ETC Malmö

Ledare: Det stora systemskiftet

Extremliberalt. Skolsystemet i Sverige är det mest extremliberala i världen. Inte ens marknadsliberalismens högborg USA tillåter att offentligt finansierade skolor drivs med vinstsyfte.
Extremliberalt. Skolsystemet i Sverige är det mest extremliberala i världen. Inte ens marknadsliberalismens högborg USA tillåter att offentligt finansierade skolor drivs med vinstsyfte. Bild: Bild: Antonio Martínez

ETC Malmö. I ett tal till de statliga verkscheferna i januari 1985 gjorde Olof Palme en grundlig analys av de skilda förutsättningarna mellan samhällelig service och verksamhet efter kommersiella principer. Hans sammanfattande slutsats blev “Ett privat av vinstintressen styrt system klarar inte målet att på lika villkor ge människorna de sociala tjänster de har behov av.” Moderaterna under ledning av Ulf Adelsohn gick till val samma år med krav på systemskifte. Men det vann inget gehör hos svenska folket. Det var en betydelsefull seger över egoismens krafter.

Det här är en ledare från ETC Malmö. Ledarsidan är oberoende med röd och grön politisk färg.

I ett tal till de statliga verkscheferna i januari 1985 gjorde Olof Palme en grundlig analys av de skilda förutsättningarna mellan samhällelig service och verksamhet efter kommersiella principer. Hans sammanfattande slutsats blev “Ett privat av vinstintressen styrt system klarar inte målet att på lika villkor ge människorna de sociala tjänster de har behov av.” Moderaterna under ledning av Ulf Adelsohn gick till val samma år med krav på systemskifte. Men det vann inget gehör hos svenska folket. Det var en betydelsefull seger över egoismens krafter.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Malmö!
Om du redan är det loggar du in här .

Betala per vecka

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser