

Är det på riktigt så du tror att det fungerar? Att medel slussas specifikt från vård, skola och omsorg till presstödet? Som sagt, du hittar vårt presstöd i offentliga handlingar. Och jag hoppas att du vill svara på detta, som varande riksdagsledamot: Vill du med nya politiska förslag garantera oberoende hos public service?

”Vet du inte totalsumman?”

Du vägrar klicka på en länk för att förstå hur stödet fördelar sig mellan tidningar i Sverige, och hur det hjälper bland andra lokala tidningar att överleva? Preliminärt driftstöd 2019: 17 232 600 kronor (Dagens ETC), 3 761 000 kronor (ETC). Nu kan du väl svara på frågan.

Tystnad.

Beckman slutade.

Vi vet alltså inte vad han vill göra med public service.

Absolut, det finns… speciella riksdagsledamöter i varje parti. Sverigedemokraterna har många, andra färre. Men för de flesta partier är det självklart att bromsa deras framfart. Så fungerar det inte hos Moderaterna. Bali har fått ta någon kortare andningspaus. Partipiskan landar mjukt. Som när han poserat med vapen och anspelat på att ligga i krig med Dagens Nyheter.

”Det var olämpligt”, kom det från Kristersson.  

Ericson och Beckman ges inga begränsningar.

Då är det fritt fram att spela ut hela trumpismens register.

Fientlighet mot fria medier.

Hårda utspel om migration.

Förlöjligande av feminism.

Klimatförnekande.

Om det bara vore denna infama duo, men något sker mer djupgående med Moderaterna – och Kristdemokraterna. Ta en titt på vad Kristdemokraternas policychef Johan Ingerö twittrar om ”vårt snille till statsminister” och att ”Löfven blir alltmer bisarr”. En ny råhet, en ny positionering. Notera hur  ledande moderater glider mot det mer aggressiva i sin retorik.

En sak vet jag med säkerhet.

Det är oerhört skadligt för debatten.

Det är oerhört skadligt för hur många ser på politikens kapacitet och värdighet.

Annat kan jag gissa. Som att två konservativa partier nu tävlar om att vinna över väljare från det tredje. Sverigedemokrater gillar verkligen Ericson och Beckman. Kan jag förstå, ofta är de mer sverigedemokratiska än moderata. Tydligen inget problem för partiledningen. Snarare en möjlighet.

Testballonger som söker sig till förbjuden mark.

Vad fungerar? Vad fungerar inte?

Jag tror att deras verksamhet följs med stort intresse. 

Radikalisering kan vara metodisk, strategisk.

Det är fortfarande radikalisering.

Så vem kommer att stoppa högerhuliganerna?

Ingen.

Helt enkelt eftersom att ingen vill bland dem som har makt att utöva påtryckningar, som skulle kunna kalla till möte och säga att nej, det här är inte okej, ni tar det för långt.

Var går gränsen?

Moderaterna har inte svarat mig.

Det existerar i alla fall en gräns. 

Den passerade en moderat politiker från Norrköping då han på måndagskvällen skrev ”skjut henne” om Isabella Lövin (MP) efter att ha läst en artikel angående höjd bensinskatt. Han tvingas lämna.

Undrar om han hade fått sitt ”hjärnsläpp” om det inte vore för att denna gräns förflyttar sig, snabbt, med en tilltagande fientlighet mot meningsmotståndare – verkliga eller inbillade – som partiet beslutat att tolerera.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter