Hoppa till innehållet

Ledare

Janan Zapata: Gentlemannen och Kulturkvinnan

”Ebba Witt-Brattström understryker hur viktigt det är att kvinnor lyfter kvinnor. Alexander Bard understryker hur viktigt det är att män lyfter män. Målet för dem båda är att den egna gruppen ska få makt och sluta vara offer”, skriver Janan Zapata.
”Ebba Witt-Brattström understryker hur viktigt det är att kvinnor lyfter kvinnor. Alexander Bard understryker hur viktigt det är att män lyfter män. Målet för dem båda är att den egna gruppen ska få makt och sluta vara offer”, skriver Janan Zapata. Bild: Foto: Leif R Jansson / TT, Jonas Ekströmer /TT

ETC Göteborg.

Vad har Alexander Bard gemensamt med Ebba Witt-Brattström?
Det här är en ledare från ETC Göteborg.
Ledarsidan är oberoende med röd och grön politisk färg.

Vad har Alexander Bard, aktivist för den nya mansrörelsen, gemensamt med feministen och kvinnosupportern Ebba Witt-Brattström? En hel del visar det sig. Till exempel att i sin strävan mot jämlikhet utgår från en tvåkönsnorm. I bästa fall förminskar det, i värsta fall osynliggör det alla som inte vill definiera sig som varken kvinna eller man. Men framför allt polariserar både Alexander Bard och Ebba Witt-Brattström kvinnor och män, vilka antas vara grundläggande olika. Just olikheterna mellan kvinnor och män är något som de verkar rörande överens om, även om Alexander Bard hyllar manlighet och Ebba Witt-Brattström hyllar kvinnlighet. Att favorisera det egna könet verkar vara en självklar strategi för dem båda, oavsett om det handlar om att frigöra en manlighet i kris eller krossa patriarkatet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00