Hoppa till innehållet

Ledare

Nora Wurtzel: DN gör bort sig med serie om vanliga jobb

Nora Wurtzel
Bild: Skärmdumpar

Dagens ETC

Malliga morgontidningen relaterar till verklighetens folk – genom att bland annat intervjua flygvärdinna som jobbar på privatjet. Hade klassklyftorna inte varit så stora är det svårt att föreställa sig att artiklarna alls hade publicerats.

Det här är en ledare från Dagens ETC.
Ledarsidan är oberoende med röd och grön politisk färg.
Kommentera

”15 saker din frisör stör sig på att du gör” eller ”6 saker frisören hatar när du gör”. Så har clickbait-rubriker från Metromode och MåBra sett ut i flera år. Nu hakar dock Dagens Nyheter på den otroligt förlegade trenden, och levererar en serie artiklar där läsaren får möta kuriositeten ”folk med helt vanliga jobb”. 

Den som senaste månaden bläddrat i Dagens Nyheter har kunnat läsa om vad taxichaufförer, flygvärdinnor och krögare egentligen tänker. De tre yrkesgrupperna förenas av att de sällan, med undantag för kändiskrögare som letar sig in i tv-rutan, syns i media.

Förutom det uppenbart pinsamma i att Dagens Nyheter försöker göra journalistik utifrån ett av det mest clickbaitiga formaten, visar serien också på hur långt bort från verkligheten DN:s redaktörer – och kanske läsare – måste befinna sig. Framför allt när man ser till vilka de faktiskt intervjuat. Bland flygvärdinnorna jobbar en på privatjet och krögarna har olika kändisskap vid sidan av sina krögarjobb.

För den här typen av innehåll, som knappt kan kallas journalistik, bygger på att läsaren inte känner någon som jobbat på krogen, eller som taxiförare eller flygvärdinna. Hade klassklyftorna inte varit så stora är det svårt att föreställa sig att artikelserien alls hade publicerats.

I samband med att årets sommarpratare utannonseras av Sveriges Radio brukar den skeva representationen av vilka yrkeskategorier som syns och hörs påtalas. Bland förra årets sommarpratare hittar vi dubbelt så många dirigenter som arbetare.

Missförstå mig rätt, att dirigera är ett coolt jobb som jag gärna vill höra mer om, men det är även att bokstavligt talat flytta berg eller rädda liv. Trots detta fortsätter rösterna från golvet vara få utanför fackföreningspressen. 

Kanske är det inte konstigt att kändisjobb som influencer, finansman eller entreprenör slår högre än säg vårdbiträde, yrkesfiskare eller lastbilschaufför. Men det är minst sagt missvisande.

Vad dessa tre sistnämnda yrken har gemensamt är också långt ifrån glamouröst: det är alla yrken som förekommer i statistiken över dödsfall på arbetet under 2025. Addera också att det är samhällsbärande yrken, vilket blev tydligt under pandemin när influencers, finansmän och entreprenörer sadlade om till hemmakontoret.

Tänk bara hur det hade kunnat vara om dessa yrkesporträtt, eller sommarpraten för den delen, inte stannat vid hur jobbiga kunderna är. Tänk vilka berättelser vi fått ta del av om journalistiken grävde djupare.

Ta bara det faktum att alla kvinnor som under 2025 dött i arbetet har blivit mördade. Sex kvinnor på Risbergska skolan i Örebro och en som knivmördades under sitt arbetspass på Ica Maxi i Botkyrka. Dessa röster kan inte höras i efterhand, men där finns kollegor och familjer som kan vittna om sorgen och om de mördades liv och gärning.

Eller om man ska hålla sig till de yrkeskategorier som Dagens Nyheter valt ut, så hade det varit bra mycket mer representativt att prata med diskaren på din lokala bar, eller de taxiförare som arbetar för Bolt som i början av april strejkade. Ett sommarprat från en flygvärdinna på ett lågprisbolag hade nog också kunnat ge en rad insikter om både mänskligt beteende och orimlig arbetsmiljö. 

Men istället sitter vi här med clickbait-retorik och kändiskrögare, och får vara glada över den lilla representationen som Dagens Nyheter mäktar med. För sällan har jag sett ett mer relaterbart citat än det från taxiföraren Sirvan Jalali, som i tidningen svarar på frågan om vad som är det bästa med jobbet: 

”Jag får tjäna pengar och har hittat folk att umgås med. Men trivs jag? Nej.”

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.