Ledare. Mari Huupponen.

2018-10-14 12:10
Puffetikett
Nyhetsmagasinet ETC

Dags att sluta app-curla den lata medelklassen

Det blir allt mer sällsynt att svenska konsumenter orkar laga mat själva. ”En bekvämlighetstrend”, säger Åsa-Britt Hermansson, vd på Nielsen Research Group som mäter dagligvaruhandeln i Sverige.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Nyhetsmagasinet ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

11 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Nyhetsmagasinet ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Nyhetsmagasinet ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I september skrev Jennifer Wegerup i Expressen att Sverige tvingar henne tanka i regnet trots hon precis har lagt två timmar på att göra sig fin. “Höstvinden blåser bort mina omsorgsfullt lagda lockar, ösregnet saboterar sminket och blöter ner finskor och klänning”, skriver hon. Hon tycker Sverige har begått ett stort misstag när vi “tagit bort” enkla servicejobb - alltså att facketi över hundra år har kämpat för rimliga löner och villkor - och att varken arbetsköpare eller konsumenter är beredda att betala ett kollektivavtalsenligt pris för sådant som man enkelt kan fixa själv.

Samtidigt finns den här marknaden för underbetalda servicejobb i form av appar som Uber, Wolt, Taskrunner och Tiptapp. Bekvämlighet, eller lathet, är årets medelklasstrend.

Appen Tiptapp är en sorts lågprisarbetsförmedling för den lata medelklassen och för alltmer desperata arbetslösa som saknar valmöjligheter: arbetstagare får betalt för att köra runt i sina bilar och utföra diverse sysslor. Allt från enorma mängder trädgårdsavfall till enstaka sopsäckar läggs ut för avhämtning. Lönen för den som hämtar upp sakerna varierar men är väldigt liten. Stockholm Direkt skriver om 40-årige Mhamed Kir Elmod som jobbar för Tiptapp. Han fick betalt 300 kronor att köra ett paket cigg från Botkyrka till Östermalm. En kvinna i Djursholm vill ha frukosten hemlevererad för 100 kronor.

Högern säger ofta att det är viktigt med den här sortens enkla jobb, att dessa är en väg in i det svenska samhället. Men det verkar bara vara viktigt så länge de slipper betala fullt pris för arbetet. För de anlitar sällan arbetare som har kollektivavtal eller ens anställningsavtal för att utföra sådana här småsysslor. Det som de säger är att det behövs billiga daglönare.

Det är lätt att förstå desperationen bland gruppen arbetslösa. Enligt Arbetsförmedlingen  är det allt svårare att få jobb utan gymnasie­utbildning. Arbetslösheten bland utrikes födda som saknar en gymnasieutbildning är enorm, 43,2 procent. Tidigare var det fler äldre som saknade utbildning, nu är det mest yngre.

Yngre som skulle kunna lära sig språket och skaffa sig en gymnasieutbildning istället för att köra runt ciggpaket för småpengar, en kanske tänker. Vi har en enorm brist på arbetskraft i branscher som bygg, handel, vård, tillverkning och transport. Det finns riktiga jobb.

När det är svårt att komma in på arbetsmarknaden och när folk blir desperata skapas det alternativa vägar att tjäna lite pengar. Gemensamt för appar är att de vägrar ta arbetsgivaransvar. De bara förmedlar jobb. Det finns inget kollektivavtal, anställningsavtal, arbetskamrater, utbildning, vägar in i samhället. Bara slit för småpengar.

I Storbritannien försöker kampanjen McStrike organisera dessa gigekonomianställda fackligt. Uberchauffisar strejkade i tisdags och uppmuntrade konsumenter att inte använda Uber under strejken. De kallar aktionen för digital picket line, digital strejkvaktskedja.

Solidaritet är alltid rätt, men utöver det behövs reformer.

Hur låga ambitioner får ett samhälle ha? Medelklassens lata konsumentvanor bidrar till en vidrig arbetsmarknad utan hopp för en ljusare framtid. Ska vi inte göra vårt yttersta för att grupper som saknar gymnasieutbildning ska kunna utrusta sig med kunskaper för att kunna ta riktiga jobb? Saknar vi helt ambitioner för vårt land, för det är ganska nice med en app för att beställa hem ett paket cigg? Är medelklassens livspussel viktigare än arbetarklassens livspussel? Ingen kommer att bli en del av det svenska samhället genom att springa ärenden för småpengar. Om det fanns vilja skulle vi satsa på SFI och komvux med hög kvalitet istället och låta arbetstagare utbilda sig och hitta riktiga jobb i branscher där det behövs arbetskraft.

Och så kan medelklassen antingen hämta sina egna hamburgare eller betala ett rimligt pris för att någon med en lön man kan leva på ska göra det åt dem.

Om man nu har gjort sig fin och lockat sitt hår precis.