Ledare. Silas Aliki.

2017-08-04 03:00
  • "I och med att Försvarsmakten numera kan användas även inom landets gränser borde varningsklockorna ringa mycket högt.”, skriver Sigrid Aliki. Bild: Erik Nylander/TT
    "I och med att Försvarsmakten numera kan användas även inom landets gränser borde varningsklockorna ringa mycket högt.”, skriver Sigrid Aliki.
  • Försvarsmakten Pridekampanjar på Facebook.
    Försvarsmakten Pridekampanjar på Facebook.

Försvarsmaktens ”progressiva” kampanj använder krigsretorik

Att plantera en hotbild och kontrastera den mot en annan grupp som skrivs fram som skör eller sårbar, är ett klassiskt sätt att förbereda för våld mot den grupp som blir utmålad som ett hot.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Ett par jordiga militärkängor med regnbågsfärgade skosnören. Texten ”Vi är beredda att gå hur långt som helst. Din rätt att leva hur du vill, som den du vill och med vem du vill – är vår uppgift att försvara.”

Så ser årets Pridekampanj från Försvarsmakten ut. Och som alltid har myndighetens kampanj väckt känslor, både från personer som anser att Försvarsmakten ska ”vara krigare och inte kulturarbetare” och från personer som hyllar ställningstagandet.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Men om myndighetens deltagande i Stockholm Pride tidigare mest handlat om att förbättra situationen för anställda som är hbtq, vilket såklart är lovvärt, är det tydligt att fokus skiftat. Nu handlar det om att försvara ”din rätt att leva hur du vill”. Vad eller vem som hotar den rätten specificeras inte.

Den här sortens marknadsföring kallas för pinkwashing. Det är ett brett begrepp som fångar olika strategier för stater, myndigheter och företag att framställa sig som progressiva och moderna genom att säga sig verka för hbtq-personers rättigheter.

Den här konstruerade progressiviteten kan sedan användas till allt möjligt.
Det kan handla om företag som tjänar pengar på tröjor med feministiska eller hbtq-vänliga tryck, samtidigt som dessa tröjor tillverkas i fabriker med omänskliga villkor i andra delar av världen, eller om att få hbtq-personer att välja en viss produkt eller tjänst bara genom att märka den med en regnbågsflagga.

Men pinkwashing kan också vara en viktig utrikespolitisk strategi, där militära interventioner eller, som i fallet med Israel och Palestina, ockupationer, kan försvaras med att de som ockuperas är ett hot mot progressivitet och tolerans.

Det är i den här kontexten Försvarsmaktens nya formuleringar måste läsas. I Sverige har det sedan flera år tillbaka varit en medveten högerextrem strategi att påtala att det stora hotet mot hbtq-personer i Sverige i dag är svenska muslimer eller personer som är nyanlända.

Sedan flera år tillbaka har Sverigedemokraterna engagerat sig för att få hålla samtal på Pride House, med motiveringen att ”massinvandringen” hotar hbtq-personer. För två år sedan ledde Avpixlat-skribenten Jan Sjunnesson, iförd skyddsväst och Trump-keps, den första Järva Pride, en anti-muslimsk ”prideparad” över Järvafältet.

Samtidigt har SD riksdagens minst hbtq-vänliga politik, och Jan Sjunnesson har flera gånger spridit grov homofobi i sociala medier. Ingen av dem vill på allvar verka för hbtq-personers bästa. Det är pinkwashing i dess farligaste uttryck.

Samtidigt uttalar sig alltså en svensk myndighet på liknande sätt. Försvarsmakten inordnar sig därmed i en allt starkare samhällelig logik där framför allt muslimer beskrivs som ett hot mot den svenska progressiviteten och det öppna samhället, som får representeras just av hbtq-rörelsens relativa framgångar.

Det klingar inte bara falskt i ljuset av att Sverige fram tills för bara några år sedan tvångssteriliserade transpersoner. Det är också en skarp varning om vart det offentliga Sverige är på väg.

Att plantera en hotbild och kontrastera den mot en annan grupp som skrivs fram som skör eller sårbar, är ett klassiskt sätt att förbereda för våld mot den grupp som blir utmålad som ett hot.

I och med att Försvarsmakten numera kan användas även inom landets gränser borde varningsklockorna ringa mycket högt.

Silas Aliki
Silas Aliki 

Silas Aliki är jurist och har en kandidat i krigsvetenskap från Försvarshögskolan. Skriver ledare i Dagens ETC varannan söndag.