Ledare. Kajsa Ekis Ekman.

2014-09-05 07:17
"JB-koncernen med 36 skolor gick i konkurs och plötsligt saknades elevernas avgångsbetyg i Sundsvall. De hade inget bevis på att de ens gått i gymnasiet", skriver Kajsa Ekis Ekman. Bild: Jonas Ekströmer/TT
"JB-koncernen med 36 skolor gick i konkurs och plötsligt saknades elevernas avgångsbetyg i Sundsvall. De hade inget bevis på att de ens gått i gymnasiet", skriver Kajsa Ekis Ekman.

Ingen ska få tjäna pengar på eleverna

Kapitalet mjölkar staten på pengar och när festen är slut sätter de en lapp på skoldörren: "Hejdå!"

WHAT? Really?” säger en australiensare jag talar med. ”Pero que me dices tío?” säger spanjorena, ”No mames guey" säger mexikanarna. Till och med greker blir chockerade när jag berättar vad som hänt med den svenska skolan.

Detta är när jag berättar vad som hänt med den svenska skolan. Att i Sverige kan vem som helst i praktiken starta en skola och få pengar från staten, investera hälften i verksamheten och placera resten på Cayman-öarna. Göra reklam av typen ”International IT Percipio”, erbjuda gratis laptops och sen gå i konkurs efter ett halvår eller glömma bort läroplanen.

Ja, om två veckor går ett extremt land till val. Sverige är det enda landet i världen, bortsett från Pinochets Chile, som upphandlat skolan i denna utsträckning. Visst finns privata skolor i resten av världen. Det funkar generellt så att de flesta människor går i avgiftsfri statlig skola medan överklassen betalar för privatskola åt sina barn.

Men att utsätta hela skolsystemet för en upphandling, där vilket företag som helst – seriösa likväl som oseriösa kapitalister – kan starta skolor och konkurrera ut de offentliga, är så extremt ovanligt att det bara finns i två länder i världen.

På tjugo år har Sverige gått från att ha ett av världens mest reglerade skolsystem till ett av de mest okontrollerade. Ett axplock av de skandaler som följt sedan dess:

I Stockholm öppnade en dömd pedofil tre skolor. När han blev fängslad för våldtäkt lämnade han över skolorna till sin fru, en kvinnlig hallick.

I Karlstad gick en skola i konkurs från en dag till en annan, och när eleverna kom tillbaka från jullovet satt en lapp på dörren: skolan har upphört att existera.

JB-koncernen med 36 skolor gick i konkurs och plötsligt saknades elevernas avgångsbetyg i Sundsvall. De hade inget bevis på att de ens gått i gymnasiet.

I Göteborg glömde en friskola att religionsundervisning var obligatoriskt, och eleverna fick läsa in kursen på en vecka eller gå ett halvår till i gymnasiet.

Att de lockar elever med överbetyg är inte heller ovanligt. I Jönköping fick eleverna på en friskola 64 procent högre betyg än vad de fått på proven.

Och förra året visade Uppdrag Granskning hur friskolor väljer bort elever de inte vill ha. Reportrarna var tvungna att wallraffa för att få reda på det, för offentlighetsprincipen gäller inte privata företag.

Ärligt – ska vi ha det så här? Förstår vi över huvud taget hur extremt detta är? Fattar vi att det är barn som blir experimenterade med på det här sättet? Vad är poängen?

Någon valfrihet handlar det inte om – det är fullt möjligt att ha waldorfskolor, eko-skolor, skolor med kinesiska och IT-inriktning utan att de drivs av kapitalister med vinstintresse. Någon ”nyliberalism” eller ”marknadsliberalism”, som Göran Greider kallat det, handlar det inte heller om. Nyliberalism skulle vara om skolorna vore tvungna att försörja sig själva och ta betalt av eleverna. Nej, här är det pappa staten (eller rättare sagt kommunen) som ger skolkapitalisterna pengar gratis – våra skattepengar, alltså. Och ju mindre ägarna investerar i verksamheten, desto mer blir kvar åt dem själva.

Nej, detta är ingen fri marknad eller nobel filosofi, utan ren och skär profit. Kapitalet mjölkar staten på pengar och när festen är slut sätter de en lapp på skoldörren. ”Hejdå! Har du frågor eller vill få ut grejer ur ditt skåp är detta tyvärr inte möjligt då vi är i Jersey.” Faktum är att konkurser är betydligt vanligare i skolbranschen än i andra: var fjärde företag går med förlust.

Socialdemokraterna mumlar om detta och vill som enda åtgärd ”införa nationella kvalitetslagar som reglerar vilka spelregler som ska gälla för privata utförare inom välfärden”.

Hallå! Vad är det med er? Hur kan Socialdemokraterna vara så totalt undfallande mot kapitalet? Inte ens högern i resten av Europa vill upphandla skolan.

Nej, säger jag, ut ska de bara, bort med kapitalisterna, de ska inte få tjäna pengar på skolan alls! Låt dem expandera inom någon annan bransch istället, exempelvis krogbranschen, dessa kapitalister kan väl gå över till att driva krogar hela natten? Nej DET är olagligt, för när det gäller nattlivet är Sverige hur strängt som helst, och planerar inte att släppa på kontrollen.

Vuxna människor som festar är seriösa saker – barn som går i skolan är det tydligen inte.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter