Ledare. Andreas Gustavsson.

2014-05-12 14:54

Dagstidningen fyller fyra månader – men fyller den sitt syfte?

Vad tycker du som prenumererar? Du har gett tidningen både tid och pengar. Var det värt det?

Dagens ETC är den nya rödgröna dagstidningen och efter fyra månader – imorgon – kan det vara passande att samla ihop tankarna, att lägga fokus på något annat än nästa tidning, nästa nyhet, för att inte tala om nästa kampanj för att nästan 9 000 prenumeranter ska bli 10 000.

Det var drygt ett år sedan som vi började planera Dagens ETC mer konkret, då med målsättningen att en sådan tidning skulle kunna förändra svensk debatt, bland annat genom att konsekvent – dagligen – bemöta liberala eller konservativa föreställningar.

Vad tycker jag själv, har Dagens ETC lyckats? Och långt viktigare, vad tycker du som prenumererar? Du har gett tidningen både tid och pengar. Var det värt det?

Hundratals läsare har mejlat och ringt sedan vi startade den 13 januari. De allra flesta är positiva, men sällan oreserverat, beröm kommer alltid med förslag på vad tidningen kan göra annorlunda. Helt i sin ordning, Dagens ETC är er tidning också, utan er hade den inte funnits. Men jag upplever ändå att samtliga berörda, såväl redaktionen som prenumeranten, är ense om att det faktiskt har betydelse att Sverige fått en oberoende dagstidning.

Jag vet att jag knappast hade blivit inbjuden till SVT Debatt för att diskutera politiskt våld, eller till Studio Ett för att tala om Sverigedemokraternas rätt att besöka skolor och sjukhus, om det inte vore för plattformen Dagens ETC.

Förändring kan dels komma från vad vi gör med detta projekt, dels från hur andra – medier, politiker, organisationer, givetvis läsare – väljer att använda dagstidningen. Dagens ETC kan, när den är mest relevant, fungera som en obekväm granskare, vara agendasättande och få ett mycket brett genomslag.

ETC har som förlag gett ut tidningar i snart 40 år, och idag samsas Dagens ETC med lokala ETC Stockholm, ETC Malmö, ETC Göteborg, ETC Örebro, ETC Bergslagen och Smålands Folkblad, samt med nyhetsmagasinet ETC och gröna Kloka hem. Jag som på olika sätt har arbetat med alla dessa tidningar, märker av en skillnad. Att tillsammans med tusentals människor – ni förhandsbetalade prenumerationer, ni lånade ut startkapital – bygga något nytt från grunden, något som har helt andra ambitioner än att slussa vinst till aktieägare, något som förklarar sig vilja vara en rödgrön dagstidning för en grönare värld... Dagens ETC väckte uppmärksamhet, bara själva idén, och sedan har vi som producerar tidningen måndag-fredag gjort precis allt för att möta förväntningarna.

Allt är inte löst. Men efter fyra månader vet vi hur Dagens ETC ska utvecklas kommande fyra månader. Mer av granskande nyheter, mer koncentrerad politisk bevakning, fler krönikörer, fler samarbeten med reportrar runtom i världen, mer av humor och sådant som berör på djupet. Så brukar det låta när vi har redaktionsmöten. Mer och fler. För att vi vill göra en nödvändig tidning. För att vi vill att den ska vara värd sina 199 kronor/månad.

Kanske ska vi unna oss att se vad som faktiskt har hänt kring Dagens ETC. Hundratusentals nya läsare, artiklar som sprids via sociala medier på ett sätt som för ett år sedan hade varit en önskedröm, vår digitala plattform www.etc.se har idag mer trafik på ett dygn än vad den tidigare hade under fler veckor. Nu kommer den förresten att bli anpassad för både mobil och surfplattor. En av många utmaningar. Vi löser dem en i taget. Min favorit just nu: Hur ska Dagens ETC hitta 1 000 nya betalande prenumeranter bland en miljon sajtbesökare? Jag skulle kunna skriva ut den nöten som recept åt den som längtar efter sömnlösa nätter.

Dagens ETC förändras ständigt, den är inte samma tidning som när den startade. Men det avgörande är om syftet uppnås. Dagens ETC förändras – men förändras egentligen något av tidningen?

Drygt en miljon läsare är ett riktvärde. Journalistikens effekt ett annat. ”Plötsligt finns era artiklar överallt när jag går in på Facebook”, säger en bekant, och tillägger med viss förvåning: ”De är ju bra!” Så gott som alla tunga medier har citerat både våra avslöjanden och de åsikter vi ger utrymme.

Jag tittar igenom tidningarna vi har hunnit komma ut med, nästan 3 000 sidor. De politiska samtalen med Stefan Löfven, Gustav Fridolin och Jonas Sjöstedt. Alla artiklarna om den kriminellt underbevakade folksjukdomen endometrios. Granskningen av Lars ”lönesänkaren” Calmfors, som gjorde honom så perplex att han använde Dagens Nyheters ledarsida för att... ja, det är oklart, ur frånvaron av argument steg i alla fall ett sårat ego. Varje vecka särskilda avdelningar för ekonomi, men även för miljö och kultur. Med helt andra berättelser, åtminstone när vi har gjort det bra. Debatten om att rösta eller inte rösta på Feministiskt initiativ. Göran Greider kastade den frågan rakt mot fläkten, ovett flög åt alla håll, från alla håll – men resultatet blev att ett antal partier tvingades inventera sin egen feministiska hållning. Nabila Abdul Fattahs ledare, för mig är de som skalpeller, de rensar bort alla sega hinnor runt hjärnan. Kajsa Ekis Ekmans intervju med ledaren för Greklands vänsterparti Syriza, absolut måsteläsning för vem som helst utan insikt om EU-frågans betydelse. Maria Svelands kompromisslöshet när vi plötsligt skulle ställa oss frågan om Sverige behöver mer feminism. Ukraina-bevakningen som blivit alltmer komplex. Den konsekventa linjen mot Sverigedemokraterna och dess mindre polerade kusiner Svenskarnas parti. Katarina Höijes artiklar från afrikanska kontinenten. Att vi ihärdigt har granskat internationella Amnestys trovärdighetsurgröpande förslag att sexköp ska vara lagligt. Avslöjandet om att Max pressar sina anställda att rösta på sittande regering.

Dagens ETC har bara börjat. Ja, vi har en bit kvar – fattas bara, fyra månader är bebisålder även i tidningstermer. Men jag är stolt. För visst känns det som om vi har hittat rätt väg?

Det är ingen retorisk fråga. Jag hoppas att du svarar. Och att du sedan offrar ytterligare en minut åt att ge Dagens ETC chansen att visa upp sig för en potentiell prenumerant. Låt en vän pröva tidningen under en vecka, kostnadsfritt. Annons hittar du här.


Dagens ETC i siffror


8 695
... prenumererar idag på Dagens ETC, varav ungefär 900 prövar tidningen under en kortare period.

85
... nummer har hunnit komma ut av Dagens ETC.

2 720
... sidor tidning har det hittills blivit, men du har ytterligare 5 280 att se fram emot innan året är slut.

1 187 274
... unika besökare har sedan 13 januari läst nyheter, ledare, debatter och krönikor på www.etc.se.

73,5
... procent av alla besök på www.etc.se kommer via sociala medier.

27 737
... följer ETC-tidningarna på Facebook, där vi i april blev större än Dagens Nyheter. Följ gärna du också!

5 821
... följer ETC-tidningarna på Twitter. Här sprider vi också våra nyheter och opinionstexter. Följ oss du också!

220 621
... personer har hittills läst artikeln på www.etc.se om hur Jimmie Åkesson ljög i terapisoffan.

38 000
... delade den artikeln i sociala medier.

4
... städer har idag en egen Dagens ETC-redaktion: Stockholm, Göteborg, Malmö och Örebro. Men vi vill växa, inte minst norrut.

6 700 000
... kronor lånades ut av läsare inför uppstart, den största crowdfundingkampanjen i Sverige någonsin, vad vi känner till.


Hur går det med jämställdheten?

Vi har redan haft en sammanställning, efter en månad av tidningsmakande. Nästa kommer lagom till Nordiskt forum. Till dess fortsätter vi räkna – och förändra innehåll efter resultat.


Här träffar du Dagens ETC

Nordiskt forum (Malmö): 12–15 juni

Almedalen (Visby): 29 juni–6 juli

Valvaka (Stockholm, Göteborg, Malmö): 14 september

Bokmässan (Göteborg): 25–28 september

 

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter