Kommentar. Andreas Gustavsson.

2014-03-13 05:10

I vems intresse agerar Carl Bildt? Det är frågan.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Sveriges utrikesminister markerar mot Rysslands agerande på Krim. Folkrätten åberopas. Det är i sig inte alls förvånande. Sverige harmoniserar med EU-linjen, där Ukraina betraktas som en framtida del av en västeuropeisk gemenskap.

Men sedan fortsätter Carl Bildt. Han bloggar och twittrar och sprider uttalanden som hämtar spektakulära jämförelser ur historien, av typen Sovjetunionens aggression mot Tjeckoslovakien.

I vems intresse gör han det? Svenska regeringens? Lojalitet gentemot EU? Eller gentemot Ukrainas nya ledning? Oklart. Carl Bildt företräder en linje vars grunder bara han själv fullt ut känner.

Problemet är att hans plattform är utrikesministerns, han är ingen fristående analytiker eller konsult, han ska verka för sin regering och i förlängningen för svenska folket.

Carl Bildt rättar Fredrik Reinfeldt, han använder en retorik som är betydligt mer aggressiv än den som kommer från statsministern – och från länder som Tyskland. Det blir konsekvenser. En källa på UD hävdar att Carl Bildt skapar otrygghet både i regeringen och hos sin egen personal.

Till saken hör att Carl Bildt har ett komplicerat förhållande till Ryssland, och har så haft under decennier. Ett exempel är Georgien-krisen för sex år sedan. Då tyckte Carl Bildt att det var relevant att likna situationen vid nazisternas invasion av Sudetenland.

Vad vill Carl Bildt? Den frågan har, med nuvarande ordning, i omvärldens ögon, kommit att handla om vad Sverige vill. Därför granskar Dagens ETC utrikesministern.

 

Läs alla artiklar om utrikesministern:

Del 1: Carl Bildt kör sitt eget race

Del 2: Väljer själv var han ska synas

Del 3: I vems intresse agerar Carl Bildt? Det är frågan.