Ledare. Andreas Gustavsson.

2019-11-01 10:33
Foto: TT
Puffetikett
Dagens ETC

Det är du som snattar, Östling – och det är rasism du sprider

SwebbTV-intervjun är den riktiga Leif Östling. Men han är själv en kronisk snattare. Och han tycker att fattiga, kvinnor och invandrare är genetiskt begränsade.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Så sitter han där hos SwebbTV och lägger ut texten, Leif Östling, före detta chef på Scania och Svenskt Näringsliv. Frågorna är följsamma, beundrande, ledande. Han spelar med. Han verkar trivas i detta ”initiativ för att skapa medborgarjournalistik” som ”tycker att de etablerade mediehusen gör ett dåligt jobb” och inte ger ”en trovärdig bild av verkligheten inom framför allt tre områden”.

Kan du gissa vilka?

Migration.

Klimat.

Feminism.

Naturligtvis, så brukar det ju vara när opinionsbildning längst ut på högerkanten ska identifiera ”politisk korrekthet”. Men det här stör inte Östling. Han ogillar feminism. Han är borderline klimatförnekare. Han spekulerar i att invandring kommer att leda till inbördeskrig. Allt detta hinner han med när han matar den nationalistiska undergångsfantasin – och de ryska trollen: RT och Sputnik plockade genast upp hans citat – som gäst hos SwebbTV, där extrema som Katerina Janouch och Ingrid Carlqvist tidigare svartmålat Sverige.

”Vi har tagit in alldeles för mycket folk utifrån, man ska komma ihåg när man tar människor från Mellanöstern och Afrika, alltså de lever i ett samhälle som vi lämnade för ungefär hundra år sedan. Det är deras uppfattning och känsla för hur ett samhälle fungerar”, säger Östling.

”De är ju från helt andra livsbetingelser och normer, dessutom har de svårt att försörja sig här. Så att de går in i en affär och snattar, det är ju en del av deras försörjning i vardagen.”

Är det här rasism?

Ja, tveklöst.

Östling försöker nu krishantera genom att få det att handla om att han egentligen bara vill att svenska politiker ska förstå integrationens utmaningar, att samhället måste ha tålamod, att skolan måste satsa särskilt på barn till invandrare.

Gå inte på den enkla.

SwebbTV-intervjun är den riktiga Östling. Han säger vad han tycker. Efterblivna migranter klarar inte av den moderna industrins ”sofistikerade processer”. Istället för att jobba så länsar de butikerna. Eller orsakar sådant kaos i förorterna att det kan jämställas med inbördeskrig. Och snart måste nog militären kallas in.

Det är vad han tycker.

Östling har inte bara en förvriden, falsk bild av Sverige. Han har också en mycket märklig bild av sin egen person. Nu anklagar han ”människor från Mellanöstern och Afrika” för att försörja sig genom snatteri. Det är horribelt. Inte bara för att det är rasism. Utan också för att han själv tvingades lämna Svenskt Näringsliv efter att det 2017 uppdagats att han gömt undan miljoner på Malta.

”Vad fan får jag för pengarna?”

Så svarade han reportern som ville veta mer om hans obefintliga skattemoral.

2010–2017 tjänade han 275 miljoner kronor i lön och kapitalinkomster. Han fick behålla långt mer än hälften. Ändå denna skattesmitning, detta snatteri från våra gemensamma förutsättningar att garantera välfärd (Östling har ägnat senaste åren till att varna för att just välfärd kollapsar).

”Hans lyxvilla med sjöutsikt i centrala Stockholm som är värderad till 20 miljoner är i princip skattebefriad (1 700 kronor i månaden). Han betalar inte en krona i skatt på sin förmögenhet eller på arvet till sina barn. Östling är typisk för en rik elit som vägrar ta ansvar. Trots att det blivit allt billigare att vara rik i Sverige är skatteflykten ett gigantisk problem”, skrev Eigil Söderin i Dagens ETC, för att sedan sammanfatta:

”Den juridiska kurragömmaleken med skattmasen är en utpräglad överklassport som kostar oss 43 miljarder per år i uteblivna skatteintäkter.”

Östling är en kronisk snattare.

Han ser det inte, men så är det.

Östlings syn på invandring – och på människorna som kommit hit – döljer han även hos SwebbTV bakom ord som ”livsbetingelser” och ”normer”. Det är ju den fina rasismen, den uppdaterade, som inte vill smutsa ner händerna genom att böka sig bortom kultur och ner i biologin.

Men faktum är att Östling i andra sammanhang kommit ut som en övertygad anhängare av biologin, att vi är vad vi föds till.

Någon är smord till företagsledare.

Någon till snattare.

Som när han sagt att det är "genetiskt betingat" att få kvinnor söker sig till tekniska utbildningar.

Som när han i fjol skulle förklara tanken bakom sitt engagemang i Silver life, ett förtag som utvecklar exklusiva äldreboenden med japansk bidé, kisslarm och sjöutsikt. Den som vill bo där ska kunna lägga 18 000-20 000 kronor/månad.

”Jag brukar säga att naturen inte är jämlik heller. Vi har olika genetiska förutsättningar och det har naturen utrustat oss med. Så hela det begreppet är ett teoretiskt begrepp – det är mot Darwin och Darwins teorier”, sa Östling till Expressen.

”Det är inte bara en social fråga. Det ligger nedärvt i vår biologi.”

Hur stor är sannolikheten att han just för invandrare skulle överge arv för miljö, biologi för normer?

Östling avslutar sitt hjälteporträtt i SwebbTV med att hävda att ”många företagsledare” delar ”farhågorna”, men att de håller sina diskussioner till ”mindre sammanhang”, för att de vet att medierna annars skulle ”spinna loss”.

Det är olycksbådande.

Det skulle betyda att fler i den ekonomiska eliten anser att invandrare är lägre stående människor.