Ledare. Veronica Palm.

2019-05-11 08:15
Puffetikett
Dagens ETC

Därför ska du gå med 
i barnvagnsmarschen

Det behövs lite rejäl vanlig feminism helt enkelt: Se, synliggöra och förändra – ledare av Veronica Palm.

Varannan minut dör en kvinna i världen på grund av graviditet. Tankepaus. Varannan minut, hela dygnet, varje vecka, året om. Mer är 300 000 kvinnor dör årligen i sviter orsakade av att hon blivit gravid. Det är fler människor än var det tillsammans bor i Borås, Karlstad, Sundsvall, Kalmar, Nyköping och Ystad.

Samtidigt i Sverige pågår en diskussion hos högern om behovet av en ny feminism. Den så kallade nya feminismen säger sig vilja uppvärdera det kvinnliga genom att blunda för de strukturer som gör att kvinnor som grupp värderas lägre än män som grupp.

Den så kallade nya feminismen låtsas stå på kvinnornas sida och förfäktar det förment goda att ”kvinnor är kompetenta nog att göra sina egna val”. De menar alltså att det inte är en maktstruktur som gör att det under ett liv i snitt kostar 3,6 miljoner kronor i lägre lön att vara kvinna i Sverige. Det sägs bara vara fria kvinnors enskilda val som slumpar sig så att kvinnor får lägre lön.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Med den logiken förklaras ojämlika löner, dåliga pensioner, mer sjukskrivning, större ansvar för hem och barn och så vidare med att enskilda kvinnor valt fel.

Låt oss konstatera att det förhållningssättet inte har någonting med feminism att göra, bara med konservatism – en vilja att bevara rådande maktordning. För lika lite som löneojämlikheten eller det ojämna uttaget av föräldraledighet är en slum, lika lite är det en slump att en kvinna varannan minut förlorar sitt liv för att hon blivit gravid, eller att graviditet är den vanligaste dödsorsaken för flickor mellan 15 och 19 år.

Att vara gravid är något av det farligaste en kvinna kan göra. Om det inte finns stödresurser runt henne är riskerna höga. Mödradödlighet är starkt bunden till fattigdom, men också till konservativa samhällen.

För att fler kvinnor ska överleva krävs fungerande sjukvård, hälsoundersökningar, näringsrik mat, möjlighet att dra ner på fysiskt tunga arbeten och mödravård. Sådant som kan åstadkommas med fattigdomsbekämpning, men som finurligt nog också i sig bidrar till fattigdomsbekämpning. Men det räcker inte. För att riskerna vid graviditet ska minska krävs också tillgång till fördomsfri sexualundervisning, preventivmedel och fria och säkra aborter.

Även i rika välutvecklade länder dör kvinnor i barnsäng för att deras kropp inte orkar bära fler barn eller i komplikationer efter att genomgått osäkra aborter hos skrupelfria kvacksalvare. Enda skälet till det är en patriarkal och konservativ samhällssyn som inte ger kvinnan rätt att bestämma över sin egen kropp. Inte nog med att den så kallade nya feminismen konserverar gamla maktstrukturer och förklarar ojämlikhet med slump eller fria val. Myllan den gror ur är i sig ett skäl till att kvinnor dör.

Den som tänker att en död kvinna varannan minut är för mycket behöver alltså inte deppa ihop. Det går att ändra på och vi vet hur. Fattigdomsbekämpning, jämlikhet så att välståndet kommer alla till del, och SRHR (sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter).

För att få stöd för det måste vi fortsätta synliggöra de strukturer som gör ett kvinnoliv mindre värt. Det behövs lite rejäl vanlig feminism helt enkelt: Se, synliggöra och förändra. Så som kvinnorörelsen alltid vunnit framgång. Idag har du möjligheten att vara med i en rörelse som synliggör i syfte att förändra. På ett 50-tal platser i landet gå idag RFSU:s årliga Barnvagnsmarsch mot mödradödlighet, i år med ett extra fokus på kriser och konflikter. Ta chansen att gå med och visa ditt stöd för den självklara mänskliga rättigheten att få överleva och bestämma över sin egen kropp.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter