Ledare. Johan Ehrenberg.

2014-04-03 09:16

Den dumma lönsamheten 2.0 (om rödgrön feghet bakom Nuon-skandalen)

S är ansvarigt för Vattenfalls vansinniga expansion och för klimatförstörelsen. V och MP är ansvariga för sin passivitet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Just nu pågår KU:s utfrågningar om Nuon-skandalen. Många är förbannade och upprörda och mest upprörda är Socialdemokraterna som använder den usla investeringen som bevis på alliansens oförmåga att regera.

Det här är ett pajaseri där S gör bort sig lika mycket som alliansen.

Vattenfalls expansion är först och främst en klimatskandal och på grund av det dessutom en ekonomisk skandal. Men den har genomförts av S i alla dess centrala delar.

Dessutom med passivt stöd av Vänsterpartiet och Miljöpartiet. De senare hade till och med Per Bolund sittande som sakkunnig på näringsdepartementet när alla de centrala dumma besluten fattades av Vattenfalls styrelse.

Regeringen och dess stödpartier såg passivt på. Ingen ställde ultimatum om att stoppa det hela. Lars G Josefsson på Vattenfall hade fria händer att förvandla bolaget till en europeisk storkoncern byggd på kärnkraft, kolkraft och gaskraft.

En gång till:

Ingen stoppade det!

Varför? Ja, inte var det för att Lars G Josefsson hittade på ”klimatneutralisering” genom att skicka ner koldioxid i marken. Tekniken fanns inte klar, tyska medborgare sa nej och det hela försvann i intet. Kvar blev bara kolet och utsläppen.

Tack vara passivitet från V och MP och pådrivande ja från S så blev Vattenfall en större växthusgasutsläppare än hela Sverige.

Men varför?

När alliansen tog över jublade de. Vattenfalls 20 miljarder kronor i årsvinster blev en utmärkt aktieutdelare som kunde delfinansiera skattesänkningar. Vattenfall stoppades inte av Maud Olofsson som näringsminister. Nuon-affären fick rulla på, det var nästa expansion (efter Tyskland, Holland... sedan England). När priset på grund av spekulationer i branschen (det här var då energiföretagen steg som IT-bolagen på 2000-talets början) blev högt så inföll sig en viss oro, men vem kan säga emot en kassako som säger sig kunna tjäna ännu mer.

Så näringsdepartementet sa ja.

Givetvis visste Fredrik Reinfeldt om det.

Liksom Göran Persson visste om alla Vattenfalls tidigare storaffärer.

Skandalen Vattenfall handlar inte om Nuon utom om alla affärerna. 2009 började energimarknaden i EU att krascha. Sedan dess har de stora energibolagen förlorat halva sitt börsvärde. Det är över 5 000 miljarder kronor som gått upp i rök.

Vattenfalls usla Nuon-affär är bara en av hundratals usla affärer i energibranschen.

Man trodde nämligen att förnybar energi aldrig skulle bli något. Och man trodde att elpriserna skulle fortsätta stiga. Man beslöt att det värsta ordet skulle styra utvecklingen.

Nämligen ordet lönsamhet.

Därför köpte statliga företag utländsk kol, kärnkraft och gaskraft.

Lönsamhet.

Svenska politiker – inklusive V och MP – lät bolaget hållas för att det var lönsamt.

Fortfarande försvarar Vattenfalls ledning affären med att man inte kunde förutse amerikansk skiffergas (fast den utvecklingen har pågått i 25 år). Men skandalen handlar inte om efterklokhet. Den handlar om klimatförstörelse genom köp av smutsig energiproduktion.

Bubblan sprack. Det gör bubblor, ja, även statligt ägda bubblor.

Det finansmarknadsminister Peter Norman – som moderat affärsman – då gör är att stycka bolaget så att man ska kunna sälja av den europeiska delen. Inte för att minska utsläppen. Utan för att slippa det politiska problemet med utsläppen som man är ansvarig för.

Men inget av detta skulle hänt om inte ordet ”lönsamhet” fick styra såväl opposition som ansvariga i varje fas av Vattenfalls skandaler.

Sverige har satsat hundratals miljarder på att bli Europas värsta klimatbov på elproduktionssidan.

Nu kommer notan.

Lönsamhetsnotan.

Klimatnotan.

När S, V och MP nu försöker göra Nuon till en valskandal är det viktigt att ha med hela bilden. Skandalen skvätter ner även de som anklagar.

S är ansvarigt för Vattenfalls vansinniga expansion och för klimatförstörelsen.

Alliansen för dess slutförande. Den ekonomiska kollapsen.

Men V och MP är ansvariga för sin passivitet, för att man hellre satt i budgetförhandlingar om småsaker istället för att sätta hårt mot hårt och vägra budgetförhandla så länge Sveriges största klimatförstörelse fick pågå via Vattenfall.

Hur kunde ni vara så fega?

Johan Ehrenberg
Johan Ehrenberg 

Grundade ETC 1976. Svarar gärna på frågor och skriver mest om ekonomi och politik. Och solceller. Men det är ju politik det med.

Mejl johan@etc.se

Twitter @JohanEhrenberg