Hoppa till innehållet

Ledare

Johan Ehrenberg: Det här är amatörernas budgetfest

Johan Ehrenberg
Bild: Ulf Lundkvist

Dagens ETC

Budgeten är statens möjlighet att tvinga fram eller locka fram förändringar genom att skapa de pengar som behövs. Gör staten inte det så försämras de flestas vardag.
Det här är en ledare från Dagens ETC.
Ledarsidan är oberoende med röd och grön politisk färg.

Vad var det egentligen som hände för några veckor sedan när M, KD och SD förhandlade och därefter röstade fram en förändring av budgeten? När man granskar beslutet så är det uppenbart att det varken är en ekonomisk förändring eller en utmaning mot det rådande som de blåbruna fick fram.Det är totalt 1,2 procent på statens utgiftssida man lyckats förändra, Den ”jättestora” förändringen på det både S och M ropar högt om, rättsväsendet – och då de kriminella gängen – är en ökning med två procent mot S-budgeten. De där ”krafttagen” för sänkt skatt är i princip att man minskar energiskatten till den nivå man hade i senaste energiöverenskommelsen. Försvaret ökas med 0,07 procent jämfört med Magdalena Anderssons (S) budget. Och så vidare.

Att M ogillar hyresrätter innebär att man minskar stödet till nybyggen med 1,2 miljarder, det är en broms på nya hyreshus, men det är ingen ny bostadspolitik.  På område efter område är det små örfilar de blåbruna visade upp. Små markeringar för markeringarnas skull. Ingen borgare blir väl jätteentusiastisk över att landsbygden får 400 miljoner mindre eller att miljö ska snåla in 900 miljoner kronor på helåret.  Det finns ett sätt att förklara det som hände som är mer filosofiskt där Aristoteles blir ­guide för tankarna. Om man ändrar kurs en grad på havet och fortsätter så, så kommer man så småningom ha svängt helt om. (Klas Grinell förklarar det här i boken ”Eudaimonia”.) 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Hela sommaren till superpris: 3 mån för 99 kr. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser