Ledare. Silas Aliki.

2017-01-15 04:00

Det finns bara ett propagandakrig

Jag har svårt att tro att de värnpliktiga som nu rycker in för att lära sig bädda sängar i nationens intresse enbart kommer att kalla sina måltavlor för Ivan.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I år är det tio år sen jag muckade. Jag tillhörde en av landets sista värnplikts-kullar. Vi fick lära oss samma saker som generationer före oss. Allt från sängbäddning till skytte på pappfigurer. På min tid kallades de måltavlor som användes fortfarande skämtsamt för ”Ivan”, en rest från när Sovjetunionen ansågs vara det främsta hotet mot Sverige.

Trots att det bara gått tio år är tonen en helt annan i dag. Värnplikten ska efter snabbutredning återinföras, och regeringen har aviserat det kan bli aktuellt att kalla in ungdomar till mönstring redan i år.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Den så kallade försvarsfrågan har överlag tagit mer och mer plats i den offentliga debatten de senaste åren. Den ryska propagandan anges ofta som orsak till att Sverige antingen måste rusta upp eller gå med i Nato. Under årets första vecka släppte dessutom två forskare vid Utrikes-politiska Institutet, Martin Kragh och Sebastian Åsberg, en vetenskapliga artikel med titeln Russia’s strategy for influence through public diplomacy and active measures: the Swedish case som snurrat i medierna.

I artikeln anges exempelvis Vänsterpartiet och Svenska Freds- och skiljedomsföreningen, som argumenterat mot Natomedlemskap, som offer för den ryska desinformationen. Även Aftonbladets kultursida kallas för ”den viktigaste interlokutören för ett Kremlvänligt ’vänster-narrativ”, vilket fick Expressens Kulturchef Karin Olsson att kalla Aftonbladet för ”ryska propagandister”. 

Men enligt den nationella säkerhets-strategi som regeringen nyligen presenterade på Folk och Försvars rikskonferens är ett enskilt militärt väpnat angrepp mot Sverige fortsatt osannolikt. 

De flesta vet också vid det här laget att det ryska politiska landskapet har genomgått omfattande förändringar sedan Sovjetunionen upplöstes. Den som i dag hävdar att Vladimir Putin och hans administration är kommunister kommer att få svårt att hitta stöd för sin ståndpunkt. Den extremhöger som en gång i tiden tog avstånd från den sovjetiska kommunismen har i stället numera allt oftare samarbeten med den ryska statsledningen. Sverigedemokraternas kopplingar till Putins administration är välkända. Likaså att brittiska Ukips dåvarande ledare Nigel Farage fick ekonomiskt stöd från Ryssland inför Brexit-kampanjen, och att franska Nationella frontens Marine le Pen finansierade sin senaste kampanj med ryska lån. Även Donald Trumps seger i det amerikanska presidentvalet välkomnades av Putin. 

Dessa ledare har framför allt två saker gemensamt. De har stora kapitaltillgångar eller kommer från namnkunniga familjer. Och de berättar alla en variant på samma berättelse – det är antirasism, feminism och hbtq-aktivism som är orsaken till att västvärlden upplever omfattande politisk turbulens just nu. 

Det har till och med gått så långt att både ryska och amerikanska högerextrema propagandister börjat sprida desinformation om Sverige. Föreställningar om att det finns no-go-zoner dit polisen inte åker, att det råder sharia-lagar i vissa svenska områden, att våldtäkterna ökat dramatiskt och så vidare är alla föreställningar som kommer från denna aktiva desinformation, vilket bland annat Dagens Nyheter visat i en artikeln från i höstas med rubriken ”Sverige framställs som ett land i förfall”. 

Den här Sverigebilden har alltmer börjat föras ut av enskilda högerprofilerade opinions-bildare, den senaste i raden författaren och sexrådgivaren Katerina Janouch som i tjeckisk tv hävdade att många svenskar känner sig så hotade av situationen att de börjat med vapenträning. 

Den här propagandan återges också ofta av mindre nogräknade högerprofilerade tidningar som larmar om upprustning och otrygghet. Expressens och Göteborgs-Postens ledarsidor intar en särställning. Högerpropagandan syftar till att skapa så pass mycket oro och osäkerhet att människor som annars skulle kunna revoltera mot den rovdriftskapitalism som både Putin och Trump företräder hålls upptagna med annat. 

De som kommer att förlora på detta är de som utmålas som hot. Det vill säga framför allt europeiska muslimer, men även andra icke-vita, feminister och hbtq-personer, och den arbetarklass de flesta av dem tillhör. Jag har svårt att tro att de värnpliktiga som nu rycker in för att lära sig bädda sängar i nationens intresse enbart kommer att kalla sina måltavlor för Ivan.